Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 apr 2009 - Anul XIV, nr. 95 (4081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Sed Lex" sesizează Avocatul Poporului şi organismele internaţionale privind OUG 37

Luni, 27 Aprilie 2009 (17:05:51)
Alianţa "Sed Lex" şi Asociaţia pentru Drepturile Funcţionarilor Publici vor cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională OUG 37 şi vor sesiza organismele internaţionale şi Comisia Europeană privind schimbarea tuturor şefilor instituţiilor deconcentrate.

De asemenea, Comitetul Director al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex" şi Asociaţia pentru Drepturile Funcţionarilor Publici au hotărât, luni, că vor analiza, împreună cu avocaţii, posibilitatea de a face plângere penală tuturor membrilor Guvernului, pentru abuz în serviciu şi abuz de drept, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

"Guvernul uzează de Ordonanţă cu rea-credinţă, fără a exista o situaţie de urgenţă, în condiţiile în care Parlamentul este în sesiune. Guvernul destabilizează întreaga administraţie într-o perioadă de criză pentru interese de grup clientelare, punând bazele unui sistem de tip mafiot. Guvernul anulează toate prevederile referitoare la cariera funcţionarilor publici, continuitatea în funcţie, obligând la regimentare politică pentru a obţine o funcţie de conducere în administraţia publică, ducând astfel la «privatizarea administraţiei» eliminând orice speranţă de instituţionalizare a României în interesul cetăţenilor", se arată în comunicat.

În opinia "Sed Lex", de actuala situaţie sunt vinovate toate partidele politice care au folosit instituţiile publice "ca pe propriile anexe în interesul grupurilor de interese din jurul acestora, obişnuind activiştii de partid care lipesc afişe sau susţin financiar campaniile electorale să fie recompensaţi cu funcţii de conducere în administraţie".

Şi "Cartel Alfa" a anunţat că sesizează, luni, Avocatul Poporului în vederea atacării la Curtea Constituţională a OUG privind numirea politică a şefilor de deconcentrate.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că, luni, "va lansa întrebarea oficială către autorităţi", aşteptând un răspuns, în termen de 30 de zile şi în funcţie de acesta va ataca în instanţă Ordonanţa de Urgenţă 37/2009, iar peste trei săptămâni va face o plângere la Organizaţia Internaţională a Muncii.

Liderul "Cartel Alfa" a precizat că această ordonanţă nu are nimic de-a face cu descentralizarea şi că Guvernul trebuia să pună în dezbatere publică acest act normativ înainte de aprobare. Totodată, acest act trebuia discutat şi în Consiliul Economic şi Social. Legislaţia în acest sens a fost însă încălcată, a declarat Hossu.

Şi liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a anunţat că va sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării la Curtea Constituţională a OUG privind numirea politică a şefilor de deconcentrate.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Andras Szakal, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că din totalul de 169.864 de funcţionari publici la nivel naţional, aproximativ 2.092 sunt afectaţi de ordonanţa privind schimbarea conducerii instituţiilor publice deconcentrate, dintre care 894 sunt directori şi 1.198 sunt directori adjuncţi. El a precizat că aceştia nu vor fi demişi, ei putând să devină directori coordonatori, renunţând la statutul de funcţionar public, să ocupe locurile vacante din cadrul instituţiei respective sau să fie transferaţi ori redistribuiţi.

Ordonanţa privind deconcentratele este aplicată începând de joi, iar şefi de servicii deconcentrate au primit deja decizii de eliberare din funcţie.

Potrivit OUG 37/2009, pentru serviciile publice deconcentrate vor fi înfiinţate funcţii de director coordonator şi director coordonator adjunct, în care numirile vor fi decise pe baza unui proiect de management redactat pe o perioadă de maximum patru ani, prin care să fie propuse soluţii de rezolvare a problemelor din domeniu. Va fi încheiat şi un contract de management, tot pentru maximum patru ani, cu indicatori de performanţă.

Ordonanţa de schimbare a conducerii deconcentratelor nu a fost prezentată societăţii civile şi ONG înaintea adoptării, iar procedura va fi aplicată şi pentru hotărârea privind contractul noilor şefi, lipsa transparenţei fiind justificată de autorităţi prin "evitarea atingerii interesului public".

Absenţa consultărilor cu organizaţiile neguvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate, precum şi cu societatea civilă este justificată în notele de fundamentare ale celor două acte normative, obţinute de MEDIAFAX, prin faptul că "în aplicarea prevederilor articolului 6 alineatul 9 din Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, având în vedere circumstanţele excepţionale, care impun adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării atingerii aduse interesului public, proiectul nu a fost supus procedurii de transparenţă decizională".

Legea transparenţei decizionale obligă autorităţile să informeze în prealabil, din oficiu, asupra problemelor de interes public care urmează să fie dezbătute, precum şi asupra proiectelor de acte normative, să consulte cetăţenii şi asociaţiile legal constituite în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative şi să asigure participarea activă a cetăţenilor la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Cluj-Napoca, că reprezentanţii partidelor aflate la guvernare ar trebui "să mai reflecteze" la proaspăta Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului referitoare la conducerile instituţiilor deconcentrate.

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, luni, că ordonanţa privind deconcentratele va putea primi amendamente în cadrul dezbaterii din Parlament şi că preşedintele Băsescu va avea discuţii cu cei doi lideri ai partidelor aflate la guvernare pe această temă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului \"Sed Lex\" sesizează Avocatul Poporului şi organismele internaţionale privind OUG 37.
 Vizualizări articol: 449 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
\"Sed Lex\" sesizează Avocatul Poporului şi organismele internaţionale privind OUG 370.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei