Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 apr 2009 - Anul XIV, nr. 95 (4081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

“Printre cărţi”, cu Mircea Radu Iacoban, la Editura “Junimea”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Prozatorul şi dramaturgul Mircea Radu Iacoban, care în anul 1969 a înfiinţat Editura „Junimea” (pe care a condus-o vreme de zece ani) a scos recent de sub tipar, marcând astfel patru decenii de când această editură ieşeană îşi poartă cu onoare blazonul în literatura română, un nou volum în care adună, selectiv, o serie de texte publicate pe parcursul câtorva ani.

 

O carte „născută (aproape toată) în paginile \'Monitorului de Suceava\'”

Ca şi în precedenta sa carte, „Să vezi şi să nu crezi!” (Editura „Muşatinii”, Suceava, 2006), volumul, intitulat „Printre cărţi”, cuprinde, în mare parte, texte publicate în „Monitorul de Suceava”, unde autorul împarte, fratern dar  alternativ, „Colţul condeierului” cu ieşeanul Cătălin Mihuleac.

De fapt, aşa cum scrie Mircea Radu Iacoban în dedicaţia olografă, de pe pagina de gardă a volumului oferit redactorului şef al cotidianului nostru, este o carte „născută (aproape toată) în paginile \'Monitorului de Suceava\'”.

Aşa că, cititorul care vrea să afle cine a fost şi ce a făcut arboreanul Toader Hrib, cum se vorbea în şoaptă şi se păşea pe vârfuri pe culoarele cenzurii (Direcţia Generală a Presei şi Tipăriturilor), sau cum a apărut la Editura „Junimea” (acum 30 de ani) prima carte cu litere latine a unui scriitor basarabean (Grigore Vieru), va răsfoi cu interes primul segment al cărţii, cu genericul „Zece ani la Junimea”.

 

Consemnările şi consideraţiile conţin toate „ingredientele” pentru a fi captivante

Cel de-al doilea segment, „Din perspectiva colecţiei Eminesciana”, scanează secvenţe difuze din istoria Eminovicilor (despre Aglae, sora poetului, ale cărei rămăşiţe pământeşti au fost scoase din cavoul din Cernăuţi şi...aruncate la groapa de gunoi a cimitirului) sau vizează nume care s-au raportat „detectivistic” la biografia lui Eminescu (de la prof. Nicolae Georgescu, care „scrie serios şi documentat, argumentat şi cu nerv”, şi care nu poate fi încadrat în categoria vânătorilor de senzaţional, până la...”catastrofa de Andrei Gheorghe”, care, într-un „naiv-penibil filmuleţ poliţist”, hamletiza cu...creierul (!?!) „lui Eminescu” în palmă).

Cel mai dilatat segment, care a dat şi titlul volumului, ne poartă printr-un labirint de lecturi din care autorul extrage esenţe.

Fie că este vorba de „Însemnări pe marginea anilor” de Ilie Cofus, de „Jurnalul unei fete greu de mulţumit” de Jeni Acterian, de „Rusia lui Putin” a Annei Politkovskaia sau de „Manualul de sinucidere” al „suceveanului ardelenizat” Radu Mareş, consemnările şi consideraţiile conţin toate „ingredientele” pentru a fi captivante.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Printre cărţi”, cu Mircea Radu Iacoban, la Editura “Junimea”.
 Vizualizări articol: 838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
“Printre cărţi”, cu Mircea Radu Iacoban, la Editura “Junimea”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei