Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 sep 2009 - Anul XIV, nr. 204 (4190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Petcu: Suntem mulţumiţi de proiect, am reuşit să salvăm şi tichetele de masă şi sporurile specifice

Marţi, 1 Septembrie 2009 (14:54:41)

Preşedintele Federaţiei Sanitar a declarat, marţi, că sindicaliştii din Sănătate sunt mulţumiţi de ultima formă a proiectului legii unice, proiecţia funcţiilor din sistem fiind una echitabilă, şi a precizat că în urma discuţiilor au fost salvate tichetele de masă şi toate sporurile specifice.

Liderul Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a spus că, în urma negocierilor cu reprezentanţii Guvernului, s-a obţinut o creştere a coeficienţilor de ierarhizare din Sănătate, explicând că, spre exemplu, un medic primar, pentru care era prevăzut un coeficient de 4,90, va avea 5,25.

"Am reuşit să salvăm şi tichetele de masă, şi toate sporurile specifice. Mai sunt probleme la sporul de stres şi la cel de încordare psihică, la care Ministerul de Finanţe a dat o interpretare nefavorabilă. Prin aceşti coeficienţi aprobaţi, colegii mei nu vor pierde la salariu, ba mai mult, vor avea anumite creşteri", a explicat Petcu.

El a adăugat că, potrivit proiectului de salarizare, în domeniul Sănătăţii ar trebui să fie o creştere medie a salariilor cu 78%, faţă de 56% media pentru ceilalţi bugetari.

Liderul Federaţiei Sanitas a mai spus că deocamdată mai există nemulţumiri din partea sindicaliştilor din Educaţie şi din Justiţie, dar că acestea ar putea fi rezolvate în cursul discuţiilor programate marţi la Guvern.

Discuţiile dintre Guvern şi sindicate privind proiectul de lege al salarizării unitare în sectorul public vor continua pe parcursul întregii zile de marţi, pentru stabilirea unei forme finale, dezbaterile fiind organizate la ore diferite, în funcţie de domeniul de activitate.

Astfel, după discuţiile cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate, vor urma întâlnirile cu cei din Educaţie, iar la ora 16.00, cu cei din sistemului de justiţie.

Guvernul intenţionează să aprobe, miercuri, forma finală a proiectului de lege şi să promoveze documentul prin asumarea răspunderii.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, declara, vineri, că grila de salarizare pentru personalul din Sănătate, aşa cum se regăseşte după ultimele modificări, a ajuns la o formă echitabilă, fiind pentru prima dată când salariile vor ţine cont de pregătirea profesională şi de experienţă.

Potrivit lui Bazac, în condiţiile în care coeficienţii pentru mai multe categorii sociale au fost reduşi, Ministerul Sănătăţii a reuşit să obţină echivalarea funcţiei de medic primar cu cea de conferenţiar, cu coeficienţi între 4,20 şi 5,25, în funcţie de vechimea în muncă. Negocierea a pornit de la coeficienţi între 4,05 şi 5,10.

De asemenea, medicul specialist, care reprezintă categoria cu ponderea cea mai mare în unităţile sanitare, va beneficia de coeficienţi între 3,30 şi 4,15. Iniţial, s-a discutat despre coeficienţi de salarizare între 3 şi 3,75. Medicii rezidenţi între anii I şi VII vor beneficia de coeficienţi între 2,45 şi 3,20.

Suplimentar, cadrele medicale mai pot să beneficieze atât de sporuri corespunzătoare condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, în limita unui procent de 30% din salariul de bază, cât şi de venituri obţinute în urma efectuării gărzilor.

Ministrul Sănătăţii a mai subliniat că noua grilă de salarizare pentru medici a fost gândită astfel încât coeficientul maxim al unei categorii profesionale să fie mai mic decât coeficientul minim al categoriei superioare. Astfel, nu vor mai exista situaţii în care medicul specialist să câştige mai mult decât cel care are primariatul.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Petcu: Suntem mulţumiţi de proiect, am reuşit să salvăm şi tichetele de masă şi sporurile specifice.
 Vizualizări articol: 561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petcu: Suntem mulţumiţi de proiect, am reuşit să salvăm şi tichetele de masă şi sporurile specifice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei