Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 apr 2009 - Anul XIV, nr. 95 (4081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Energie verde

Primele case din Suceava încălzite cu apă şi aer

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Primii suceveni care au avut curaj să folosească un sistem care utilizează doar apa şi aerul pe post de agent termic sunt fostul subprefect Angela Zarojanu şi sora ei, Iuliana Stoica.

Cele două surori au decis, în urmă cu doi ani, să-şi construiască fiecare câte o casă în zona Moara şi au fost tentate de sistemele de încălzit care funcţionează cu energie alternativă, cu atât mai mult cu cât la vremea respectivă guvernul liberal anunţase intenţia de lansare a unui program prin care cei care ar apela la astfel de sisteme ar plăti doar 10 la sută din costuri, restul urmând a fi suportat de stat.

Un alt motiv pentru care familiile Zarojanu şi Stoica au ales încălzirea apă-aer a fost acela că, în zona caselor lor, alternativa era doar centrala pe lemne, care presupune alimentarea permanentă cu combustibil. „Nici eu, nici sora mea nu ne vedeam punând lemne pe foc la centrală o dată sau de două ori pe zi. Soţul meu este născut în oraş şi a trăit la oraş toată viaţa, deci nu era nimeni care să se priceapă cât de cât la asta. Am văzut astfel de sisteme utilizate pe scară largă în Franţa şi Germania şi am căutat o firmă în Suceava care să facă acelaşi lucru şi la casele noastre”, ne-a declarat Angela Zarojanu.

Au găsit firma, au găsit echipamentele, iar la montaj a venit şi reprezentantul furnizorului din Germania pentru a se asigura că lucrurile au fost făcute cum trebuie.

Conform tehnicianului român care s-a ocupat de instalaţia de încălzire, Sergiu Pîţu, centralele locuinţelor Zarojanu şi Stoica funcţionează pe principiul frigiderului, cu o pompă de căldură aer-apă ce recuperează căldura exterioară. Circuitul agentului termic (apă sau apă cu antigel) este închis, subteran, între pompa de căldură şi instalaţia de încălzire din casă. În casă nu sunt ţevi sau calorifere, ci convertoare cu termostat, cu temperatura reglabilă în fiecare încăpere. Legătura cu reţeaua exterioară de apă se face doar pentru apa caldă menajeră.

 

Vara, sistemul de încălzire devine instalaţie de aer condiţionat

Vara sistemul funcţionează ca o instalaţie de aer condiţionat. Pompele sunt alimentate electric, cu curent trifazic, cu preţ de facturare mai redus decât cel monofazic. Pompa are o putere instalată de 11 kW şi la un factor de utilizare de 60 la sută, în lunile de vârf ar însemna un consum de 6-7 kW/oră.

„După egalizarea temperaturii în toate camerele şi într-o casă cu o izolare termică foarte bună, cum este cea a doamnei Zarojanu, factorul de utilizare scade destul de mult, deci practic centrala porneşte rar. Este o instalaţie fiabilă, cu energie curată, fără pericol în exploatare şi o amortizare mai rapidă, faţă de alte sisteme”, ne-a spus Sergiu Pîţu.

Costul total al sistemului de încălzire, cu toate echipamentele şi montarea a fost de circa 24.000 de euro, deci 12.000 de euro pentru fiecare familie.

„Suntem foarte mulţumiţi. Toată iarna am avut în casă 25 de grade Celsius, locuinţa a fost construită din lemn şi înmagazinează căldura foarte bine, nu avem costuri mai mari decât la o casă cu încălzire clasică şi, în plus, stăm într-o casă ecologică. Cred că acesta este viitorul”, a spus Angela Zarojanu.

Tot la energie alternativă a apelat şi pentru iluminatul curţii, folosind lămpi care peste zi înmagazinează energia solară şi luminează noaptea.

 

Sistemele de încălzire ecologică, finanţate 90 la sută de stat, prin administraţiile locale

Fostul subprefect de Suceava a mai spus că va depune documentaţia pentru decontarea cheltuielilor în sistemul de încălzire, numai că modul în care noul guvern a modificat legislaţia reduce această şansă la aproape zero.

Fostul guvern concepuse programul „Casa verde” după modelul celui de înlocuire a parcului auto, în sensul că mai multe firme de instalaţii  puteau depune oferte, Administraţia Fondului de Mediu le valida pe cele care îndeplineau criteriile legale şi le mediatiza. Ulterior, cetăţeanul sau asociaţia de locatari trebuia să-şi exprime dorinţa de a-şi monta panouri solare sau pompe de căldură şi trebuia să arate că dispune de cei 10 la sută din costuri, restul de 90 la sută fiind alocaţi de Ministerul Mediului, din taxa de poluare.

 

În 2009, Ministerul Mediului a alocat 125 de milioane de euro pentru finanţarea sistemelor ecologice de încălzire

Noul guvern a abrogat ghidul de finanţare, a suspendat programul la începutul acestui an, apoi l-a modificat. În noua variantă, care este aplicabilă de săptămâna trecută, destinatarii exclusivi sunt administraţiile locale.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a stabilit că beneficiari vor fi instituţiile publice, unităţile de învăţământ, spitalele, precum şi persoanele fizice din cadrul asociaţiilor de locatari, însă tot prin intermediul administraţiilor locale. Suma alocată programului în 2009 a fost redusă cu 40 la sută, de la 520 de milioane de lei, la 310 de milioane (125 de milioane de euro), pentru cetăţeni sau asociaţii de proprietari, pe principiul "primul venit, primul servit".

Firmele care vor să monteze panouri solare, pompe geotermale sau alte instalaţii vor participa la licitaţii, deci nu vor avea cote alocate, aşa cum este cazul în programul Rabla, şi vor avea stabilite condiţii clare de îndeplinit. Licitaţiile se vor derula prin procedurile normale de achiziţie, deschise tuturor firmelor interesate.

Pentru ca echipamentele să fie declarate eligibile, au fost stabilite standarde clare şi garanţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primele case din Suceava încălzite cu apă şi aer.
 Vizualizări articol: 1894 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.53/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 15 voturi
Primele case din Suceava încălzite cu apă şi aer3.5515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Traiasca partidul! trimis de
(27 apr 2009, 11:14:43
Moca toata lumea vrea sa beneficieze de asa ceva. Dat noi nu facem parte din PNL.
2.   Hmm trimis de
(27 apr 2009, 11:43:38
ce nu s-a precizat in articol este faptul ca trebuie sa existe o panza freatica in zona foarte apropiata de casa, si sa existe o mica diferenta de nivel intre locul din care se preia apa si locul in care se deverseaza.

Ce bine ar fi daca s-ar documenta ziaristii astia un pic. eu am aflat de sistemul asta de incalzire la facultate acum 3 ani cand costurile erau mult mai mari decat cele actuale (aprox 100.000 euro), asa ca madam zarujanu sa nu mai planga dupa 10-11 mii de euro. treaba asta se face cu FINANTARE si nu cu DECONTARE.
3.   Iar rrraita asta? trimis de
(27 apr 2009, 12:02:44
face zarojanca ce face si iar apare in ziar sau la tv. nu scapa nicio ocazie sa se fotografieze ...
4.   E campanie, ce misto! trimis de
(27 apr 2009, 13:18:39
Alegerile europarlamentare bat la usa... Ia sa vedem noi cu ce sa mai aparem in presa sa infieram guvernul rau de acum si sa il preaslavim pe cel bun, liberal, pe vremea caruia economia "duduia", daca va mai aduceti aminte. Nu sustin ca astia de acum sunt mai breji, insa nu vad cu ce naiba in articolul asta as putea rezona... Cu declaratiile doamnei viitor candidat cum ca sotul ei nu se pricepe sa puna lemne intr-o centrala cu combustibil solid, pentru ca e nascut si crescut la oras? Sa ii plang poate de mila ca a avut de unde da 24.000 euro / 2 pentru instalatia de incalzire? Sa ma bucur ca dl Steiciuc de la Moldsilva i-a facut probabil o reducere consistenta la casa de lemn din Moara? Nu pricep... Rolul articolului care e? Deocamdata il incadrez ca facand parte din aceeasi categorie cu cel despre multele perechi de papuci ale doamnei povestite aici...
5.   Cum as fi facut eu trimis de
(27 apr 2009, 14:05:36
Eu consider investitia doamnei ca fiind una proasta. Exista deja inventata "smart glass" un "geam" ce isi modifica opacitatea la apasarea unui buton. Astfel as putea raci casa pe timpul verii, fara cei 7!!! KW pe ora. Pe timp de iarna as opta pentru un sistem de incalzire full-electric fie cu calorifere cu ulei, fie incalzire electrica in podea, folosind rezistori electrici. Si daca vreau aer conditionat la mama masii, imi iau unitate specializata de AC, si ies mult mai ieftin per total decat cei "12.000" de euro. In plus, nu as fi conditionat de panza freatica si nici de o izolare buna a casei. In plus, electricitatea e mult mai flexibila si mai controlabila decat complexitatea sistemului propus in cazul de fata...
5.1  RE: Cum as fi facut eu trimis de
(27 apr 2009, 14:26:25
As completa, din perspectiva unui nespecialist, sistemul descris mai sus. Mie mi-ar trebui si un generator de rezerva, iar la incalzire as merge clar pe cea "in pardoseala". Sa-i las "agentului termic" placerea de a urca singurel in camera. Iar izolarea buna a casei ar fi totusi de dorit pentru reducerea facturilor la energie electrica. Si prin izolare inteleg mai degraba tamplarie termoizolanta de buna calitate decat prea-laudatul polistiren.
6.   Pt. monitorul... trimis de
(27 apr 2009, 14:52:07
...mergeti la bosanci unde de 2 ani sint 3 case din care 2 functioneaza pe incalzire cu panouri solare,alternativa avind si pe lemne respectiv gaz.In cazul in care rusii nu mai livreaza gaz avem lemne si cind nu e soare sint lemne.Chiar si iarna in ianuarie a mers pe soare chiar daca pe scurt timp,si chiar pe timp noros merge chiar daca nu la parametrii maximi.Si asta pe cont propiu pt. ca nu se poate astepta pina s-or trezi romanii sa subventioneze energia solara.Poate e un semnal ca statul sa faca si pt. cei cu posibilitati mai mici si ar contribui la protejarea mediului.Sper sa citeasca si cine trebuie,poate se misca ceva in aceasta directie.
7.   Pt. monitorul... trimis de
(27 apr 2009, 15:24:01
...m-am luat cu vorba si am uitat de fapt ce am vrut sa spun adica rectificati in titlu, spuneti-i de pilda niste case din suceava,satul moara (ca mai demult tot de bosanci a apartinut numai ca oamenii avind acolo pamintul si-au ridicat case care in timp s-a facut comuna) sau facut niste case cu ...bla bla bla.O zi buna.
8.   Recomandare trimis de
(28 apr 2009, 01:09:54


pentru zona noastra pompele de caldura aer/apa nu sint prea indicate deoarece sub temperatura de -20 Celsius nu mai dau randament.Cele mai potrivite sint pompele de caldura apa/apa.Pretul este un pic mai mare decit cele aer/apa.Pentru o casa de 200 mp costa sub 10 000 euro inclusiv montaj iar cele aer/apa si sub 9000.Cunosc un patron din Germania care intentioneaza sa deschida firma in Suceava si are oferte de pompe de caldura livrate direct la adresa cu pretul din fabrica.Mi-a spus ca pentru garantarea functionarii in parametri poate sa execute planul instalatiei si sa faca receptia lucrarii.Daca va intereseaza mai multe detalii am un nr de tel.de la un asociat de al lui care vorbeste romaneste.00491758802320.Spor la treaba
9.   Completare trimis de
(28 apr 2009, 01:26:18
am uitat sa spun ca pretul la panouri solare pentru apa calda si incalzire produse in Germania este incepand de la aproximativ 220 euro mp cu 15 ani garantie si la cele produse in China la jumatate de pret dar nu stiu deocamdata nimic despre garantie

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei