Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iun 2009 - Anul XIV, nr. 139 (4125)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producţia de grâu a României ar putea scădea în 2009 cu peste 40%, din cauza secetei

Miercuri, 17 Iunie 2009 (18:27:59)

Producţia de grâu a României ar putea scădea în acest an cu peste 40%, de la şapte milioane tone la patru milioane tone, din cauza secetei, potrivit estimărilor Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

"În 2008 producţia de grâu s-a ridicat la şapte milioane tone, însă în acest an, din cauza secetei, vom avea circa patru milioane tone. Pentru consumul nostru şi pentru industria de panificaţie sunt necesare cam 2,2 milioane tone grâu, pentru sămânţă 800.000 tone şi tot ne rămâne un excedent de circa un milion de tone. Nu trebuie să ne panicăm", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele FNPAR, Viorel Matei.

Preşedintele altei organizaţii de profil, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu, este de asemenea de părere că producţia de grâu a României va scădea în acest an la 4,5 milioane tone.

În prezent, o tonă de grâu vechi se vinde cu 140-160 euro, iar grâul din noua recoltă va costa minim 130 euro/tonă, potrivit preşedintelui FNPAR.

"Problema este că grâu vechi nu prea mai este pe piaţă şi au urcat mult preţurile. Încă nu am intrat la recoltare, dar estimez că grâul nou se va vinde cu 130-140 euro/tonă", a explicat Matei.

Totodată, preşedintele FNPAR a adăugat că executivul ar trebui să intervină în susţinerea producătorilor pentru depozitarea grâului.

"Depozitarea este foarte scumpă. Agricultorii plătesc lunar între 180-280 lei pe fiecare tonă depozitată. Statul ar trebui să aibă interes în această chestiune, să îi sprijine financiar pe producători. Pentru asta, e nevoie de o propunere a Ministerului Agriculturii şi apoi de o hotărâre de guvern, nu înainte, însă, de a se negocia cu depozitarii", a spus Matei.

România nu este singura ţară care se pare că se va confrunta cu o criză a grâului, din cauza secetei, compania de cercetare în domeniul agricol Strategie Grains publicând un raport, în luna mai, în care estima că în Ungaria producţia de grâu ar urma să scadă în acest an cu circa un milion de tone, la 4,65 milioane de tone.

De asemenea, Rusia estimează o recoltă de 90 de milioane de tone pentru anul în curs, în scădere de la 108,1 milioane de tone în 2008.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat, miercuri, că lunile iulie şi august vor fi deosebit de secetoase, mai ales în partea de sud şi sud-est a României, unde vor cădea cantităţi reduse de precipitaţii. Seceta se va extinde în luna august, dar nu va fi comparabilă cu cea din vara anului 2007, a spus Sandu, precizând că va fi afectată şi producţia de porumb.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producţia de grâu a României ar putea scădea în 2009 cu peste 40%, din cauza secetei.
 Vizualizări articol: 714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producţia de grâu a României ar putea scădea în 2009 cu peste 40%, din cauza secetei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei