Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2009 - Anul XIV, nr. 180 (4166)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Înapoi la locul faptei

„Legionarul” a participat la reconstituirea tâlhăriei comise asupra valutistului Căjvăneanu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Gheorghe Anton, alias „Legionarul”, unul dintre cei cinci indivizi arestaţi preventiv în cazul valutistului jefuit în urmă cu aproape două săptămâni, a participat, ieri, la reconstituirea faptei care i-a aruncat în spatele gratiilor.
Tânărul, în vârstă de 22 de ani, din comuna Adâncata, le-a povestit cu lux de amănunte anchetatorilor fiecare detaliu al jafului.
În jurul orei 14:00, cu o cagulă pe faţă şi încadrat de luptători din cadrul Detaşamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă (DPIR), „Legionarul” a fost adus de ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale la locul faptei, zona „6 Noiembrie”.
Zeci de oameni de la blocurile din jur au ieşit afară să-l vadă mai de aproape pe călăul din cauza căruia vecinul lor Cristian Căjvăneanu (37 de ani), se află în prezent în moarte cerebrală.
În prezenţa unui avocat şi a şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorul Marius Cazac, „Legionarul” a mărturisit.

 

Ştiau tot despre victimă

Gheorghe Anton a declarat că el şi consăteanul său, Iulian Spatariu, au fost cei care l-au jefuit practic pe Căjvăneanu.
Cu câteva zile înaintea atacului, cei doi consăteni au fost aduşi la faţa locului de Dan Platoc, zis „Caşuba”, în vârstă de 31 de ani, şi Constantin Lungu, în vârstă de 29 de ani, ambii din municipiul Suceava, consideraţi de anchetatori a fi capii grupării.
Cei doi, a povestit „Legionarul”, le-au povestit despre următoarea lor victimă: Cristian Căjvăneanu.
Le-au arătat unde stă victima şi le-au spus că aceasta se deplasează cu maşina de la casa de schimb şi punctele de lucru la domiciliu.
Ştiau şi unde îşi parchează maşina şi pe unde merge spre casă. Două trasee au fost stabilite. Li s-a recomandat însă traseul II, în care victima trecea pe o alee cu un gard viu înalt, loc propice unui jaf fără martori. Şi chiar pe aceea alee avea să fie atacat Cristian Căjvăneanu.

 

Au ascuns o bâtă de baseball şi o rangă la locul faptei

Preţul jafului: 300.000 de euro, susţinea „Caşuba”. În realitate, însă, suma a fost mai mică: în jur de 100.000 de euro.
„Legionarul” a povestit şi de câteva tentative de a-l jefui pe proprietarul casei de schimb valutar, pe 17 iulie, pe 18 iulie şi în dimineaţa de 20 de iulie.
De fiecare dată, însă, au fost nevoiţi să renunţe, fie pentru că el şi Spatariu nu s-au sincronizat cum trebuie, fie pentru că victima a ales un alt traseu, fie pentru că erau prea mulţi trecători prin zonă.
La una dintre tentativele de jaf, Anton şi Spatariu nu şi-au mai găsit în gardul viu de pe aleea pe care plănuiau atacul bâta de baseball şi ranga pe care o ascunseseră cu o zi înainte. Acestea au fost găsite, ulterior, de anchetatori.

 

Aşteptaţi de o maşină, în zona Grădiniţei nr. 1

Cei doi executanţi erau de fiecare dată aduşi cu maşina la locul faptei, fie de Lungu, Caşuba ori Novac.
În după-amiaza de 20 iulie, cu puţin timp înaintea jafului, lui Anton şi Spatariu li s-a spus locul în care, după producerea tâlhăriei, urmau să fie aşteptaţi şi preluaţi de o maşină.
În zona Grădiniţei nr. 1, pe strada „Alexandru Ienceanu”.
În jurul orei 19:00, Cristian Căjvăneanu şi-a parcat maşina în acelaşi loc în care o parca aproape de fiecare dată. Avea câteva sute de metri până acasă, dar nu a mai reuşit să ajungă. Motivul: geanta doldora de bani pe care o avea asupra lui.
Cu puţin timp înainte, Iulian Spatariu –povesteşte „Legionarul” – ascunsese în gardul viu de pe aleea pe care avea să aibă loc atacul un par gros, confecţionat chiar de el.
S-au asigurat că nu e nimeni în zona, l-au urmărit, l-au ajuns din urmă, iar Spatariu, susţine complicele său, a luat repede parul din ascunzătoare şi l-a lovit de două ori în cap.

 

Au împărţit banii şi au dat foc la geantă

„Legionarul” i-a smuls geanta din mână victimei şi, aşa cum stabiliseră înainte, a fugit pe străduţele din zonă, printre blocuri, a ieşit la blocul de la „Genius” de pe Mihai Viteazu şi, de aici, pe strada „Alexandru Ienceanu”, unde era aşteptat, într-un autoturism marca Rover, de Alin Novac, în vârstă de 24 de ani, din comuna Dumbrăveni.
La scurt timp, a apărut şi Iulian Spatariu şi au demarat în trombă pe un câmp între Ipoteşti şi Bosanci, unde s-au întâlnit şi cu ceilalţi membri ai grupării.
Aici, au împărţit banii şi au dat foc genţii. La faţa locului, anchetatorii au mai găsit rămăşiţe din geanta arsă.
„Legionarul” a mărturisit că partea sa de bani avea de gând să o investească în materiale de construcţii pentru o casă pe care vroia să o ridice la Adâncata.

 

Astăzi –recursul în dosarul tâlharilor valutiştilor şi încă o arestare

Ceilalţi patru indivizi arestaţi în acest dosar, Dan Platoc, Constantin Lungu, Iulian Spatariu şi Vasile Crasi (25 de ani, din Ipoteşti), susţin în continuare că nici una dintre acuzaţiile anchetatorilor nu e întemeiată, învinuirile ce li se aduc fiind neadevărate.
În cursul zilei de astăzi, procurorii vor să propună emiterea unui mandat în lipsă pe numele lui Alin Novac, în vârstă de 24 de ani, din comuna Dumbrăveni, în prezent dispărut de la domiciliu.
Cei şase suspecţi sunt cercetaţi şi în alte şapte jafuri comise asupra unor valutişti din judeţ, fapte cu un prejudiciu de peste 12,5 miliarde de lei vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Legionarul” a participat la reconstituirea tâlhăriei comise asupra valutistului Căjvăneanu.
 Vizualizări articol: 1873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
„Legionarul” a participat la reconstituirea tâlhăriei comise asupra valutistului Căjvăneanu4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vai de capul lui anton trimis de
( 4 aug 2009, 14:01:54
l-a facut pe saracul baiat sa-si ia fapta si pentru ce? Cand o sa terminam cu procurori de tip securisti, care acuza fara nici o dovada? Cum este posibil ca procuror la un asemenea caz sa fie procuroarea Tanasa, care pana acu cativa ani era o pramatie de secretara la tipografie si a facut facultate particulara la fara frecventa (gen Spiru Haret) si ajunge in putini ani sefa la investigatii la DIICOT, de asta avem asa multe cazuri rezolvate , si pentru ca saraca s-a facut procuror la aproape 50 de ani joaca si ea cum zic coruptii de sefi si acuza si ea la comanda. Nu iau apararea acuzatilor , dar nu este posibil ca acuzator sa fie un Killer ordinar precum respectiva. Sunt procurori cu demnitate si cu experienta. Nu femei care fac orice pentru o o functie. PUTEM RECUNOASTE CA ASTA ESTE JUSTITIA MURDARA cu procurori manjiti ca Tanasa , Nisioi si etc.
2.   Probabil ca ai dreptate trimis de
( 4 aug 2009, 14:12:02
Probabil ca ai dreptate, nu cunosc personalitatile de la DIICOT. Oricum procurorii si justitia sunt de toata jena, insa pe salarii babane, gen 5000Ron media pe luna.

Alta problema am eu. De ce i-au dat voie sa-i puna cagula Legionarului. Era mai bine fara, sa il recunosca oamenii, poate a mai facut rau cuiva si se completeaza dosarul cu noi date. Ori ii era rusine saracutzului? Sa priveasca oamenii din jur cu fata asta de criminal, el si complicii lui. Sa invete minte si altii care se gandesc de pe acum la planuri de imbogatire peste noapte din bani nemunciti. Probabil ca anchetatorii au ajuns la un compromis cu Legionarul sa-i puna cagula pentru a colabora si a avansa mai repede cu cercetarea dosarului. Ceilalti se tin tare ca sunt nevinovati, sperand sa o incaseze executantii cei doi. Insa nu au facut cred calculele bine, fiindca Legionarul marturisind intra ei la organizarea de grupuri teroriste, fiindca numai teroristi pot fi numiti.
3.   Felicitari Domnule Halaicu trimis de
( 4 aug 2009, 14:26:54
Domnul politist Halaicu este unul dintre cei care lucreaza pe la politia Suceava, il vedem tot timpul in derularea reconstituirilor, cand am avut o problema cu furt de buletin de identitate tot el a fost unul din cei care s-a implicat. Omul este foarte activ. Pentru asta l-am retinut si pt ca poarta un nume cu fostul primar al Bucurestiului, Crin Halaicu, dar ala numai dupa pipitze umbl;a ca prin Bucuresti nu a facut nimic. Felicitari domnule politist Halaicu, ceilalti la treaba!
4.   !!! trimis de
( 4 aug 2009, 16:57:55
DE CE OARE NU LAU LASAT PE TALHARUL ASTA SA ISE VADA MOACA DE CRIMINAL .LA MOARTE CU EL>
5.   BINE AU FACUT PROCURORII SI POLITIA trimis de
( 4 aug 2009, 18:55:45
Cei 6 tilhari trebuie spinzurati in Piata Civica sau sa li se infiga o tepusa in****care sa iasa prin capul ala prost al lor de mirlanoi pripasiti de prin catunele din jurul Sucevei.
6.   Asa ii trebuie trimis de
( 4 aug 2009, 22:09:16
bravo Politiei , nu avem nevoie de asa oameni in Sv , nici de smecherasi care incing masinile prin centru..oricum ei fac parte din pleava societatii.. au niste tricouri mai de firma ( sa le zicem pe ei) ...si ies la agatat.. si cand ii intrebi cum ii cheama..se uita in buletin.. jigodia asta trebuie sa faca inchisoare pe viata... !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei