Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iun 2009 - Anul XIV, nr. 132 (4118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Comisarul european nu este apanajul niciunui partid

Marţi, 9 Iunie 2009 (14:59:00)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că desemnarea comisarului european care va reprezenta România nu reprezintă apanajul niciunui partid, o decizie trebuind luată în urma unei discuţii cu toate partidele cu mandate de europarlamentari.

Preşedintele PSD a spus că propunerea candidatului pentru postul de comisar european este un subiect de interes naţional.

"Nu este apanajul niciunui partid, trebuie să facă subiectul unei dezbateri serioase. În opinia noastră, este foarte important să existe o discuţie, pe care am antamat-o la nivelul coaliţiei, dar şi cu clasa politică, pentru a face o ierarhie a portofoliilor pe care România le poate obţine", a afirmat Geoană.

El a spus că portofoliul agriculturii este una dintre variantele de mandat de comisar european care ar putea reveni României, însă, ca ţară care este a şaptea în Uniunea Europeană, România ar trebui să îşi propună obţinerea de portofolii extrem de ambiţioase.

"În mod evindet că dreptul moral al câştigării alegerilor face ca PSD să aibă un cuvânt de spus", a adăugat Geoană, menţionând că discuţia pe acest subiect nu a fost încă tranşată în coaliţia guvernamentală, PDL şi PSD urmând să mai discute pe temă.

Secretarul general al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că, potrivit numărătorii paralele a social-democraţilor, partidul său a câştigat euroalegerile, având 11 mandate, cu unul mai mult decât PDL, iar PRM ar putea primi trei mandate în Parlamentul European.

Secretarul general al PSD a remarcat că social-democraţii au obţinut un mandat în plus faţă de PDL şi un mandat în plus faţă de rezultatele din 2007, condiţii în care partidul este îndreptăţit să se considere câştigătorul alegerilor europarlamentare şi să nominalizeze comisarul european din partea României.

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că doar preşedintele şi premierul au "rolul decisiv" în desemnarea comisarului european din partea României.

Liderii PSD şi PDL au făcut, marţi, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, declaraţii divergente privind câştigătorul real al alegerilor europarlamentare şi dreptul de a numi comisarul european, social-democraţii şi democrat-liberalii revendicând, fiecare, victoria în scrutinul de duminică.

Cel mai vehement în exprimarea şi argumentarea poziţiei de câştigător al alegerilor a fost secretarul general al democrat-liberalilor, Vasile Blaga, care a sublinit că PDL a câştigat alegerile şi că, în consecinţă, PDL doreşte să numească un comisar european.

"Social-democraţii nu sunt primii la alegerile europarlamentare. PDL a câştigat alegerile. Garantat nu au câştigat PSD şi ştiu şi ei asta", a spus Blaga.

El a spus, totodată, că nu trebuie să se omită, din ecuaţia numirii comisarului european, rolul important al Preşedinţiei, care are atribuţii constituţionale importante în ceea ce priveşte politica externă a României.

La rândul lor, social-democraţii au invocat faptul că ei au câştigat alegerile europarlamentare, dar au fost evazivi în a spune explicit că viitorul comisar trebuie să fie din rândurile lor.

Astfel, vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea a arătat că PSD a câştigat alegerile europarlamentare şi nu PDL, el apreciind, însă, că viitorul comisar european trebuie să fie un profesionist şi că, mai important decât comisarul este domeniul pe care România îl va obţine.

"Noi am câştigat alegerile, nu PDL. Nu persoana e importantă, ci domeniul", a spus Dragnea.

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a avansat şi el ideea că România trebuie să aibă un comisar. "Nu ştiu dacă trebuie neapărat ca acest comisar să aibă carnet de partid de la PSD sau de la PDL", a adăugat Ponta.

Lupta pentru desemnarea comisarilor europeni este mare în toate cele 27 de state membre ale UE, iar poziţionarea PSD în grupul PES ar putea fi un avantaj pentru ca România să obţină un portofoliu cu răspunderi mari, a declarat, marţi, deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, fost europarlamentar.

Vicepremierul Dan Nica a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei, că portofoliile de comisar european vizate de România, cu titlul provizoriu, sunt Agrucultura, Transportul, Protecţia Consumatorului şi Energia.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Comisarul european nu este apanajul niciunui partid.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Comisarul european nu este apanajul niciunui partid0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei