Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2009 - Anul XIV, nr. 180 (4166)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ECDC: Gripa AH1N1 se răspândeşte în continuare, deşi sezonul de gripă a luat sfârşit

Marţi, 4 August 2009 (14:49:45)

Pandemia AH1N1 se răspândeşte în continuare, afectând mai ales persoanele sub 20 de ani, deşi sezonul normal de gripă este considerat încheiat, anunţă Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), în raportul săptămânal privind evoluţia virusului.

ECDC menţionează că România înregistra, la 24 iulie, 107 cazuri de gripă. La sfârşitul săptămânii trecute, numărul a ajuns la 164, cu 21 de cazuri confirmate în două zile.

Potrivit datelor obţinute până la întocmirea raportului, ar fi existat 20.190 de cazuri în statele membre UE, Islanda, Norvegia şi Lichtenstein. Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat în Regatul Unit (11.159), urmat de Germania (2.844) şi Spania (1.538). De cealaltă parte, Ţările Baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) şi Luxemburg au fost cele mai puţin afectate de gripă, având fiecare sub 40 de cazuri.

Cazurile de infectare ca urmare a unei călătorii au ajuns la 2.393, iar mai bine de jumătate din persoanele afectate au călătorit în America de Nord (1.319). Potrivit ECDC, Statele Unite ale Americii şi Canada au contribuit la răspândirea virusului în ultima perioadă, iar Mexicul mai puţin.

În ceea ce priveşte Europa, o treime din cei care s-au îmbolnăvit au spus că au călătorit în Spania (253), iar 250 au menţionat Regatul Unit. Totodată, europenii care şi-au petrecut vacanţele în ţări sud-americane şi central-americane au fost predispuşi la infectarea cu virusul AH1N1. Dintre aceştia, cei mai mulţi au fost în Argentina (52), Republica Dominicană (35), Brazilia (26) şi Chile (20).

Referitor la distribuţia pe categorii de vârstă la persoanele care s-au îmbolnăvit în urma călătoriilor, cei mai afectaţi sunt tinerii între 20 şi 29 de ani (37,5 la sută) şi cei între 10 şi 19 ani (19 la sută din cazuri). Persoanele peste 50 de ani nu s-au îmbolnăvit atât de uşor (9,4 la sută).

Totuşi, majoritatea cazurilor de infectare la europeni nu au avut legătură cu părăsirea ţării (74 la sută - 6.918 cazuri). În România, procentul înregistrat a fost mai mic - 27 la sută.

Vârsta medie a celor care se îmbolnăvesc în urma călătoriilor este de 25 de ani, pe când cea medie pentru cazurile interne nu depăşeşte 14 ani.

În UE, Islanda, Norvegia şi Lichtenstein, zece la sută din cazuri au necesitat spitalizare. Procentul spitalizărilor, însă, variază mult de la o ţară la alta, cu doi la sută în Regatul Unit şi 96 la sută în Austria şi România. Cel mai adesea, bolnavii care mai suferă şi de alte afecţiuni sunt spitalizaţi.

Complicaţii au intervenit în trei la sută din cazuri, analizând datele puse la dispoziţia ECDC. Dintre acestea, cel mai frecvent pacienţii au făcut pneumonie (56 la sută).

ECDC precizează că nu a primit, deocamdată, date din Belgia şi Slovenia.

Cele mai evidente simptome au fost, potrivit statisticii, cele respiratorii (87 la sută), urmate de febră (82 la sută) sau de probleme gastro-intestinale (13 la sută). Din peste 8.000 de cazuri verificate, aproximativ 55 la sută au fost tratate cu antivirale.

Au fost identificate şi cazuri în care afecţiuni anterioare au putut agrava starea pacientului (boli respiratorii - 57 la sută, sarcină - 13 la sută, diabet - nouă la sută, boli cardio-vasculare - opt la sută). Persoanele tinere, cu vârste cuprinse între zece şi 29 de ani, au fost şi la acest capitol mai afectate decât restul categoriilor de vârstă.

ECDC observă că trecerea la gradul moderat de pandemie în multe ţări va afecta activităţile de supraveghere şi monitorizare a gripei. Această schimbare, subliniază ECDC, ar trebui urmată şi de o schimbare a strategiei de monitorizare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ECDC: Gripa AH1N1 se răspândeşte în continuare, deşi sezonul de gripă a luat sfârşit.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ECDC: Gripa AH1N1 se răspândeşte în continuare, deşi sezonul de gripă a luat sfârşit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei