Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 sep 2009 - Anul XIV, nr. 205 (4191)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FMI şi UE ar creşte sprijinul financiar pentru România, în cazul unui eveniment regional nefavorabil

Miercuri, 2 Septembrie 2009 (16:29:24)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) vor accelera şi/sau creşte fondurile disponibile pentru România, dacă ar exista un efect de contagiune pe plan financiar în urma unui eveniment nefavorabil dintr-un alt stat din estul Europei, consideră agenţia de rating Moody\'s.

"Un eveniment nefavorabil în alt stat din estul Europei ar putea duce la un efect de contagiune financiară în regiune şi principalii indicatori pentru România indică vulnerabilitate faţă de un asemenea caz. Mai mult, regimul flexibil de curs de schimb este utilizat de speculatori ca o modalitate de creştere a expunerii în statele mai mici din UE, care nu au pieţe de schimb valutar lichide", se arată într-un raport al Moody\'s.

Agenţia notează că o depreciere semnificativă a monedei naţionale va avea consecinţe serioase pentru economie şi sistemul bancar, în condiţiile în care circa 60% din creditele sectorului privat sunt denominate în valută.

"Cel mai important, Moody\'s presupune că, dacă ar exista un început semnificativ al efectului de contagiune, FMI şi UE vor accelera şi/sau majora fondurile disponibile pentru autorităţile române, pentru a sprijini balanţa de plăţi şi a preveni înrăutăţirea crizei", arată analiştii agenţiei de evaluare financiară.

Băncile-mamă ale celor mai mari nouă instituţii de credit cu capital străin din România au finalizat şi semnat, la începutul lunii august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa locală şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Instituţiile respective sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece (Grecia), Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, şi deţin circa 70% din piaţa din România.

"Totuşi, leul ar trebui să fie susţinut de angajamentul băncilor străine pentru România şi de rezervele valutare semnificative", se menţionează în raport.

Rezervele valutare la BNR au crescut în august cu 417 milioane euro, de la 27,32 miliarde euro la 27,74 miliarde euro, nou nivel record, potrivit datelor BNR.

"Deşi sectorul bancare este deţinut în mare măsură de investitori străini şi este bine capitalizat, calitatea activelor este posibil să se deterioreze rapid, în conformitate cu economia, ceea ce ar putea conduce la probleme legate de solvenţa unor bănci", arată Moody\'s.

Temerile agenţiei sunt reduse, într-o oarecare măsură, de acordurile comune ale celor mai mari nouă bănci străine prezente în România, BNR, FMI şi Comisia Europeană.

"Acordul ar trebui să elimine riscul unei limitări a lichidităţii şi să asigure că marea majoritate a sistemului financiar rămâne sănătos. Guvernul român va asigura în ultimă instanţă sprijin celorlalte bănci din sistemul bancar", menţionează agenţia.

Moody\'s apreciază că ratingul de credit al României este sprijinit, printre altele, de accesul la finanţare externă de la FMI şi UE şi de angajamentele băncilor-mamă pentru susţinerea subsidiarelor locale, dar şi că există riscuri legate de deteriorarea activităţii economice şi a calităţii activelor.

Astfel, agenţia de evaluare menţionează că probabil va revizui perspectiva stabilă a ratingului acordat României, dacă vor exista semne că angajamentele FMI, UE sau al băncilor străine ar începe să scadă.

Moody\'s este singura mare agenţie de rating internaţională care acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, după ce Fitch şi Standard & Poor\'s au retrogradat România în toamna anului trecut la nivelul speculativ (junk).

România a semnat în acest an un acord pentru un pachet de finanţare externă multianuală, de 20 miliarde euro, de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), UE, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, coordonat de FMI. Autorităţile române şi reprezentanţii forurilor internaţionale au convenit asupra unui program de reformă, menit să abordeze dezechilibrele din economia românească şi să aducă Produsul Intern Brut pe un trend pozitiv sustenabil.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FMI şi UE ar creşte sprijinul financiar pentru România, în cazul unui eveniment regional nefavorabil.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FMI şi UE ar creşte sprijinul financiar pentru România, în cazul unui eveniment regional nefavorabil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei