Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iun 2009 - Anul XIV, nr. 132 (4118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nica: Se doreşte ca "Prima Casă" să se refere, în principal, la locuinţe nou construite

Marţi, 9 Iunie 2009 (13:40:27)

Vicepremierul Dan Nica a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei, că se doreşte ca programul "Prima Casă" să se refere, în principal, la locuinţe nou construite, astfel încât să se obţină un efect multiplicator în economie.

Nica a vorbit, totodată, de necesitatea de avea mai multe locuinţe sociale.

El a apreciat că programul Prima Casă este unul foarte bun, dar a arătat că acest program va trebui să rezolve o componentă - în cadrul său sau într-un program separat - care să vizeze construcţia de locuinţe sociale pentru tinerii cu posibilităţi financiare modeste.

El a arătat că şi acest program – destinat locuinţelor sociale - creează un efect multimplicator în economie pentru că va echivala cu alocarea de resurse financiare către industria construcţiilor, ceea ce înseamnă locuri de muncă, precum şi o modalitate de scădere a şomajului şi de stabilizarea veniturilor.

Nica a admis, însă, că nu se poate exclude posibilitatea achiziţionării unei locuinţe prin programul Prima Casă din fondul locativ existent, în situaţia în care aceasta este mai ieftină.

Vicepremierul a adăugat că discuţiile cu băncile au fost finalizate şi că acestea au avut, dintr-un anumit punct de vedere, o atitudine pozitivă, inclusiv în ceea ce priveşte oferta şi dobânzile cu care vor veni în acest program.

Nica a mai spus că, din punctul său de vedere, dobânzile băncilor încă sunt mari pentru o familie tânără, iar condiţiile de a avea venituri lunare de circa 1.000 de euro sunt restrictive şi a pledat pentru a abordare mai flexibilă.

Băncile vor institui şi reînnoi, în favoarea statului, un drept de ipotecă de rangul I asupra locuinţelor contractate cu garanţia statului prin programul "Prima Casă", pe întreaga durată a contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a casei pe o perioadă de cinci ani.

"Asupra imobilelor achiziționate în cadrul programului «Prima Casă», băncile instituie și reînnoiesc în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicția de vânzare a locuinței pe o perioadă de 5 ani", se arată în ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea programului, adoptată, miercuri, de Guvern.

Conform actului normativ, beneficiarii programului "Prima Casă" sunt persoane fizice care, la data intrării în vigoare a ordonanței, nu dețin în comun sau individual, împreună cu soții lor sau cu alte persoane, în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită, și nici nu au în derulare un credit ipotecar. Ordonanţa a intrat în vigoare joi, 4 iunie.

Plafonul anual al garanțiilor care pot fi astfel emise, condițiile de acordare a acestora și de eligibilitate a băncilor și a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum și regulile de gestionare a garanțiilor vor fi stabilite prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, în termen de 15 zile.

Executivul a anunţat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.

Premierul Emil Boc a precizat, miercuri, că programul "Prima Casă" va fi operaţional după 20 iunie (zi de sâmbătă-n.r.) şi că normele metodologice privind derularea programului vor fi finalizate în maximum 15 zile.

Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate anterior de premier pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în acest program.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nica: Se doreşte ca \"Prima Casă\" să se refere, în principal, la locuinţe nou construite.
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nica: Se doreşte ca \"Prima Casă\" să se refere, în principal, la locuinţe nou construite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei