Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iun 2009 - Anul XIV, nr. 139 (4125)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Romgaz a semnat cu ANRM un acord pentru prospecţiuni în platoul continental al Mării Negre

Miercuri, 17 Iunie 2009 (16:48:12)

Romgaz Mediaş a semnat cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) un acord pentru prospecţiuni în platoul continental al Mării Negre, având posibilitatea de a descoperi noi zăcăminte de petrol, şi un alt acord, pentru explorarea şi dezvoltarea de perimetre în Depresiunea Panonică.

"Romgaz a semnat cu ANRM permisul de prospecţiune pentru platoul continental al Mării Negre - Muridava Est, Adjud, Râmnicu Sărat şi Mizil. Totodată, a fost semnat şi acordul petrolier de explorare-dezvoltare şi exploatare în perimetrul E VII-8 Est Depresiunea Panonică. Romgaz are, astfel, posibilitatea de a descoperi noi zăcăminte de petrol în Marea Neagră", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al companiei din Mediaş.

Instituţia nu face alte precizări privind acordurile respective.

Contactat de MEDIAFAX, directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, a afirmat că producătorul de gaze a obţinut dreptul de derula operaţiuni în Depresiunea Panonică în urma unei licitaţii de anul trecut, dar acordul de concesiune a fost semnat abia în 2009.

În privinţa celorlalte perimetre, Stancu a spus că Romgaz nu are drept de concesiune, şi nici de a derula lucrări.

"Nu putem face lucrări în perimetrele respective. Acele perimetre vor putea fi scoase la licitaţie de ANRM", a spus Stancu.

Ideea participării Romgaz la prospecţiuni în Marea Neagră a apărut în urma acuzaţiilor aduse companiei canadiene Sterling Resources, care derulează operaţiuni de explorare în Marea Neagră, că ar fi obţinut anumite drepturi ilegale, acordate de fostul Guvern. Mai mulţi oficiali, inclusiv ministrul Economiei, Adriean Videanu, au susţinut această opţiune.

"Voi cere ANRM să acorde Romgaz, în condiţiile legii, dreptul să facă prospecţiuni în zona rămasă liberă din teritoriul câştigat de România în urma deciziei de la Haga, ca să vedem ce rezerve de hidrocarburi avem acolo", a afirmat Videanu, în luna aprilie.

Videanu a adăugat atunci că dreptul de propecţiune ar putea fi acordat de ANRM către Romgaz chiar şi prin încredinţare directă, pe baza unui permis temporar de un an.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a acordat României, în luna februarie, un teritoriu din platoul continental al Mării Negrii de circa 10.000 de kilometri pătraţi, unde se presupune că există rezerve de hidrocarburi. Acest teritoriu a fost disputat mai mulţi ani de România şi Ucraina.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Romgaz a semnat cu ANRM un acord pentru prospecţiuni în platoul continental al Mării Negre.
 Vizualizări articol: 610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Romgaz a semnat cu ANRM un acord pentru prospecţiuni în platoul continental al Mării Negre0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei