Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 sep 2009 - Anul XIV, nr. 205 (4191)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Izolaţi de lume

Cu tăgârţa în spate, la cumpărături în Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sărăcia şi câţiva lei pe care îi pun deoparte după o vizită în Ucraina îi împing pe zeci de oameni să meargă la cumpărături la fiecare sfârşit de săptămână. Sunt localnicii din Izvoarele Sucevei, unii dintre ei fiind nevoiţi să bată pe jos chiar şi peste 10 km pentru un cartuş de ţigări şi câteva sticle cu vodcă.

 

Drumeagul care duce din România în Ucraina, şi care face legătura între Izvoarele Sucevei şi Şipote, se umple trei zile pe săptămână. Grupuri de trei-patru oameni trec frontiera pentru a-şi face cumpărăturile la vecinii noştri. E ceva mai ieftin decât la noi, dar pentru fiecare leuţ economisit curg râuri de transpiraţie. Nu este vorba numai de efortul de a parcurge pe jos, cu genţile pline de cumpărături, drumul dintre cele două sate, ci şi de munca de convingere pe care oamenii trebuie s-o facă mai mereu, atât cu vameşii ucraineni, cât şi cu cei din România. Au voie să treacă doar câte două pachete de ţigări şi un litru de alcool de persoană, dar de obicei fiecare vine cu câte două cartuşe de ţigări şi vreo trei-patru litri de vodcă. Altfel, munca lor ar fi în zadar, iar ziua pierdută. Sunt oameni simpli, iar asta se vede după mâinile muncite şi feţele brăzdate de griji şi nevoi.
O excursie în Ucraina este un bun prilej de a mai afla ce se petrece la vecini, acolo unde mulţi au şi rude, de a sta la o cafea şi la un pahar de tărie. E un mod de socializare, mai ales pentru acei oameni care vin din cătune izolate şi sunt aproape rupţi de comunitatea din care fac parte.

 

Vasili, şoferul bun la toate

În drum spre Şipote am întâlnit două bătrâne, una româncă şi cealaltă ucraineancă. Vorbeau în limba vecinilor, iar când m-au văzut în punct s-au uitat circumspect. Mi-au povestit că sunt magazine şi aproape de graniţă, dar că toată lumea merge undeva la vreo 3 km, în centru, unde e un magazin „mare şi cu de toate”.
Despre faptul că nu am grivne (n.a. – bani ucraineni) mi-au spus să nu-mi fac griji.
„Este un şofer cu un microbuz care ne duce gratis până la magazin. El are să schimbe. Vasili ştie şi ceva româneşte, aşa că vă descurcaţi”, a mărturisit Maria, o femeie trecută de 70 de ani.
Bătrâna a spus că merge săptămânal în Ucraina, mai ales după ce soţul i-a murit şi a rămas singură.
„Mi-e urât tare şi mai trece timpul dacă vin aici. Cumpăr şi eu câteva ţigări pe care le vând la vecini, că pensia e mică, şi mai câştig un bănuţ”, a oftat Maria.
După formalităţile de intrare în Ucraina, am constatat că Vasili nu era la datorie. „Nu-ţi fă griji, apare el”, mi-a spus bătrâna. Şi, într-adevăr, după vreo 15 minute, timp în care am luat pulsul din Şipote, Vasili a apărut.

 

Cumpărături şi în lei româneşti

După câteva minute de mers pe malul râului Suceava, pe un drum destul de accidentat, microbuzul lui Vasili a oprit în faţa magazinului „cel mare”. Era de fapt un magazin sătesc, cu nimic diferit faţă de altele. Proprietarii magazinului au reuşit să-şi atragă clienţii cu acel microbuz, care-i transporta gratuit de la frontieră. O soluţie simplă şi de efect, pentru că altminteri preţurile nu erau mai mici decât în celelalte locuri pe unde am intrat.
În plus, dacă rămâneau fără grivne, patroana accepta şi lei româneşti, schimbul valutar făcându-se ad-hoc, chiar de după tejghea.
Şi pentru clienţii români, care îi făceau vânzare într-o zi cât pentru o săptămână, patroana punea la dispoziţie şi câte o cafea. Pe lângă o sticlă de vodcă, normal. Şi astfel, toată lumea pleacă mulţumită. Românii că au făcut cumpărături mai ieftine şi nu au cărat marfa în spate pe jos şi administratorii magazinului că produsele nu stau nevândute pe rafturi.

 

Un pachet de ţigări costă chiar şi 1,5 lei

Cumpărătorii de ocazie din magazinele situate la Şipote spun că preferă să-şi cheltuiască banii în Ucraina pentru că totul este mai ieftin.
Produsele prohibite la preţ în România, cum ar fi ţigările şi băuturile alcoolice, sunt aici pentru toate buzunarele. Un pachet de ţigări marca „Prima” costă 4,5 grivne, adică în jur de 1,5 lei, în timp ce un pachet de Marlboro ajunge la 8 grivne, aproximativ 2,5 lei. Cumpărate doar şi pentru uz personal, fără a mai pune în calcul că unii oameni le vând la preţuri de 2-3 ori mai mari în România, ţigările aduc o mică economie pentru localnicii din Izvoarele Sucevei. Şi vodca este ieftină, cu 15-20 de grivne se cumpără o sticlă de 500 ml, ceea ce înseamnă între 6 şi 8 lei.
Românii nu merg la Şipote doar pentru ţigări şi alcool. Sacoşele sunt umplute şi cu ulei, care costă între 4 şi 5 lei litrul, zahăr, în jur de 2,5 lei per kilogram, dar şi alte produse alimentare.
Gheorghe Starciuc, unul dintre „turiştii” obişnuiţi, spune că face acest drum în fiecare zi când este deschis punctul de trecere a frontierei.
„Totul e mai ieftin acolo. Chiar dacă trebuie să cărăm genţile, nu este o problemă, pentru că noi suntem învăţaţi cu munca. Eu am venit cu maşina cu cineva şi nu am avut de mers prea mult pe jos, dar sunt oameni care vin din cătune şi o fac pe jos. Au de mers mulţi kilometri, dar ce să facă? Trebuie să se chinuiască, pentru că banii nu prea ajung”, a precizat Gheorghe Starciuc.

 

Câte 20 de clienţi pe zi

Poliţiştii de frontieră şi vameşul de la Izvoarele Sucevei spun că numărul celor care traversează graniţa nu este prea mare, în jur de 20 de persoane zilnic.
„Unii pleacă azi şi vin a doua zi, dacă nu reuşesc să ajungă până la ora închiderii punctului. Nu e un trafic prea mare”, au spus oamenii din Punctul de Trecere a Frontierei Izvoarele Sucevei.

 

Se trece doar pietonal

Pe la Izvoarele Sucevei se poate trece în Ucraina, în localitatea Şipote, doar pietonal. Distanţa între cele două puncte de trecere a frontierei este de aproximativ jumătate de kilometru, iar oamenii sunt nevoiţi să o parcurgă pe jos. Traversarea se poate face în fiecare zi de joi, vineri şi sâmbătă, între orele 10.00-18.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu tăgârţa în spate, la cumpărături în Ucraina.
 Vizualizări articol: 6912 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Cu tăgârţa în spate, la cumpărături în Ucraina4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei