Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 sep 2009 - Anul XIV, nr. 204 (4190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Medical

Steatoza hepatică - ficatul gras

Steatoza hepatică (ficatul gras) este o afecţiune reversibilă care se caracterizează prin acumularea de grăsimi (trigliceride) la nivelul celulelor hepatice. Cele mai importante cauze sunt consumul de alcool (ficatul gras alcoolic apare la un consum de peste 300g alcool/săptămână) şi obezitatea (ficatul gras non-alcoolic apare la aproape 80% din persoanele obeze). Este o afecţiune extrem de frecventă care afectează 25-30% din populaţia ţărilor dezvoltate, iar în România prevalenţa bolii tinde spre valori similare.
Dacă iniţial s-a crezut că steatoza hepatică este o afecţiune banală, fără complicaţii deosebite, în prezent, s-a observat că pacienţii cu steatoză hepatică au o mortalitate cu 10% mai mare faţă de populaţia fără steatoză pe o perioadă de urmărire de 10 ani! Riscurile majore sunt determinate de asocierea extrem de frecventă a steatozei hepatice cu sindromul metabolic care include diabetul zaharat tip 2, obezitatea, dislipidemia sau hipertensiunea arterială. În plus, multe cazuri de steatoză hepatică (mai ales pacienţii cu steatohepatită: steatoză+inflamaţie hepatică) evoluează spre ciroză hepatică cu toate complicaţiile severe ale acesteia, inclusiv cancerul hepatic.
Ce simptome are steatoza? Majoritatea pacienţilor sunt asimptomatici sau pot prezenta simptome uşoare gen astenie fizică şi psihică, disconfort abdominal sau stare generală de rău. Uneori, dacă bolnavul se prezintă foarte târziu la medic, pot apărea semnele cirozei hepatice: icter, ascită, edeme, hemoragii digestive, stadiu în care afecţiunea hepatică este ireversibilă şi dificil de tratat.
Cum se stabileşte diagnosticul? În general, pacienţii au probele hepatice modificate, au lipidele crescute şi uneori fierul şi glicemia pot fi uşor mărite. Aceste modificări apar şi în hepatite şi, de aceea, este necesară întâi excluderea cauzelor frecvente de hepatită: virusurile hepatice B şi C, alcoolul, medicamentele sau autoimunitatea. În continuare, este necesară efectuarea ecografiei abdominale care poate diagnostica ficatul gras cu o acurateţe de 75-80%. Diagnosticul de certitudine poate fi stabilit doar prin puncţie biopsie hepatică, dar care este necesară doar în puţine cazuri, la recomandarea gastroenterologului şi/sau la solicitarea pacientului.
Tratamentul are trei componente majore: dieta, exerciţiile fizice şi medicaţia. Dieta trebuie să fie săracă în carbohidraţi cu absorbţie rapidă (zaharuri) şi bogată în proteine de calitate (carne albă) şi trebuie interzis consumul de alcool, mai ales la cei cu steatoză alcoolică. Se recomandă scăderea în greutate care trebuie să fie gradată, moderată şi controlată periodic de un specialist. Exerciţiile fizice recomandate sunt cele de întreţinere cardiovasculară (jogging, fitness, bicicletă) şi cele de dezvoltare a masei musculare (ridicare de greutăţi). Nu se recomandă excese nici în dietă, nici în activitatea fizică. Medicamentele au eficacitate redusă şi sunt încă în studii, de aceea se recomandă administrarea lor doar la recomandarea medicului. Se pot administra: hipolipemiante, unele antidiabetice orale, vitamina E sau pentoxifilin, dar baza tratamentului o reprezintă dieta şi exerciţiile fizice pe termen lung.

Dr. Cătălin SFARTI
Medic specialist gastroenterolog
Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi
Tel. 0729290956

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Steatoza hepatică - ficatul gras.
 Vizualizări articol: 1289 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 11 voturi
Steatoza hepatică - ficatul gras4.9511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei