Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2009 - Anul XIV, nr. 98 (4084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: În cazul de la Arad e vorba de rinofaringită, în România nu sunt suspiciuni privind virusul nou

Joi, 30 Aprilie 2009 (16:27:52)
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Aurel Nechita, precizează, joi, că în cazul semnalat la Arad, unde o femeie şi un copil sunt suspectaţi de îmbolnăvire cu noua tulpină de virus, este vorba de rinofaringită virală, subliniind că, în România, nu există nicio suspiciune privind acest virus.

O femeie şi copilul său, în vârstă de un an şi jumătate, din localitatea arădeană Sâmbăteni, sunt suspecţi de gripă porcină, după ce s-au întors din Portugalia, însă femeia a refuzat internarea lor, ei fiind izolaţi la domiciliu, a declarat şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Mihai Ţârcuş. În acest caz s-au recoltata probe de sânge care au fost trimise la Bucureşti.

"În cazul semnalat la Arad, este vorba de o rinofaringită virală, care evoluează fără febră şi în care relaţia de transmitere este de la mamă la copilul pe care îl
alăptează la sân. Mai mult decât atât, îmbolnăvirea mamei a apărut cu opt zile în urmă, într-un stat membru care nu a identificat, până în prezent, nici un caz de
gripă umană cu noua tulpină virală din Portugalia. Ca atare, lipsesc două elemente importante de diagnostic: contextul epidemiologic şi febra. Mama şi copilul rămân sub supraveghere medicală, până la vindecarea completă", a precizat Nechita, citat în comunicatul MS.

Comitetul de Coordonare din cadrul Ministerului Sănătăţii infirmă, oficial, zvonurile care au apărut în cursul acestei zile conform cărora ar fi apărut o
suspiciune de îmbolnăvire prin gripa umană cu noua tulpină de virus, potrivit sursei citate.

"Conform deciziilor Comitetului, orice astfel de suspiciune este raportată, imediat, Ministerului Sănătăţii, potrivit regulilor în caz de alertă în supravegherea epidemiologică. Astfel că, pentru confirmarea sau infirmarea oricărei suspiciuni, singurele surse autorizate sunt cele din Ministerul Sănătăţii. De aceea,
fac apel la responsabilitate şi prudenţă sporită în ceea ce priveşte comunicarea în astfel de situaţii", potrivit secretarului de stat.

"Situaţia de la Arad nu va fi analizată la Institutul «Cantacuzino», întrucât respectiva persoană nu se încadrează în definiţia de caz pentru gripă cu virus nou, respectiv nu provine dintr-o zonă în care au fost confirmate cazuri privind această maladie", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Adrianu Streinu Cercel.

Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii (MS) a lansat, joi, un apel ca toate persoanele care au fost în ţările afectate de circulaţia noii tulpini de virus gripal şi care prezintă febră de 39-40 de grade şi simptome respiratorii să meargă urgent în orice secţie de infecţioase.

Comitetul de Coordonare de la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a reunit din nou, joi, pentru a analiza datele epidemiologice recente de la nivel internaţional referitoare la cazurile de îmbolnăvire prin gripa umană cu noua tulpină de virus, având în vedere că OMS a decis trecerea la faza 5 de alertă. Acest lucru înseamnă că acelaşi virus identificat a produs epidemii la nivel de comunitate în cel puţin două ţări dintr-o regiune OMS.

Conform reglementărilor OMS, Ministerul Sănătăţii a distribuit o cantitate de medicamente antivirale, suficientă pentru tratamentul a mii de cazuri, către nouă spitale de boli infecţioase, respectiv, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof.dr. Matei Balş", ambele din Capitală, şi către spitalele de boli infecţioase din centrele universitare: Cluj, Timişoara, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Braşov şi Constanţa.

Comitetul a recomandat din nou populaţiei, respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini. Totodată, în caz de tuse sau strănut, se recomandă folosirea manşetei sau a umărului în locul batistei şi evitarea automedicaţiei. O altă recomandare vizează evitarea călătoriilor în zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - şi Mexic).

În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală.

Potrviit specialiştilor, gripa umană cu noua tulpină de virus nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic. Simptomele gripei umane cu noua tulpină de virus sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obişnuite.

În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele măsuri: izolarea la domiciliu, purtarea de mască pentru acoperirea atât a gurii cât şi a nasului (inclusiv la domiciliu), anunţarea imediată a medicului de familie, iar în cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, trebuie să se prezinte de urgenţă la Camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţie de boli infecţioase).

O echipă condusă de ministrul Sănătăţii Ion Bazac participă, la Luxemburg, la întâlnirea miniştrilor din statele membre ale Uniunii Europene privind gripa porcină, unde va fi prezentată şi strategia României în cazul unei eventuale pandemii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: În cazul de la Arad e vorba de rinofaringită, în România nu sunt suspiciuni privind virusul nou.
 Vizualizări articol: 521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS: În cazul de la Arad e vorba de rinofaringită, în România nu sunt suspiciuni privind virusul nou0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei