Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2009 - Anul XIV, nr. 98 (4084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Directorii şcolilor răspund public de performanţele unităţilor de învăţământ - proiect Preşedinţie

Joi, 30 Aprilie 2009 (19:53:25)
Directorii şcolilor răspund public de performanţele unităţilor şi sunt auditaţi periodic de Inspectoratul şcolar, performanţele profesorilor sunt evaluate anual, iar salarizarea va fi stabilită în funcţie de performanţă, potrivit proiectului legii învăţământului preuniversitar propus de Preşedinţie

Proiectul de lege elaborat de Comisia prezidenţială prevede întărirea controlului în şcoli.

Astfel, directorul şcolii răspunde public de performanţele unităţii de învăţământ pe care o conduce şi este auditat periodic de către Inspectoratul şcolar. Directorii, la nivelul unităţilor şcolare, şi inspectorii generali, la nivelul judeţului, vor prezenta anual rapoarte publice privind performanţele unităţilor de învăţământ subordonate.

Performanţele profesorilor vor fi evaluate anual, iar salarizarea va fi stabilită în primul rând în funcţie de performanţă, potrivit proiectului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării se va ocupa de elaborea politicilor educaţionale, de reglementare şi control.

Proiectul mai prevede că între unitatea de învăţământ şi părinte sau reprezentant legal va fi stabilit un contract educaţional, care cuprinde obligaţiile şi drepturile părţilor.

De asemenea, în proiect se arată că proiectele de tip "şcoală după şcoală" vor fi finanţate prin programe naţionale speciale.

Potrivit proiectului, şcolile postliceale de stat sunt gratuite, iar costurile frecventării liceului pentru copiii provenind din medii defavorizate şi cei instituţionalizaţi vor fi subvenţionate.

Calitatea educaţiei contează mai mult decât tipul furnizorului (public sau privat) de educaţie. Finanţarea de bază pentru învăţământul preşcolar şi învăţământul obligatoriu se acordă tuturor unităţilor de învăţământ, publice sau private, dacă ele sunt acreditate şi se supun evaluării periodice, potrivit proiectului.

Odată cu transferul preşcolarului sau elevului, vor fi transferate şi resursele financiare alocate şcolarizării acestuia.

Actul prevede că învăţământul se reconstruieşte pentru "generaţia digitală", adică în termen de un an de la promovarea legii toate şcolile vor fi conectate la Internet.

Proiectul mai prevede înfiinţarea şi finanţarea de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a Bibliotecii Şcolare Virtuală şi a Platformei Şcolare de e-learning, astfel încât toate conţinuturile ce trebuie învăţate în şcoală, lecţiile celor mai buni profesori, să existe şi în format digital şi să fie accesibile oricărui elev, din orice şcoală.

De asemenea proiectul prevede susţinerea competiţiei în sistem şi premierea câştigătorilor.

În proiectul Comisiei prezidenţiale se mai arată unităţile de învăţământ sunt evaluate anual pe două axe, performanţă şi incluziune. Astfel, documentul prevede premierea atât a excelenţei în incluziune, cât şi a excelenţei în performanţă.

De asemenea, proiectul mai prevede instituirea concursului "Profesorul anului" şi recompensarea financiară a performanţelor de excelenţă ale elevilor.

Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat pe sindicaliştii din educaţie, la începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, că au fost finalizate trei proiectele de lege privind învăţământul, de către Comisia Miclea, pe care şi le asumă.

Băsescu a menţionat că au fost elaborate trei proiecte de legi de către o parte a membrilor Comisiei Miclea, împreună cu o serie de tehnicieni. Preşedintele a spus că aceste documente vor deveni cu adevărat proiecte de legi când Guvernul va avea propriul punct de vedere asupra lor, menţionând însă că actele trebuie lansate în dezbatere publică.

Preşedintele Băsescu a precizat că evaluarea făcută de Comisia Miclea asupra sistemului de învăţământ, Pactul pentru educaţie şi Strategia pentru reforma educaţiei au fost concretizare în trei proiecte de legi: o lege cadru a învăţământului continuu, o lege a învăţământului preuniversitar şi o lege a învăţământului universitar.

"Nu vă cer să vă pronunţaţi asupra lor, nici eu nu mă pot pronunţa", le-a spus Băsescu sindicaliştilor. El a ţinut să adauge că respectivele proiecte de legi i-au plăcut.

"Mi le asum, ca rezultat al Comisiei", a spus Băsescu, precizând că aceste acte nu vor dobândi calitate oficială până când Guvernul nu se va pronunţa asupra lor.

Băsescu şi-a exprimat de asemenea dorinţa ca membrii Guvernului să continue să coopereze cu cei care au lucrat la elaborarea proiectelor. Băsescu a spus că, din punctul său de vedere, acest moment reprezintă o încheiere a mandatului pe care şi l-a asumat legat de învăţământ, atât cât poate face şeful statului din acest punct de vedere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorii şcolilor răspund public de performanţele unităţilor de învăţământ - proiect Preşedinţie .
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Directorii şcolilor răspund public de performanţele unităţilor de învăţământ - proiect Preşedinţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei