Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iun 2009 - Anul XIV, nr. 132 (4118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din minerit cer ştergerea datoriei istorice a CNH şi acordarea subvenţiilor după 2011

Marţi, 9 Iunie 2009 (14:58:16)

Sindicaliştii din minerit cer ştergerea datoriei istorice a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) către stat de 2,6 milioane de lei, continuarea acordării subvenţiilor de stat până în 2014-2018 şi restructurarea de personal.

CNH a înregistrat datorii istorice către bugetul de stat care se ridicau, la 30 aprilie, la sumă totală de 3.668,9 milioane de lei, din care majorări şi penalităţi în sumă de 2.582,1 milioane de lei, reprezentând 70 la sută din totalul datoriilor.

În afara cererii de ştergere a datoriei reprezentând penalităţile, sindicaliştii mai solicită eşalonarea la plată, pe o perioadă de zece ani, cu o perioadă de graţie de doi ani, a datoriei de 1,1 milioane de lei, reprezentând restul sumei.

"E necesar ca Societatea Naţională a Huilei, cum se peconizează a se numi în următoarea perioadă, să fie degrevată de datoriile istorice. Am cerut o perioadă de graţie de doi ani, apoi o eşalonare pe zece ani a datoriei istorice (1,1 milioane de lei), pentru a putea face şi accesarea la credite bancare pentru un program de investiţii, dacă nu se găsesc din alte surse", a spus preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacatoş.

Sindicaliştii mai vor ca subvenţia de la stat, de 27 de lei pe gigacalorie, să nu fie sistată la 1 ianuarie 2011, aşa cum prevede Directiva europeană 1407/2002. Ei au precizat că şi Polonia, Cehia şi Germania cer acordarea acestor subvenţii până în 2014 - 2018.

"Veniturile CNH sunt prea mici, iar cheltuielile mari, pentru că personalul angajat vrea un salariu echilibrat cel puţin cu inflaţia, dacă nu şi mai bine. CNH nu poate plăti datoriile istorice către stat, care s-au acumulat în perioada 1990-2005, 70 la sută din acestea fiind penalităţi la întârzieri de plată", a mai spus Zoltan Lacatoş, precizând că salariul mediu brut în companie este de 32 de milioane de lei vechi.

Liderul sindical a menţionat că, fără subvenţii, huila nu poate fi extrasă în condiţiile în care costurile sunt mult mai mari decât exploatarea la zi a celorlalte zăcăminte de cărbune. Lacatoş a precizat că este nevoie şi de o restrucutare de personal.

În CNH, vârsta medie a angajaţilor este de 41 de ani, în condiţiile în care vârsta de pensionare a unui miner este de 45 de ani.

"Noi am vrea să plece personalul existent, pe cale naturală, şi să revină alţii tineri. În patru, cinci ani de zile vom avea mari probleme cu personalul. CNH putea angaja aproximativ 700 de persoane în 2007, 2008 şi începutul lui 2009, dar din lipsa fondurilor pentru salarii nu am anganjat până la ora actuală decât 300 de persoane", a precizat Lacatoş.

Potrivit liderului sindical, CNH are în prezent 10.800 de angajaţi, iar serviciile altor 3.500 de persoane depind direct de companie, deci vor fi peste 14.000 de şomeri dacă se aceasta se închide.

Blocul Naţional Sindical şi Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) vor organiza, pe 27 iunie, o masă rotundă la Petroşani, unde au invitat reprezentanţi ai primăriilor, Consiliului Judeţean, ai Parlamentului, Companiei Naţionale a Huilei, Inspecţiei Teritoriale de Muncă şi ANOFM, Ministerului Muncii, Ministerului Economiei şi Ministerul Finanţelor, pentru a discuta o schiţă de program de relansare economică şi socială în zona Valea Jiului.

Dacă reprezentaţii Guvernului nu vor veni la aceste discuţii, sindicaliştii ameninţă cu proteste în stradă.

"Dacă tentativa de masă rotundă va eşua, toate familiile vor ieşi organizat în stradă în Valea Jiului", a spus liderul BNS, Dumitru Costin.

Zoltan Lacatoş a spus că bugetul de venituri şi cheltuieli al CNH nu a fost transmis la Ministerul Economiei, ceea ce a dus la amânarea negocierii Contractului colectiv de muncă.

El a precizat că sindicaliştii au declanşat deja conflictul de muncă, în 24 martie, şi că sunt la un pas de greva de avertisment.

CNH are o cifră de afaceri de circa 870 de milioane de lei pe an, iar capacitatea de producţie este de 2,5- 2,7 de milioane tone huilă pe an, principalii beneficiari ai huilei extrase fiind termocentralele Midia şi Paroşeni.

Ministerul Economiei, Adriean Videanu, declara, la începutul lunii iunie, că la Compania Naţională a Huilei (CNH) situaţia este "puţin mai delicată" şi că speră să ajungă din nou, după 15 iunie, în Valea Jiului.

Anterior, Videanu anunţa că autorităţile vor discuta cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană acordarea de ajutoare de stat pentru ştergerea datoriilor CNH şi SNLO, în perspectiva includerii acestora în două entităţi energetice.

Aproximativ 700 de mineri din Valea Jiului au organizat, la jumătatea lunii aprilie, un miting în faţa sediului Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani.

Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani şi sindicatele reprezentative ale minerilor din Valea Jiului au convenit, prin încheierea unui act adiţional, asupra prelungirii aplicării prevederilor Contractului colectiv de muncă (CCM) din 2008 până la data de 24 aprilie 2009.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CNH, Oana Stoicuţa, cauza principală a nefinalizării negocierilor contractului colectiv de muncă pe anul 2009 rămâne lipsa bugetului de venituri şi cheltuieli alocat Companiei Naţionale a Huilei Petroşani pentru anul curent.

Sindicatele minerilor din Valea Jiului au înregistrat şi anul trecut un conflict de muncă, însă nu au declanşat greva, pentru că au obţinut o majorare salarială de 14 la sută, în condiţiile în care ele cereau 15 procente.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din minerit cer ştergerea datoriei istorice a CNH şi acordarea subvenţiilor după 2011.
 Vizualizări articol: 875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din minerit cer ştergerea datoriei istorice a CNH şi acordarea subvenţiilor după 20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei