Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 sep 2009 - Anul XIV, nr. 204 (4190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Flutur:În mandatul meu am găsit nereguli la SNIF şi ANIF, am dat sancţiuni şi am destituit conduceri

Marţi, 1 Septembrie 2009 (15:26:54)

Fostul ministru al Agriculturii Gheroghe Flutur (PDL) adeclarat, marţi, la Comisia de irigaţii, că în timpul mandatului său a făcut mai multe controale la SNIF şi ANIF, unde a găsit nereguli grave şi a trimis organelor de cercetare dosare cu multe capete de acuzare.

" În 2005, dar nu numai, una din priorităţile pe care am avut-o a fost legată de verificarea modului cum s-a gestionat sistemul de irigaţii şi banul public. Nu am veşti foarte îmbucurătoare sau foarte favorabile. Au fost foarte multe controale, care s-au lăsat cu foarte multe sancţiuni. Îmi amintesc mai întâi că şi SNIF şi ANIF au avut verificări din partea corpului de control de la Ministerul Agriculturii unde a trebuit să trimit la organele de cercetare dosare cu foarte multe capete de acuzare, cu pagube în ceea ce priveşte patrimoniul şi propuneri de schimbare, şi am schimbat din funcţie conducerile de atunci, atât la nivel naţional, dar şi în judeţe", a spus Flutur.

Fostul ministru a menţionat şi faptul că "gestionarea sistemului de irigaţii din România nu a fost făcută în mod corespunzător", explicând că în foarte multe situaţii "figurau în scris linii din direcţia electrică, staţii de transformare şi pompare care nu mai existau în teren" şi menţionând că aceste erori le-au fost imputate celor vinovaţi.

"Am găsit aceste nereguili mari în ce priveşte gestionarea patrimoniului acestor instiuţii de îmbunătăţiri funciare şi am fost nevoit să iau măsuri şi să trimit la organele în drept (...). Cât am fost ministru am avut în vedere procesul de reorganizare a SNIF şi îmi amintesc că au fost disponibilizaţi atunci circa 2.700 de salariaţi (...). Exista la unitatea de management pentru proiecte acel program cu Banca Mondială - asistenţă pentru dezvoltare instituţională - prin care se stabilea şi strategia de privatizare a SNIF, care a fost terminată în august 2006", a mai spus Flutur.

El a menţionat şi faptul că la acea vreme a constatat nerguli şi la acordarea subvenţiilor în domeniul irigaţiilor, acestea fiind acordate de cele mai multe ori preferenţial.

În legătură cu afacearea Romag, Gheroghe Flutur a spus că a primit informări legate de situaţia bugetară a SNIF care datora firmei americane în jur de 100 de milioane de dolari, informări pe care le-a transmis şi premierului Tăriceanu.

"Am fost informat de corpul de control legat de situaţia Romag şi Transchem care împovăra bugetul şi datoriile SNIF-ului de la acea dată. Drept dovadă am făcut o informare în Guvernul României, domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, la acea dată, despre toată situaţia, inclusiv cazul RomAg. Ştiam că e la Parchetul Înaltei Curţi acest dosar în care SNIF avea cca 100 de milioane de dolari datorii, care fusese pus să fie semnatarul care contractează împrumutul şi aduce aceste utilaje. Noi nu am mai putut să întreprindem nimic, fiind sub anchetă, dar am informat Guvernul legat de această afacere", a spus Flutur.

El a mai spus că în discuţiile privind privatizarea SNIF, din timpul mandatului său, din 2005 şi 2006 era şi problema Ministerului care, prin ANAF, blocase conturile SNIF-iului în perioada când trebuiau refăcute digurile distruse de inundaţiile de la Dunăre.

În acest context, fostul ministru a mai spus că din discuţiile din 2005-2006 cu MF, sindicatele şi SNIF, rămăsese stabilită varianta împărţirii SNIF în două: o parte care să fie o unitate de intervenţie, prestări de servicii şi construcţie şi o parte care să fie transferată la AVAS cu datoriile care să nu afecteze societatea, care trebuia să lucreze efectiv, menţionând că la data plecării sale din funcţie, nu era vizat actul de privatizare.

La rândul său, preşedintele Comisiei de anchetă Valeriu Tabără a menţionat, la finalul audierii, că în cazul Romag, trebuie clarificat aspectul de contract politic sau economic, menţionând că în sistemul de irigaţii "există responsabilităţile unora care mai mult au şmecherit sectorul decât l-au condus".

"Rămâne să clarificăm inclusiv zona aceasta de contract politic sau contract economic, acest Romag a fost politic sau economic? Marea problemă rămâne problema partimoniului SNIF", a spus Tabără.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur:În mandatul meu am găsit nereguli la SNIF şi ANIF, am dat sancţiuni şi am destituit conduceri.
 Vizualizări articol: 622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flutur:În mandatul meu am găsit nereguli la SNIF şi ANIF, am dat sancţiuni şi am destituit conduceri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei