Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 sep 2009 - Anul XIV, nr. 204 (4190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sporul de risc şi suprasolicitare pentru personalul din Justiţie, redus la 5% prin legea unică

Marţi, 1 Septembrie 2009 (13:46:11)

Sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru personalul din sistemul judiciar va fi redus de la 50% la 5% prin legea unică, în proiect fiind prevăzut că această dispoziţie intră în vigoare la trei zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului legii unice de salarizare în sistemul bugetar, la trei zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial, sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi sporul de confidenţialitate pentru personalul din sistemul justiţiei se acordă în cuantum de 5% fiecare.

De asemenea, potrivit proiectului, tot la trei zile de la publicarea legii unice de salarizare în Monitorul Oficial nu vor mai fi acordate suplimentul postului şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare, precum şi sporul de mobilitate stabilite prin acte juridice în favoarea personalului autorităţilor şi instituţiilor publice.

Guvernul a început, marţi, la ora 9.00, discuţiile cu sindicatele asupra legii de salarizare unitară, la întâlnire participând şi reprezentanţii CSM, care au pe masă un proiect de amendament privind menţinerea salariilor existente la 31 mai 2009 şi includerea sporurilor în salariul de bază, din ianuarie 2010.

Proiectul de amendament aflat pe masă, în faţa reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prevede că, în cazul judecătorilor, procurorilor şi personalului auxiliar, se menţin salariile existente la 31 mai 2009, cu toate sporurile aferente, iar de la 1 ianuarie 2010 sporurile se introduc în salariul de bază, cu excepţia celor prevăzute în lege.

La începutul discuţiilor, premierul Emil Boc a arătat că Executivul a făcut "tot ce a stat în putinţă" pentru a găsi soluţii ca puterea judiciară să fie tratată în primul rând ca putere egală în stat, alături de cea executivă şi cea legislativă, şi a putea acorda sporuri în ceea ce prevederile bugetare permit, în limita a 30% din salariu.

"Per ansamblu, în fiecare an, prin legea de aplicare, se va putea stabili pentru fiecare sector în parte, în funcţie de complexitatea, de regimul incompatibilităţilor, valoarea sporurilor prin legile concrete de aplicare", a adăugat Boc.

Guvernul intenţionează să înceapă miercuri procedura de angajare a răspunderii asupra unui pachet de acte normative, care include şi legea salarizării.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ICCJ a respins, în 19 august, cinci dintre recursurile declarate de Ministerul Finanţelor Publice şi Curtea de Conturi împotriva deciziilor date de Curtea de Apel Bucureşti în cazul proceselor intentate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul Naţional de Magistratură (INM) şi Şcoala Naţională de Grefieri (SNG) şi de instanţa supremă, care reclamau neplata sporului de 50%.

În consecinţă, Ministerul Finanţelor este obligat, prin deciziile irevocabile ale instanţei supreme, să plătească sporul de 50% magistraţilor, refuzul de avizare pentru plata sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi pentru sporul de confidenţialitate fiind lipsit de temei legal.

Plata sporului de 50% pentru solicitare neuropsihică şi de 15% pentru confidenţialitate care trebuie acordate magistraţilor pentru anul 2009 va avea un impact bugetar de 48 de milioane de lei pentru fiecare lună, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

"Impactul total este de 48 de milioane lei pe lună pentru sporul de 50% de solicitare neuropsihică şi sporul de 15% de confidenţialitate care trebuie acordate pentru anul 2009 instituţiilor publice din sectorul de justitie", se arată într-o precizare a MFP transmisă MEDIAFAX după deciziile instanţei supreme.

Având în vedere că sporurile nu au mai fost achitate începând cu luna iunie, rezultă că decizia va duce la plăţi de 336 milioane lei până la finele anului.

Surse oficiale declarau, în urmă cu trei săptămâni, pentru MEDIAFAX, că Guvernul va elimina sporurile de risc şi solicitare neuropsihică, de confidenţialitate, de mobilitate, suplimenul postului şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare, prevederile urmând să fie introduse într-un proiect de lege pe care Executivul intenţionează să-şi asume răspunderea.

"Sporul de confidenţialitate, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, care este 50% din salariul brut, sporul de mobilitate, sporul de confidenţialitate, suplimenul postului şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare, care sunt între 10 şi 15%, se acordă, în general, persoanelor care lucrează cu documente secrete şi personalului din Justiţie. Prevederile sunt trecute în proiectul de lege privind restructurarea unor instituţii publice şi aplicarea unor măsuri cu caracter financiar, document care va fi inclus în pachetul de acte normative pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, la 2 septembrie", precizau atunci surse oficiale.

Salariul de bază va deveni principalul element al câştigului salarial şi va include sporuri cu caracter general, în timp ce sporurile pentru condiţiile de muncă se vor acorda în continuare separat. Suma sporurilor acordate cumulat pe total ordonatori de credite nu va depăşi 30% din fondul corespunzător alocat cheltuielilor salariale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sporul de risc şi suprasolicitare pentru personalul din Justiţie, redus la 5% prin legea unică .
 Vizualizări articol: 580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sporul de risc şi suprasolicitare pentru personalul din Justiţie, redus la 5% prin legea unică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei