Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2009 - Anul XIV, nr. 180 (4166)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majoritatea funcţiilor de conducere sunt ocupate de bărbaţi

Majoritatea funcţiilor de conducere sunt ocupate de bărbaţi, doar 19 la sută dintre miniştri şi 9,76 la sută dintre parlamentarii români fiind femei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES), prezentate ieri.
Potrivit studiului realizat de ANES, în 2009, la nivel guvernamental, doar patru dintre miniştri sunt femei, reprezentând 19 la sută din numărul total al acestor funcţii. Deşi faţă de anul anterior, când nu era nici o femeie ministru, rezultatul este mai bun, dar ponderea femeii în aceste funcţii de conducere este considerată ca fiind redusă.
"Media europeană, în rândul miniştrilor din guvernele naţionale, arată că proporţia bărbaţilor în raport cu cea a femeilor este de aproximativ trei la unu (25 la sută femei, 75 la sută bărbaţi)", se arată în studiu.
Şi în ceea ce priveşte participarea femeilor la primul nivel de luare a deciziei în cadrul ministerelor, posturile publice de conducere care sunt politice (secretar de stat şi subsecretar de stat) şi sunt ocupate de femei sunt slab reprezentate.
Astfel, în 12 din cele 19 ministere existente în prezent, femeile nu sunt reprezentate deloc la acest nivel, în această situaţie fiind, spre exemplu, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Apărării Naţionale.
Singurele ministere în care reprezentarea este echilibrată sunt: Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul şi Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
În ceea ce priveşte situaţia participării femeilor la primul şi la al doilea nivel de luare a deciziei în cadrul ministerelor, în ceea ce priveşte posturile publice de conducere care nu sunt politice, în anul 2009, în funcţii de secretar general, secretar general adjunct, înalt funcţionar public sau director general sunt cinci femei şi 15 bărbaţi, iar la nivelul doi, pe funcţii de secretar general adjunct, secretar adjunct, director general sau director sunt 36 de femei (46,2 la sută) şi 42 de bărbaţi (53,8 la sută).
Potrivit ANES, procentul funcţiilor ocupate de femei creşte odată cu scăderea nivelului de decizie.
În perioada 2004 – 2008 la nivelul Senatului 9,48 la sută dintre senatori erau femei, iar la nivelul Camerei Deputaţilor 10,54 la sută dintre poziţii erau ocupate de femei.
În legislatura 2008-2012, la nivelul Senatului, doar 5,83 la sută dintre poziţii sunt ocupate de femei, iar în Camera Deputaţilor, 11,3 la sută dintre deputaţi sunt femei.

 

România este încă o societate patriarhală

"În comparaţie cu media parlamentelor statelor UE ( 24la sută) şi cu procentul din Parlamentul European, în legislatura 2004-2009 (31 la sută), România deţine o reprezentare a femeilor parlamentar de doar 9,76 la sută, conform rezultatelor alegerilor parlamentare din 2008. În Parlamentul European, reprezentativitatea femeilor a cunoscut un salt semnificativ, de la 31 la sută în mandatul precedent la 35 la sută în mandatul 2009-2014. România deţine în actualul Parlament European 36 la sută femei", precizează ANES.
În urma analizei s-a constatat o perpetuare a slabei reprezentări a femeilor în Parlamentul României ales în 2008, la Senat situaţia prezentându-se chiar mai rău decât în legislatura anterioară, întrucât din 137 de senatori, doar opt sunt femei (5,8 la sută).
"Alegerea Robertei Anastase în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, reprezintă o premieră pentru România, aceasta fiind prima femeie care deţine a treia funcţie în stat, de după alegerile din 1990", precizează ANES.
La nivelul consiliilor judeţene, în perioada 2008 - 2012, 178 din 1.402 de consilieri locali sunt femei, reprezentând 12,6 la sută din poziţiile totale, judeţele cu cea mai slabă reprezentare fiind Neamţ (0 la sută), Braşov (2,8 la sută) şi Caraş-Severin ( 3,3 la sută).
La nivelul consiliilor locale în 37 din totalul judeţelor, 10,8 la sută din poziţii sunt ocupate de femei (4.011 din 36.825 de consilieri locali), judeţele cu cea mai slabă reprezentare fiind Bistriţa Năsăud (6,5 la sută) şi Suceava (6,9 la sută).
La nivelul prefecturilor, femeile ocupă doar două din cele 42 de funcţii de prefect (adică 4,7 la sută) precum şi nouă din 84 de funcţii de subprefect.
Potrivit ANES, comparativ cu perioada 2004-2008, se observă o scădere a gradului de participare a femeilor la procesul decizional din administraţia locală, atât în ceea ce priveşte prezenţa acestora în consiliile judeţene şi în cele locale, dar şi la nivelul Instituţiei Prefectului.
De asemenea, doar 114 femei au reuşit să obţină un post de primar la ultimele alegeri locale, această situaţie fiind, în opinia specialiştilor, consecinţa faptului că România este încă o societate patriarhală, puternic ancorată în tradiţionalism şi misogină.
Astfel, din totalul celor 3.184 de primari aleşi la alegerile locale din 2008, numai 3,5 la sută sunt femei, acestea reuşind să ocupe aceste funcţii doar în comune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majoritatea funcţiilor de conducere sunt ocupate de bărbaţi.
 Vizualizări articol: 792 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Majoritatea funcţiilor de conducere sunt ocupate de bărbaţi4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei