Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 sep 2009 - Anul XIV, nr. 204 (4190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Instanţa supremă se alătură protestelor şi nu organizează tragerea la sorţi pentru constituirea BEC

Marţi, 1 Septembrie 2009 (17:46:20)

Adunarea Generală a judecătorilor ICCJ a decis, marţi, să se alăture protestelor şi să judece doar cauzele cu arestaţi şi drepturi salariale, iar pentru a nu crea suspiciuni privind imparţialitatea magistraţilor, nu va proceda la tragerea la sorţi pentru constituirea Biroului Electoral Central (BEC)

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis să continue demersurile legale pentru achitarea de către Ministerul Finanţelor Publice a drepturilor salariale legale şi nemodificate până în prezent, "pentru a se înlătura pe această cale situaţia fără precedent în istoria justiţiei române de a nu se plăti primilor magistraţi ai ţării drepturile salariale legale lunare".

De asemenea, instanţa supremă va amâna toate cauzele, cu excepţia celor urgente cu arestaţi, precum şi a celor privind drepturi salariale, iar relaţiile cu publicul urmează să fie asigurate doar prin poştă şi email.

"Pentru a nu crea suspiciuni cu privire la imparţialitatea judecătorilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu va proceda la tragerea la sorţi în vederea constituirii Biroului Electoral Central, apreciind că suntem într-un real conflict de interese generat de numeroase litigii care există între judecători, pe de o parte şi puterea executivă, pe de altă parte, putere care a ignorat statutul magistratului şi rolul ce revine acestuia într-un stat de drept", se arată în comunicatul instanţei surpreme.

Totodată, judecătorii instaneţi supreme sublinează că atitudinea lor a fost determinată de poziţia Executivului, "care a subfinanţat în mod constant justiţia, inclusiv ICCJ, şi care, prin proiectul legii privind salarizarea unică, în discordanţă cu Constituţia României, principiile dreptului internaţional şi salarizarea judecătorilor din celelalte ţări membre UE, a exclus practic judecătorii din rândul puterii judecătoreşti, golind, astfel, de conţinut autoritatea judecătorească".

ICCJ îşi manifestă prin această formă de protest indignarea pentru nerespectarea statului de drept şi a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile.

În final, instanţa supremă arată că formele de protest vor continua până când reprezentanţii celorlalte puteri vor accepta un "real şi constructiv dialog cu reprezentanţii desemnaţi de ICCJ, CSM şi organizaţiile profesionale ale magistraţilor.

Activitatea de judecată, dar şi din serviciile de registratură şi arhive a fost suspendată provizoriu la mai multe instanţe din Capitală şi din ţară, în urma deciziile adunărilor generale ale judecătorilor, însă nu s-a stabilit şi până când va dura protestul.

Guvernul discută, marţi, cu sindicatele şi cu reprezentanţii sistemului judiciar asupra legii de salarizare unitară. Executivul intenţionează să înceapă miercuri procedura de angajare a răspunderii asupra unui pachet de acte normative, care include şi legea salarizării.

Premierul Emil Boc a declarat, luni seară, că prin legea salarizării unice pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea, justiţia va fi poziţionată în rândul puterilor statului şi nu va fi tratată ca o Cenuşăreasă, dar nici cei din sistem nu pot fi deasupra legii.

Boc a precizat că noua lege a salarizării unitare poziţionează justiţia în rândul puterilor statului, cu statut egal, astfel că un judecător de la ICCJ va avea acelaşi salariu ca şi un deputat şi un senator.

El a menţionat că, în legea salarizării unice, sporurile vor fi de maxim 30% din salariu, aceasta fiind şi parte a acordului cu FMI şi Comisia Europeană.

Potrivit Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, după şedinţa de duminică pe marginea proiectului s-a decis ca judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să fie remuneraţi la nivelul senatorilor şi deputaţilor, să se egalizeze nivelurile de salarizare între judecători şi procurori în funcţie de gradul ierarhic şi să se ridice grila de salarizare de la baza sistemului.

Sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru personalul din sistemul judiciar va fi redus de la 50% la 5% prin legea unică, în proiect fiind prevăzut că această dispoziţie intră în vigoare la trei zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului legii unice de salarizare în sistemul bugetar, la trei zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial, sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi sporul de confidenţialitate pentru personalul din sistemul justiţiei se acordă în cuantum de 5% fiecare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instanţa supremă se alătură protestelor şi nu organizează tragerea la sorţi pentru constituirea BEC .
 Vizualizări articol: 620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instanţa supremă se alătură protestelor şi nu organizează tragerea la sorţi pentru constituirea BEC0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei