Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iun 2009 - Anul XIV, nr. 139 (4125)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concluzia psihiatrilor

În câteva luni, criza economică va avea un impact social devastator

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Criza economică va avea, în scurt timp, un impact social devastator, apreciază medicii psihiatri din Suceava, care spun că efectele recesiunii sunt deocamdată ”difuze şi subtile, dar cele stridente vor apărea peste câteva luni, când se va epuiza capacitatea de adaptare a oamenilor”.
Dr. Lorelei Haşovschi, şefa secţiei Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, arată că neajunsurile vieţii de zi cu zi şi perspectivele sumbre care se conturează îi fac pe oameni să reacţioneze disproporţionat faţă de evenimentul în sine, iar numărul cazurilor de deprecieri psihice în rândul populaţiei este tot mai mare.

 

Rămaşi fără bani, bolnavii psihic renunţă la tratamente şi la controalele periodice

”Şomajul în creştere, scumpirea vieţii, propagarea pe toate canalele de informare a evoluţiei negative a economiei au crescut nivelul general de stres, de îngrijorare, ceea ce a dus la apariţia de reacţii catastrofale chiar şi în situaţia unor frustrări minime şi la reacţii comportamentale explozive în familie şi societate”, explică medicul.
Lorelei Haşovschi subliniază că în momentul de faţă secţia pe care o conduce este plină de bolnavi şi remarcă faptul că în ultima perioadă a crescut severitatea şi numărul decompensărilor psihice în rândul pacienţilor cronici, ceea ce înseamnă că segmentul de populaţie cel mai afectat de recesiune este, cel puţin deocamdată, cel fragilizat deja de boală.
Medicul explică această stare de fapt îndeosebi prin lipsa de bani, care îi determină pe tot mai mulţi pacienţi să abandoneze tratamentele ce îi menţin în starea de remisiune psihică şi să renunţe la a mai veni la controalele periodice, context în care, evident, bolile se agravează.

 

Abandonaţi de propriile familii, preocupate mai mult de asigurarea subzistenţei

„Pacienţii au nevoie de mai mulţi bani, chiar şi numai pentru a se deplasa la oraş, unde sunt dispensarizaţi, însă alocaţiile băneşti pentru persoanele bolnave sunt mici. Pacienţii cu tulburări psihice au nevoie mai mult decât alţii de stabilitate, o bună organizare a vieţii, o anumită rutină, de supraveghere limitată şi discretă din partea familiei, dar din păcate familiile persoanelor afectate de tulburări psihice au acum preocupări principale legate de asigurarea subzistenţei. Acest lucru face ca atenţia acordată bolnavilor să fie redusă şi să se neglijeze problemele lor”, punctează specialistul sucevean.
Dr. Lorelei Haşovschi arată că instabilitatea financiară care se face tot mai mult simţită a crescut şi incidenţa consumatorilor de alcool, situaţie cu atât mai alarmantă cu cât, de obicei, astfel de persoane suferă şi de diverse boli care se agravează pe fondul consumului de alcool.
„Se consumă băuturi de calitate îndoielnică, sunt afectate vârste de la 18-19 ani şi până la peste 60, cu maxim de frecvenţă la vârstele active”, spune medicul.

 

Ajunşi în spital la limita degradării umane

Şefa secţiei Psihiatrie precizează că la fiecare sfârşit de săptămână sunt aduse la spital persoane care au produs pe fondul consumului de alcool situaţii de impact, au agresat sub o formă sau alta familia sau alte persoane şi care, la nivelul unei luni de zile, reprezintă circa 30% din totalul numărului de internări. Ea apreciază acest procent ca fiind unul foarte mare, mai ales că aceşti pacienţi ”nu acceptă tratamentul de specialitate, iar imediat după ce se trezesc din starea de ebrietate se reîntorc în mediul lor, unde continuă să provoace probleme”.
De asemenea, potrivit specialistului sucevean, în ultima perioadă a crescut şi numărul prezentărilor la spital din partea persoanelor fără adăpost sau respinse de familii, care nu reprezintă neapărat cazuri psihiatrice, ci cazuri sociale (persoane care îşi duc viaţa pe stradă şi prin subsoluri de bloc).
În plus, se întâlnesc din ce în ce mai multe cazuri de persoane abandonate în spital de către familii, fiind tot mai frecvente situaţiile în care oamenii sunt aduşi la internare doar cu hainele de pe ei, într-o stare de avansată degradare şi murdărie, fără încălţăminte sau măcar lenjerie intimă, fără a mai fi vorba de prosop, periuţă sau pastă de dinţi, săpun.

 

Chetă printre angajaţii secţiei, pentru a le cumpăra de la second hand haine şi papuci

„Personalul secţiei a îmbrăcat şi încălţat toată iarna astfel de persoane, cu lucruri aduse de pe la casele lor, iar în prezent angajaţii se plâng că nu mai au ce să doneze”, spune Lorelei Haşovschi.
„Când nu mai avem ce le aduce facem chetă şi le cumpărăm de la magazinul second hand din apropiere haine şi papuci. Spitalul le asigură produsele cosmetice de care au nevoie, dar uneori le mai cumpărăm şi noi câte un şampon sau un săpun. De exemplu, avem doi pacienţi, cazuri sociale, care iarna trecută au revenit o dată la 2-3 zile, de fiecare dată îmbrăcaţi doar cu pulovere. Nu ştiu ce au făcut cu hainele groase. Pe de altă parte, mulţi dintre pacienţii care reprezintă cazuri sociale vin cu păduchi, iar după ce îi deparazităm suntem nevoiţi să le ardem hainele”, completează o asistentă din cadrul secţiei.



Cazuistica secţiei de Psihiatrie


Trecând în revistă cazuistica secţiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Lorelei Haşovschi concluzionează că, în ultima vreme, formele de boală sunt mai severe, tabloul clinic mai zgomotos, răspunsul la tratament, mai întârziat, iar recăderile mai frecvente.
„În structura internărilor predomină tulburările grave, psihozele, de tip depresiv sau delirant, şi afecţiunile cauzate de abuzul de alcool. A crescut incidenţa tulburărilor psihice la vârstnici, fenomen combinat cu accentuarea tendinţei la abandon al acestora, ca urmare a dificultăţilor de îngrijire şi tratament al acestora, precum şi a lipsei unor aşezăminte specializate pentru îngrijirea vârstnicilor cu tulburări psihice. În plus, a crescut incidenţa tulburărilor de comportament pe fond de tulburare psihică, acesta fiind de fapt unul dintre motivele cele mai frecvente de adresare la spital”, punctează medicul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În câteva luni, criza economică va avea un impact social devastator.
 Vizualizări articol: 842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 15 voturi
În câteva luni, criza economică va avea un impact social devastator3.3515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cam difuza stirea... trimis de
(17 iun 2009, 14:24:46
...sa inteleg ca sau diminuat spagile la doctori? Sa se tine o lauda in ceva sala de lauditius pt. serviciul de caritate de care dau dovada cei care doneaza respectiv cumpara haine si asta in modul cel mai serios dar sincer daca ei vor o rasplata nu trebuie batuta toba-n tirg.

In fine uitindu-ma mai bine la poza bine ar fi daca ar tine ceva in mina (da nu-i spun pe nume da gabriela o sa se prinda la ce ma refer) ca buzunarele le umplu destul pacientii si asta o stie f. bine toata lumea.
2.   Nu s-au "diminuat" spagile trimis de
(17 iun 2009, 17:35:51
"D-le" EGAL 1,spagile nu s-au diminuat in Romanica noastra "draga" ci s-au inmultit doar.O mare parte dintre acesti "derbedei" ce se numesc medici,saliveaza dupa lei si euro,mai "dihai" decat cainele din experienta lui Pavlov.Acesti indivizi ce au depus un juramant la finele facultatii,il incalca chiar din prima zi de profesat.Cum?"Cersind mita","conditionand actul medical","falsificand fise medicale",promitand "marea cu sarea pacientilor","trecandu-le diagnostice ireale ptr a taia pacientul,apoi inchizandu-l si luandu-i banii",sa rada in hohote,"scriind retete cu boli imaginare(medicamente gratuite si compensate) ptr a servi clientela din breasla",etc.Cam astfel "se spune" ca fac,acesti purtatori de halate albe pe langa multe altele.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei