Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iun 2009 - Anul XIV, nr. 132 (4118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Clienţii de la "Prima Casă" vor acoperi integral diferenţa la locuinţele mai scumpe de 60.000 euro

Marţi, 9 Iunie 2009 (19:04:45)

Guvernul va fixa dobânzi şi comisioane maxime practicate de bănci în cadrul programului "Prima Casă", iar pentru locuinţele mai scumpe de 60.000 de euro, sumă garantată de stat, cumpărătorul va acoperi diferenţa din resurse proprii, potrivit unor surse bancare.

"Clientul va aduce de acasă partea din valoarea locuinţei care depăşeşte 60.000 de euro, iar la casele cu un preţ până la acest nivel garantat de stat va trebui să aibă avansul de 5% plus dobânda pe trei luni", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

Dobânda aferentă unui interval de trei luni va fi adăugată avansului pentru ca băncile comerciale să nu fie nevoite să constituie provizioane înainte de executarea garanţiei statului, care intervine la 90 de zile de la înregistrarea restanţelor la plată.

De asemenea, sursele au precizat că normele metodologice ale programului vor stabili criterii de intrare pentru bănci, cum ar fi plafoane maxime pentru dobânzile şi comisioanele practicate.

Surse guvernamentale au declarat, anterior, agenţiei MEDIAFAX, că peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului "Prima Casă", ratele variind în plaje foarte mari, până la aproape 14% la euro şi 23% la lei.

La ofertele în euro, toate ratele sunt calculate în funcţie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adaugă o marjă fixă, iar dobânzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% până la aproape 14%.

Aceeaşi formulă este urmată şi la ofertele indicative pentru creditele în lei, respectiv ROBOR plus o marjă fixă, astfel că DAE variază între aproape 13% până la sub 23%. La calculul DAE au fost avute în vedere şi comisioanele transmise de bănci.

Potrivit surselor citate, cele mai scăzute costuri în euro au fost indicate de Intesa Sanpaolo Bank România, BRD şi Alpha Bank, iar pentru lei cea mai bună ofertă indicativă a fost propusă de CEC Bank.

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea programului "Prima Casă", prin care a stabilit că beneficiarii, persoane fizice care nu deţin o locuinţă şi nici nu au în derulare un credit ipotecar, pot beneficia pentru cumpărarea primei locuinţe de credite garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.

Băncile vor institui şi reînnoi, în favoarea statului, un drept de ipotecă de rangul I asupra locuinţelor contractate cu garanţia statului prin programul "Prima Casă", pe întreaga durată a contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a casei pe o perioadă de cinci ani.

Creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit în cadrul programului "Prima Casă" vor fi considerate creanţe bugetare a căror recuperare prin executare silită se efectuează de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar bunul care face obiectul contractului de garanţie, în cadrul procedurii de executare silită, va fi valorificat tot de către ANAF.

Premierul Emil Boc a anunţat, săptămâna trecută, că programul "Prima Casă" va fi operaţional după 20 iunie (zi de sâmbătă-n.r.) şi că normele metodologice privind derularea programului vor fi finalizate în maximum 15 zile.

Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate anterior de premier pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în acest program.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clienţii de la \"Prima Casă\" vor acoperi integral diferenţa la locuinţele mai scumpe de 60.000 euro.
 Vizualizări articol: 867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Clienţii de la \"Prima Casă\" vor acoperi integral diferenţa la locuinţele mai scumpe de 60.000 euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei