Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2009 - Anul XIV, nr. 98 (4084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rectorii pot fi suspendaţi pentru deficienţă managerială - proiect Preşedinţie

Joi, 30 Aprilie 2009 (19:54:12)
Rectorii vor fi penalizaţi sever pentru ineficienţă managerială şi deficienţe de etică universitară şi de calitate, mergând de la suspendarea acestora, iar cadrele didactice care au plagiat îşi vor pierde postul didactic, potrivit proiectului legii învăţământului superior propus de Preşedinţie.

Potrivit proiectului de lege elaborat de Comisia prezidenţială, autonomia universitară va fi întărită concomitent cu introducerea şi consolidarea răspunderii publice.

Proiectul introduce, pentru prima dată, penalizări severe pentru ineficienţă managerială, deficienţe de etică universitară şi de calitate, de la suspendarea rectorului, până la nerecunoaşterea diplomelor de către stat şi fuzionarea universităţilor sau desfiinţarea lor.

Totodată, proiectul prevede crearea unui sistem de indicatori statistici şi de performanţă pentru monitorizarea permanentă a sistemului de învăţământ superior. Astfel, vor fi făcute rapoarte anuale asupra asigurării calităţii şi respectării eticii universitare, atât din partea furnizorilor, prin rector, cât şi din partea beneficiarilor, prin cancelarul studenţilor.

Măsurile pentru asigurarea calităţii şi respectarea eticii universitare vor fi înăsprite.

O altă prevedere a proiectului se referă la interzicerea ocupării posturilor didactice de către persoane care au plagiat şi pierderea postul didactic sau de cercetare ocupat chiar, dacă plagiatul a avut loc în trecut.

Proiectul mai prevede interzicerea exercitării unei funcţii de conducere, la orice nivel, după împlinirea vârstei legale de pensionare.

De asemenea, va fi interzisă exercitarea unei funcţii de conducere în cadrul universităţii în paralel cu o funcţie de demnitate publică.

Rudele de gradul II inclusiv nu vor mai putea să dea concurs în aceeaşi catedră sau să ocupe concomitent funcţii de conducere în interiorul universităţii.

Proiectul face referire şi la înfiinţarea registrului matricol universitar unic, pentru monitorizarea parcursului academic al studenţilor şi a accesului la diplome.

Structura, organizarea şi funcţionarea internă va fi reglementată complet la nivelul universităţilor prin Carta universitară.

Înfiinţarea facultăţilor se va face prin decizia Senatului universitar, potrivit proiectului. Dimensiunea şi organizarea catedrelor vor fi decise de Senatul universitar, iar norma didactică - în limita a 2-12 ore de predare pe săptămână -, de către universitate.

Diferenţierea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii va fi realizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, prin organisme abilitate.

Programele de studii performante vor fi premiate prin finanţare suplimentară, iar cele neperformante nu mai primesc finanţare din fondurile publice, iar diplomele rezultate nu vor mai fi sunt recunoscute. Lista acestora va fi publicată anual, potrivit proiectului.

Universităţile care nu vor publica informaţiile privind calitatea solicitate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării vor fi sancţionate sever, de la suspendarea rectorului, până la desfiinţare. Fiecare universitate are obligaţia să facă ierarhizarea catedrelor pe cinci niveluri de performanţă, iar rezultatele vor fi făcute publice, se mai arată în proiect.

De asemenea, proiectul mai prevede înfiinţarea Institutul de Studii Avansate din România, care va avea ca obiect principal de activitate susţinerea elitelor din ţară şi din diaspora.

Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat pe sindicaliştii din educaţie, la începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, că au fost finalizate trei proiectele de lege privind învăţământul, de către Comisia Miclea, pe care şi le asumă.

Băsescu a menţionat că au fost elaborate trei proiecte de legi de către o parte a membrilor Comisiei Miclea, împreună cu o serie de tehnicieni. Preşedintele a spus că aceste documente vor deveni cu adevărat proiecte de legi când Guvernul va avea propriul punct de vedere asupra lor, menţionând însă că actele trebuie lansate în dezbatere publică.

Preşedintele Băsescu a precizat că evaluarea făcută de Comisia Miclea asupra sistemului de învăţământ, Pactul pentru educaţie şi Strategia pentru reforma educaţiei au fost concretizare în trei proiecte de legi: o lege cadru a învăţământului continuu, o lege a învăţământului preuniversitar şi o lege a învăţământului universitar.

Băsescu şi-a exprimat de asemenea dorinţa ca membrii Guvernului să continue să coopereze cu cei care au lucrat la elaborarea proiectelor. Băsescu a spus că, din punctul său de vedere, acest moment reprezintă o încheiere a mandatului pe care şi l-a asumat legat de învăţământ, atât cât poate face şeful statului din acest punct de vedere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rectorii pot fi suspendaţi pentru deficienţă managerială - proiect Preşedinţie .
 Vizualizări articol: 691 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rectorii pot fi suspendaţi pentru deficienţă managerială - proiect Preşedinţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei