Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 sep 2009 - Anul XIV, nr. 210 (4196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Piaţa totală a ţigărilor în România este mai mare decât cea a medicamentelor

Marţi, 8 Septembrie 2009 (17:14:40)

Piaţa totală a ţigarilor este, în România, de aproximativ două miliarde de euro, mai mare decât cea a medicamentelor, evaluată în total la 1,8 miliarde de euro, sumă în care sunt incluse şi produselele eliberate fără reţetă (OTC-urile), a spus preşedintele Comisiei de pneumologie a MS, Miron Bogdan.

Românii dau pe ţigări aproape două miliarde de euro, în timp ce medicamentele sunt parţial rambursate, a precizat preşedintele Comisiei de pneumologie a Ministerului Sănătăţii (MS ) în conferinţa de presă cu tema "Cât ne costă fumatul", organizată, marţi, de Societatea Română de Pneumologie şi compania Pfizer.

Potrivit medicului Miron Bogdan, o analiză simplă a cheltuielilor bugetare cu medicamentele arată că peste 600 de milioane de euro (peste o treime din buget) se cheltuie cu medicamente destinate afecţiunilor cardiovasculare, respiratorii şi oncologie - boli în stransă legătură cu fumatul.

În România mor anual din cauza fumatului 33.000 de persoane, adică un român la fiecare 16 minute, 70% dintre acestea având între 35 şi 69 de ani.

Mortalitatea prin cancer pulmonar la bărbaţi, în special la cei tineri, este mult mai mare decât în ţările UE, iar diferenţa continuă să se mărească. Aproape jumatate din diferenţa între speranţa de viaţă a bărbaţilor din România şi a celor din UE (15) este cauzată de fumat, a mai spus medicul.

Acesta a subliniat că un bărbat care fumează un pachet de ţigări pe zi timp de 20 de ani are speranţa de viaţă mai mică cu şase, şapte ani decât un nefumător, şi asta dacă nu are alte bloi. Dacă pe lângă fumat are şi boli asociate precum cancer pulmonar, bronşită cronică, atunci speranţa de viaţă scade cu 21 de ani, a mai spus profesorul Miron Bogdan.

Costurile pentru tratarea unor boli asociate fumatului oscilează de la 200 de lei o penumonie neinternată şi fără complicaţii şi până la zeci de mii de lei în cazul suferinţelor grave.

Preşedintele Comisiei de pneumologie a mai spus că, din păcate, în 2009 Ministerul Sănătăţii a alocat de cinci ori mai puţini bani pentru tratamentul celor care vor să se lase de fumat. Din banii alocaţi în 2008 au fost trataţi 19.000 de pacienţi, costul medicaţiei fiind de aproximativ 200 lei pe lună.

"Ţigara este singurul drog oficializat de stat", a susţinut preşedintele Societăţii Române de Pneumologie Florin Mihălţan.

El a mai spus că o oră pe zi petrecută într-o încăpere cu un fumător este de aproape o sută de ori mai probabil să cauzeze cancer pulmonar la un nefumător decât 20 de ani petrecuţi într-o clădire care conţine azbest.

În România sunt 175 de medici care pot face consiliere specializată pentru renunţarea la fumat la şase milioane de fumători.

La nivel mondial, cinci milioane de persoane mor anual din cauza unor boli legate de fumat. Fiecare opt secunde marchează decesul cuiva din cauza unei boli legate de fumat. Tutunul va ucide un miliard de oameni în secolul 21, dacă trendul actual continuă, potrivit specialiştilor.

Până în 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează un cost anual al fumatului de 500 miliarde de dolari, aproximativ 407 miliarde de euro.

Din punct de vedere economic şi bugetar, fumatul înseamnă costuri pentru medicamente compensate sau gratuite, bronşită cronică şi bronhopneumopatie obstructivă şi alte boli respiratorii, cancere, osteoporoză, demenţe, spitalizari, investigaţii medicale, personal sanitar, intervenţii de urgenţă (inclusiv costuri pentru servicii de ambulanţă), zile de muncă pierdute, scaderea productivităţii, impact direct pentru familie, cât şi costuri generate de mortalitatea precoce, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piaţa totală a ţigărilor în România este mai mare decât cea a medicamentelor.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piaţa totală a ţigărilor în România este mai mare decât cea a medicamentelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei