Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 apr 2009 - Anul XIV, nr. 95 (4081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Luptă pentru putere

Şase familii de ţigani din Mironu se bat pentru supremaţie în comunitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În comunitatea de ţigani din satul Mironu, din comuna Valea Moldovei, se dă o acerbă luptă pentru putere, monitorizată îndeaproape de autorităţi. Şase familii nu se dau în lături de la nimic pentru a prelua controlul asupra comunităţii.

Dintr-un raport de supraveghere întocmit de Compartimentul de analiză şi prevenire din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava reiese că obiectul tensiunilor dintre aceste familii îl reprezintă lupta pentru câştigarea supremaţiei în cadrul comunităţii, neînţelegerile cauzate de moşteniri sau simpla dorinţă de etalare a posibilităţilor materiale.

„În mod frecvent, plângerile adresate de membrii acestor familii se referă la infracţiuni de ameninţare, distrugere sau lovire, în cauză neexistând martori, fapt ce îngreunează derularea cercetărilor. De asemenea, în foarte multe cazuri, după o perioadă de timp, părţile se împacă sau îşi retrag plângerea”, arată specialiştii poliţiei.

În Mironu, ţiganii sunt majoritari, din cei 1.975 locuitori aproximativ 1.700 persoane fiind de etnie romă. Cu toate că aparţin acestei etnii, locuitorii din Mironu nu vorbesc limba romanes, nu au obiceiuri specifice acestei etnii şi nici nu au un lider recunoscut ca bulibaşă.

 

Amenda dată unui ţigan sărac este egală cu zero

Scandalurile permanente, pe fondul consumului de alcool, între membrii diferitelor familii, care au ca rezultat vătămări corporale, loviri, violuri, distrugeri, furturi, violări de domiciliu, etc. au făcut ca poliţiştii suceveni să includă comunitatea din Mironu în categoria zonelor de risc.

Asta cu atât mai mult cu cât absenţa veniturilor face ca amenzile date de poliţie sau Parchet să nu aibă nici o finalitate. Cum Fiscul nu-i poate executa silit pe contravenienţi, aplanarea stărilor conflictuale de pe raza satului Mironu se poate face doar prin efectuarea de patrulări, pe timp de zi şi de noapte şi prin negocieri cu membrii familiilor implicate în conflict. Fiind vorba de o zonă cu risc major, pentru perioade de timp determinate, la Mironu au fost organizate şi patrule cu efective din cadrul DPIR Suceava sau cu efective de jandarmi.

 

Preoţi şi profesori, mobilizaţi pentru prevenirea infracţiunilor comise de ţigani

În cursul anului trecut, la nivelul comunei s-a constituit Grupul de Acţiune Comunitară care cuprinde, pe lângă poliţiştii din cadrul postului de poliţie, reprezentanţii autorităţilor locale, preoţii parohi şi directorii unităţilor de învăţământ. Scopurile GAC sunt prevenirea comiterii de fapte antisociale, scăderea cazurilor de abandon şcolar în rândul elevilor de etnie romă şi încadrarea în muncă.

Mai trebuie spus că marea majoritate a ţiganilor din Mironu nu au o ocupaţie stabilă şi că aproximativ 4 la sută dintre ei sunt plecaţi în străinătate, în Italia şi Spania.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şase familii de ţigani din Mironu se bat pentru supremaţie în comunitate.
 Vizualizări articol: 2670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şase familii de ţigani din Mironu se bat pentru supremaţie în comunitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei