Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 sep 2009 - Anul XIV, nr. 204 (4190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Învăţământul are o creştere a masei salariale de 76% la nivelul anului 2015

Marţi, 1 Septembrie 2009 (17:45:04)

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marţi, după discuţiile de la Guvern pe tema legii unice de salarizare, că învăţământul are o creştere a masei salariale de 76% la nivelul anului 2015, precizând că sindicaliştii au fost mai nemulţumiţi de tăierea sporurilor.

Demnitarul a precizat că sindicaliştii au fost mai nemulţumiţi de măsurile privind tăierea sporurilor, explicând că acestea ar trebui să reprezinte 30% la nivelul fiecărui ordonator de credite, nu la nivelul întregului sistem bugetar.

Ministrul Educaţiei a spus că această problemă a rămas în dezbatere.

În ce priveşte coeficienţii de ierarhizare, ministrul Andronescu a spus că s-a discutat despre modificarea coeficienţilor atribuiţi personalului din educaţie debutant şi pentru cei care trec de la gradul II la gradul I.

Ecaterina Andronescu a afirmat că sindicaliştii ar fi fost de acord cu discuţiile referitoare la coeficienţi, supărarea lor provenind din "povestea cu sporurile".

Demnitarul a recunoscut că în 2010 şi 2011 nu vor fi multe funcţii în Educaţie care vor înregistra creşteri salariale, însă a apreciat că învăţământul este plasat în legea unică de salarizare peste medie, dacă raportarea se face la nivelul anului 2015.

Sindicaliştii din educaţie au declarat că sunt extrem de nemulţumiţi după discuţiile de la Guvern privind legea unică de salarizare în sistemul bugetar, întrucât Executivul le-a comunicat că decizia este una politică şi că nimic nu se va schimba.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, la finalul discuţiilor de la Guvern, că legea salarizării "este la fel de strâmbă ca toate legile de până acum". El a mai spus că niciuna dintre problemele ridicate de către sindicaliştii din educaţie nu a fost rezolvată.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor se referă la faptul că Executivul ar fi decis că suma medie a sporurilor pe întreg sistemul bugetar este de 30 la sută, ceea ce înseamnă că anumite categorii vor fi favorizate.

Cornea a mai spus că a rămas nerezolvată şi problema ridicată de sindicalişti referitoare la ierarhizarea coeficienţilor în interiorul sistemului, ceea ce duce la corelarea incorectă cu celelalte segmente.

"Învăţământul este din nou Cenuşăreasa sistemului bugetar. Am rămas la coadă fără vreo şansă de a urca. Ni s-a comunicat că decizia este una politică şi nimic nu se mai poate schimba", a declarat Cornea.

La rândul său, preşedintele Executiv de la Federaţia "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat că întâlnirea de marţi nu a constat într-o negociere, în opinia sa fiind doar o întâlnire informală în care sindicaliştilor li s-a comunicat că "s-a luat o decizie politică".

Nici coeficienţii negociaţi iniţial cu partenerii sociali nu au fost respectaţi, astfel încât salariile din învăţământ vor fi situate în treimea inferioară a piramidei.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat că salariile din învăţământ nu vor creşte nici în 2010, nici în 2011, învăţământul fiind "condamnat la îngheţare".

De asemenea, Isvoranu a atras atenţia că din punctul de vedere al educaţiei, proiectul legii salarizării nu a fost foarte mult modificat, în sensul că grila în care sunt situate salariile din învăţământ este la fel de aplatizată.

Liderul Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a spus că este extrem de nemulţumit de întâlnirea cu reprezentanţii Executivului întrucât sindicaliştii "au fost terfeliţi".

El a adăugat că Executivul şi-a păstrat decizia iniţială de a nu acorda niciun spor pentru cadrele didactice din învăţământul superior, nici măcar cel pentru doctorat, decizie care, în opinia lui Hadăr, "va distruge şcoala doctorală în România".

Şi sindicaliştii din preuniversitar au fost nemulţumiţi de faptul că Executivul a decis tăierea unor sporuri.

Mai mult, secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Gheorghe Gherghina, i-ar fi anunţat că sporurile care au fost luate în calcul de guvernanţi pentru sistemul bugetar sunt în realitate de doar 15 la sută.

Sindicaliştii spun că în zilele următoare se vor consulta cu colegii, urmând să anunţe în cel mai scurt timp ce hotărâre vor lua.

Discuţiile dintre Guvern şi sindicate privind proiectul de lege al salarizării unitare în sectorul public vor continua pe parcursul întregii zile de marţi, pentru stabilirea unei forme finale, dezbaterile fiind organizate la ore diferite, în funcţie de domeniul de activitate. După întâlnirile cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate şi cu cei din Educaţie urmează discuţiile cu cei din sistemul de justiţie.

Guvernul intenţionează să aprobe, miercuri, forma finală a proiectului de lege şi să promoveze documentul prin asumarea răspunderii.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Învăţământul are o creştere a masei salariale de 76% la nivelul anului 2015.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andronescu: Învăţământul are o creştere a masei salariale de 76% la nivelul anului 20150.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei