Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2009 - Anul XIV, nr. 98 (4084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din Educaţie vor decide în 11 mai dacă vor face totuşi grevă şi în 13 mai

Joi, 30 Aprilie 2009 (13:45:30)
Liderii federaţiilor din Educaţie vor decide în 11 mai, dacă vor boicota şi cea de-a doua teză cu subiect unic programată pentru 13 mai, astfel cum au anunţat, joi, decizia urmând să fie luată în baza analizării grevei din 5 mai şi a reacţiei Guvernului.

Astfel, liderii celor patru federaţii din învăţământ se vor întâlni, în 11 mai, pentru a analiza acţiunea desfăşurată în 5 mai, când este programată teza cu subiect unic la Limba română. În funcţie de aceste rezultate, dar şi de reacţia Guvernului, sindicaliştii vor decide dacă vor continua boicotarea şi celei de-a doua teze din 13 mai.

Potrivit liderilor sindicali, este posibil ca unele cadre didactice să se prezinte la unităţile de învăţământ, marţi, când este programată teza cu subiect unic la Limba română.

Liderii sindicali şi-au cerut scuze părinţilor şi elevilor pentru situaţia creată în zilele de susţinere a tezelor cu subiect unic, ei subliniind că "întreaga vină o poartă Guvernul, Parlamentul şi întreaga clasă politică".

Sindicaliştii din Educaţie au decis, joi, să organizeze grevă, în 5, 13 şi 21 mai, când sunt programate tezele cu subiect unic. Pentru aceste teste sunt înscrişi, la începutul anului şcolar 2008-2009, 426.910 elevi din clasele a VII- a şi a VIII -a, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei.

Totodată, sindicaliştii au decis nesusţinerea Strategiei Educaţiei şi Cercetare pentru societatea cunoaşterii asumată de federaţiile sindicale prin acordul din 24 octombrie 2008.

"Dacă Guvernul va continua să manifeste aceeaşi atitudine de dispreţ faţă de salariaţii din învăţământ, federaţiile sindicale vor declanşa şi celelalte acţiuni de protest stabilite în urma referendumului", se arată în Rezoluţia adoptată, joi de cele patru federaţii.

Gheorghe Izvoranu, preşedintele Spiru Haret, a precizat că la punctul 1 al Rezoluţiei adoptate joi, se arată că prin OUG 34 privind rectificarea bugetară a fost tăiată suma de 676 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei, astfel că fondurile pentru plata salariilor cadrelor didactice şi pentru programele de infrastructură sunt insuficiente.

Potrivit documentului, sindicaliştii reclamă şi faptul că MAI, MAE şi MJ refuză să facă propuneri privind echivalarea funcţiilor şi resping OUG 37 prin care Guvernul oficializează politizarea funcţiilor de conducere.

Potrivit sindicaliştilor, este prima oară când o lege votată în unanimitate de Parlament (221/2008 privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor nu se aplică).

În documentul citat, federaţiile sindicale din Educaţie mai menţionează că, pentru Cercetare, în acest an a fost alocat un buget mai mic cu 70% faţă de anul 2008, situaţie care va duce la blocarea unor proiecte de cercetare, precum şi la concedierea a numeroşi cercetători.

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi susţine că va da în judecată sindicatele din Educaţie dacă se va organiza grevă în zilele în care sunt programate tezele cu subiect unic, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele federaţiei, Mihaela Gună..

Reprezentanţi ai sindicatelor din Educaţie se vor întâlni, joi, cu preşedintele Traian Băsescu.

Guvernul a aprobat, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care se propune prelungirea până la finalul anului a actelor normative în vigoare privind salarizarea în sectorul bugetar, procedură care, în lipsa unei alte decizii, reprezintă practic o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, la nivelul actual, până la 31 decembrie 2009.

Toţi sindicaliştii din educaţie s-au declarat nemulţumiţi de rectificarea negativă a bugetului Ministerului Educaţiei şi au anunţat că vor hotărî, joi, acţiunile de protest, fiind şanse foarte mari ca profesorii să boicoteze examenele naţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din Educaţie vor decide în 11 mai dacă vor face totuşi grevă şi în 13 mai.
 Vizualizări articol: 424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din Educaţie vor decide în 11 mai dacă vor face totuşi grevă şi în 13 mai0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei