Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mai 2009 - Anul XIV, nr. 122 (4108)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul operatorilor regionali de apă şi canal trebuie redus pentru a folosi eficient fondurile UE

Joi, 28 Mai 2009 (16:33:18)

Numărul operatorilor regionali de apă şi canal trebuie redus de aproape cinci ori faţă de cel actual, pentru ca fondurile structurale să fie absorbite, iar sistemul să fie eficient, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Române a Apei, Vasile Ciomoş.

Doisprezece operatori regionali ai serviciului de apă şi canalizare au beneficiat de pregătire în domeniul gestionării fondurilor structurale pe care România va trebui să le absoarbă pentru a respecta cerinţele UE în acest sector până în 2015 şi 2018.

Beneficiarii proiectului sunt din judeţele Argeş, Braşov, Buzău, Deva, Drobeta, Galaţi, Neamţ, Maramureş, Satu Mare, Sibiu, Tulcea şi Vâlcea.

Proiectul "Asistenţă Tehnică pentru întărirea capacităţii instituţionale a beneficiarilor finali ISPA din sectorul de alimentare cu apă şi canalizare din România" - FOPIP 1 a fost lansat în 2005 şi a costat 6,5 milioane de euro, cu finanţare integrală de la Uniunea Europeană. El a fost coordonat de Ministerul Mediului şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Proiectul a pregătit operatori regionali de apă pentru conformarea la cerinţele de finanţare ale Uniunii Europene şi s-a concentrat pe dezvoltarea unor planuri de management operaţional, financiar şi tehnic, care vor duce la eficientizarea activităţii, pe aspectul relaţiilor cu clienţii.

"Unul dintre cele mai importante aspecte discutate a fost regionalizarea care presupune restructuarea completă a sectorului prin organizarea operatorilor regionali ai serviciilor de apa uzată şi tratamentul ei", potrivit lui Silviu Stoica, directorul general al Autorităţii de Management POS Mediu în Ministerul Mediului.

Preşedintele Asociaţiei Române a Apei, Vasile Ciomoş, a spus, citându-l pe Ambasadorul Olandei, prezent la seminarul de închidere a proiectului, că, în România, din 245 de operatori trebuie să rămână în cinci ani doar cu 45.

Astfel, trebuie creat un operator regional eficient şi puternic, Stoica menţionând faptul că nu poţi să fii eficient cu 5.000 de consumatori înr-un serviciu de apă, iar autorităţile locale trebuie să înţeleagă că "fără această umbrelă instituţională proiectele noastre nu vor deveni eligibile".

"Rolul nostru a fost să le explicăm că au şi anumite responsabilităţi şi obligaţii, iar singurul stimulent pe care l-am putut oferi a fost accesul la fondurile europene", a declarat Stoica, explicând că decizia aparţine autorităţilor locale dacă renunţă la aceste fonduri şi dacă decid că au bani pentru realizarea acestor lucrări.

Stoica a arătat că în Programul Sectorial de Mediu sunt 3,5 miliarde de euro care trebuie cheltuiţi până în 2013 pentru sisteme de epurare, de colectare a apei, fiecărui judeţ revenindu-i 100 de milioane de euro.

"Sunt premise pentru a avea o rată de absorbţie bună până în 2013-2015 când se pot face ultimele plăţi. Nerespectarea acestor angajamente va avea consecinţe majore. Vor fi complicaţii din punct de vedere al controlului managementului investiţiilor şi pentru finalizarea acestor investiţii ceea ce va însemna o presiune mare pe bugetul României", a adăugat acesta.

Astfel, scopul este de a dezvolta operatori puternici care să aibă o relaţie bună cu autorităţile locale pentru a absorbi cât mai mult din fondurile de coeziune şi să implementeze proiecte mari.

"Va trebui ca la nivelul operatorului general să se faca paşii spre un tarif unic ca să putem compensa în anumite zone posibilităţile de plată. Se vor reduce presiunile asupra zonelor mai puţin dezvoltate. Pentru acest lucru e nevoie de coeziune la nivel regional, de parteneriat real dintre autorităţtile locale, de funcţionarea asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară care vor creiona obiectivele strategice puse în aplicare de operatori", a spus Stoica.

El a spus că expertiza oferită prin acest proiect s-a concentrat şi pe relaţia dintre operatori şi clienţi, dialogul pe care trebuie să îl poarte pentru ca aceştia din urmă să înţeleagă că 3 lei pentru un metru cub de apă nu e un preţ mare şi că preţul plătit pentru aceste servicii influenţează calitatea lor.

"Noi nu trecem peste pragul de suportabilitate a populaţiei adică de 3-4 la sută din venitul pe cap de familie", a declarat Stoica.

POS Mediu este un program prin care României i se alocă 3,27 de miliarde de euro pentru investiţii în extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată. În prezent, doar puţin peste jumătate din populaţia României beneficiază de racordare la sisteme de alimentare cu apă şi de canalizare.

În prezent, în România sunt în derulare nouă proiecte de investiţii în acest sens, în valoare de aproximativ 930 de milioane de euro.

Conform planurilor autorităţii de implementare a POS Mediu, prin acest program vor fi construite circa 200 de staţii de epurare noi, iar procentul de români care vor beneficia de alimentare cu apă şi de canalizaer va creşte de la 52 la 70.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul operatorilor regionali de apă şi canal trebuie redus pentru a folosi eficient fondurile UE.
 Vizualizări articol: 809 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul operatorilor regionali de apă şi canal trebuie redus pentru a folosi eficient fondurile UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei