Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mai 2009 - Anul XIV, nr. 122 (4108)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scumpiri

Creşte chiria în blocurile ANL

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Chiriile de câteva sute de mii de lei vechi vor deveni amintire pentru tinerii care locuiesc în apartamentele ANL. Odată cu împlinirea a cinci ani de la semnarea contractelor de închiriere, statul nu mai subvenţionează chiria pentru cei care locuiesc aici şi scoate apartamentele la vânzare.

Consilierii locali suceveni au aprobat, în şedinţa de ieri, ca cele 142 de locuinţe ANL din Burdujeni şi Obcine, construite şi înregistrate până la data de 31 decembrie 2003 şi date în folosinţă în 2004, să treacă din domeniul public al municipiului Suceava în domeniul public al statului, în vederea scoaterii lor la vânzare, către titularii contractelor de închiriere.

Preţul de vânzare va fi, în medie, 40.000 de euro, dar nu în rate, ci cu banii jos. Locatarii care nu cumpără pot rămâne în continuare cu chirie în apartamente, numai că valoarea acesteia va fi mai mare, „aproape de cea de pe piaţa liberă”, după cum a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, primarul de Suceava, Ion Lungu.

În municipiul reşedinţă de judeţ, chiriile pornesc de la 100 de euro la o garsonieră şi pot ajunge la 350-400 de euro pentru un apartament cu patru camere mobilat, în zona centrală, astfel că mulţi tineri locatari ar putea ajunge la concluzia că ratele unui împrumut de 30-40.000 de euro la o bancă ar fi similare cu chiria, şi să opteze pentru cumpărare. Deocamdată, nu se ştie dacă programul „Prima casă”, anunţat de Guvern, este aplicabil şi locuinţelor ANL, dar Lungu a afirmat că se va interesa dacă există vreun impediment în acest sens.

 

Evaluarea şi cheltuielile notariale, plătite de cumpărători

Primarul de Suceava a mai precizat că, din suma rezultată din vânzarea apartamentelor ANL, doar 1 la sută rămâne la bugetul local, restul va fi vărsată la bugetul de stat cu scopul de a finanţa alte construcţii cu acelaşi scop. Preţul final de vânzare va fi stabilit de o firmă de evaluare angajată de Consiliul Local, iar cheltuielile de evaluare şi cele notariale presupuse de vânzare vor fi recuperate de municipalitate de la cumpărători.

Mai precizăm că, printr-o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvern în luna decembrie a anului trecut, termenul minim de închiriere de cinci ani este redus la trei. Legea mai prevede că locuinţele ANL pot fi cumpărate de tinerii care au ocupat neîntrerupt imobilul cu chirie pentru o perioadă de minimum trei ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşte chiria în blocurile ANL.
 Vizualizări articol: 1081 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Creşte chiria în blocurile ANL2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Minciuni trimis de
(28 mai 2009, 15:07:21
Dom'le Minciuna Lungu noile contracte de inchiriere la primarie pentru blocurile ANL s-au incheiat pe 1 an nu pe 3 cum prevede legea.Aici ar trebui sa se autosesizeze cineva si sa inceapa verificarea legalitatii noilor contracte de inchiriere.Garantia care s-a dat la incheierea primelor contracte acum 5 ani s-a reportat pentru actualele contracte ceea ce nu este legal dat fiind faptul ca noua perioada de inchiriere este de doar 1 an.Primarul incearca sa forteze mana chiriasilor ANL cu niste preturi pentru niste apart prost facute in care nu cred ca a intrat vreodata sa vada cum arata la 5 ani dupa darea in folosinta(mucegai inainte si dupa iarna,tamplarie prin care sufla vantul,parchet,gresie si faianta crapate,pereti fisurati,canalizare in contrapanta).Poate agentia de evaluare ii va arata pozele facute la fiecare in casa si va trage singur concluziile.Din ce in ce mai multe firme private care constr blocuri incheie contracte de leasing cu pers fizice cu rate care concureaza bancile.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei