Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 sep 2009 - Anul XIV, nr. 205 (4191)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Programul "Rabla" ar putea avea vouchere de 3.800 de lei, maximum trei folosite de un cumpărător

Miercuri, 2 Septembrie 2009 (14:04:24)

Ministerul Mediului propune introducerea de vouchere cu valoarea de 3.800 de lei pentru casarea maşinilor mai vechi de zece ani, numărul maxim de astfel de bonuri ce vor putea fi folosite de acelaşi cumpărător fiind de trei, informează, miercuri, instituţia.

Într-un comunicat de miercuri, Ministerul Mediului prezintă principalele propuneri de inclus în pachetul anticriză.

Programul "Rabla" ar putea fi modificat, în sensul introducerii posibilităţii cumpărării unei maşini noi pe bază de tichete valorice a căror valoare nominală va fi echivalentul primei de casare.

"Solicitantul, persoană fizica sau juridică, poate cumula maximum trei tichete valorice pentru achiziţionarea unui singur autovehicul nou", informează Ministerul Mediului.

Tichetele valorice se vor obţine, mai scriu reprezentanţii ministerului, de către proprietarul unei maşini mai vechi de zece ani, care să fi fost înmatriculată în România înainte de 31 decembrie 2006 şi care să fi fost predată la casare. Proprietarul primeşte de la firma unde a casat maşina un certificat care să ateste distrugerea acesteia.

"Tichetele valorice sunt destinate exclusiv cofinanţării achiziţiei unui autovehicul nou, putându-se utiliza în acest scop contravaloarea cumulată a unui număr de maximum trei tichete valorice", informează Ministerul Mediului, care mai arată că deţinătorul tichetului valoric "poate fi altul decât proprietarul autovehiculului predat spre casare".

Firmele vor avea un regim special şi alte condiţii de eliberare şi folosire a voucherelor, ele neputând folosi voucherele persoanelor fizice la cumpărarea de maşini.

În plus, programul "Rabla" va fi extins, din 2010, şi la tractoare şi maşini agricole.

Astfel, persoanele care vor să cumpere o maşină agricolă în schimbul scoaterii din circulaţie a uneia mai vechi de zece ani vor primi o primă de casare de 17.000 de lei, care însă nu trebuie să fie mai mare decât jumătate din valoarea celei noi. Firmele vor primi maximum 40 la sută din valoarea celei noi sau plafonul maxim de 17.000 de lei.

Ministerul Mediului nu precizează dacă aceste modificări vor fi valabile încă din faza a treia a ediţiei 2009 a programului "Rabla", care a început la 1 septembrie, sau dacă intenţia este de a le introduce în program începând cu ediţia din 2010.

Etapa a doua a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, cunoscut sub numele de programul "Rabla", desfăşurată între 1 iunie şi 31 august, a pus la dispoziţie 27.936 de maşini, suma totală alocată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în această fază fiind de 106.156.800 de lei. Conform principiilor programului, statul finanţează 3.800 de lei din preţul unei maşini noi cumpărate de cel care şi-a dus la casat maşina mai veche de zece ani.

Numărul maşinilor disponibile în cea de-a doua fază a fost de 20.000, cel programat iniţial, completat cu alte 7.936 care nu au putut fi vândute în prima fază.

Din cele 27.936 de maşini disponibile, doar 9.694 au fost cumpărate în cele trei luni de vară, conform celor mai recente date ale AFM.

În aceste condiţii, având în vedere că statul îşi propusese scoaterea din uz a unui număr de 60.000 de maşini vechi în ediţia din 2009 a programului, în cea de-a treia şi ultima etapă vor fi disponibile peste 38.000 de maşini.

Dintre acestea însă, 10.000 vor fi destinate firmelor, în urma unei decizii în acest sens a ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi.

Conform celor mai recente date ale AFM, pentru faza a treia şi ultima a programului, desfăşurată între 1 septembrie şi 11 decembrie 2009, vor fi disponibile 28.529 de maşini pentru persoanele fizice şi alte 10.000 pentru persoanele juridice. Suma totală alocată de Fondul pentru Mediu în această a treia etapă este de 108.410.200 lei, ea vizând doar clienţii persoane fizice.

În aceste condiţii, din cele 40.000 de maşini care ar fi trebuit vândute în primele două faze ale programului Rabla 2009 s-au vândut doar puţin peste jumătate, aproximativ 21.500, potrivit statisticilor AFM, nevalidate până în prezent.

Pentru cea de-a treia fază, AFM a acceptat în program un număr de 128 de producători, importatori şi distribuitori de maşini.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programul "Rabla" ar putea avea vouchere de 3.800 de lei, maximum trei folosite de un cumpărător.
 Vizualizări articol: 944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programul "Rabla" ar putea avea vouchere de 3.800 de lei, maximum trei folosite de un cumpărător0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei