Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 apr 2009 - Anul XIV, nr. 95 (4081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în scopul eliminării accidentelor

Luni, 27 Aprilie 2009 (13:42:36)
Sindicaliştii cer Guvernului şi patronatelor ca data de 28 aprilie, Ziua Internaţională a Comemorării lucrătorilor care au suferit accidentări sau au decedat la locul de muncă, să fie folosită pentru analizarea modalităţii de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă, în scopul eliminării accidentele.

Preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a precizat, luni, într-o conferinţă de presă, că, la fiecare 15 secunde la nivel mondial, moare un lucrător, fiind înregistrate 6.000 de persoane decedate în fiecare zi.

Bogdan Hossu a făcut apel la toţi lucrătorii din România ca, marţi, la ora 12.00, aceştia să aprindă câte o lumânare pentru comemorarea celor decedaţi la locul de muncă.

Cele patru confederaţii sindicale cer partenerilor sociali, Patronate şi Guvern ca împreună să facă o prioritate din securitatea în muncă şi să-şi unească eforturile în acţiuni pentru a asigura o bună sănătate şi siguranţă la locul de muncă pentru toţi lucrătorii.

Secretarul general al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Sabin Rusu, a declarat, luni, că toţi angajatorii care au cel puţin 50 de angajaţi sunt obligaţi să aibă comitete de sănătate şi securitate în muncă. "Funcţionarea efectivă a Comitetelor de securitate şi sănătate în muncă, atât la nivelul unităţilor private, cât şi la nivelul celor de stat nu este la nivelul dorit. Ar trebui facilitate unele modalităţi de finanţare şi de desfăşurare a activităţii acestora", a afirmat Sabin Rusu.

Preşedintele Confederaţiei "Meridian", Ion Albu, a făcut referire la o altă prioritate a sindicatelor privind funcţionarea efectivă a fondului naţional de risc profesional. "Modul de organizare şi administrare a acestui fond ar trebui să fie în sistem tripartit, însă participarea partenerilor sociali este zero. Zona politică blochează transparenţa privind acest fond, când acesta ar trebui să fie de gestiune comună", a spus Albu.

În opinia preşedintele "Meridian", acest fond ar trebui să asigure nu doar decontarea cheltuielilor conjucturale pentru accidentele suferite la locul de muncă, ci şi tratamentul şi eventualele intervenţii chirurgicale ulterioare care se impun.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurca, a spus, luni, că un actor foarte important în acest domeniu ar trebui să fie Inspecţia Muncii. "În momentul de faţă, Inspecţia Muncii nu răspunde decât formal de această dimensiune, deoarece este subîncadrată cu personal şi are atribuţii de control, dar nu există instrumente de exercitare”, a spus Jurca.

Ovidiu Jurca a precizat că BNS a trimis actualului guvern a treia propunere succesivă privind completarea şi modificarea legislaţiei privind funcţionarea Inspecţiei Muncii, pe linia depolitizării acestei instituţii şi nesubordonării intereselor locale pentru întărirea sistemului de inspecţie a muncii şi pentru aplicarea de penalizări aspre celor care încalcă normele de protecţie a sănătăţii şi vieţii lucrătorilor.

Liderul BNS a spus că Inspecţia Muncii ar trebui să devină "o adevărată poliţie a muncii" cum este în statele europene, să aibă capacitatea de a controla orice loc de muncă activ, indiferent dacă este zi sau noapte. Este cunoscut faptul că munca la negru generează de cele mai multe ori accidente şi decese la locul de muncă. BNS a mai solicitat uvernului să se lucreze la un statut al Inspectorului din cadrul Inspecţiei Muncii care să asigure stabilitatea locului de muncă, iar în momentul când un inspector declanşează o activitate de control acesta să fie sprijinit de poliţie şi jandarmerie.

Hossu a făcut referire, de asemenea, la necesitatea ratificării de către statul român a celor 14 convenţii ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii în materie de securitate şi de sănătate în muncă, cum este Convenţia 155, referitoare la securitatea şi sănătatea lucrătorilor. "În prezent, România a ratificat doar câteva capitole ale Convenţiei 102 a OIM privind securitatea socială, omiţând însă exact acele capitole care se referă la accidentele de muncă, invaliditate, şomaj şi boli profesionale", a spus Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" a adăugat că statul român ar trebui să investească în programe concrete de prevenire a accidentelor de muncă prin instruirea, educarea şi formarea corespunzătoare, statisticile arătând că 66% din totalul accidentaţilor sunt lucrători cu vechime de până la cinci ani la locul de muncă.

Potrivit statisticilor Inspecţiei Muncii din ultimii cinci ani, în 2008 au fost 4.592 lucrători care au suferit accidentări la locul de muncă, din care 331 au decedat, în 2007 au fost 4.398 de accidentaţi din care 344 au murit, în 2006 au fost accidentaţi 4.764 de angajaţi din care 353 decedaţi, în 2005 s-au înregistrat 5.039 de accidente, din care 519 s-au finalziat cu decese, iar în 2004 au suferit accidente la locul de muncă 5.695 de persoane, din care 431 au murit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în scopul eliminării accidentelor.
 Vizualizări articol: 372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în scopul eliminării accidentelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei