Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mar 2009 - Anul XIV, nr. 73 (4059)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Muncii vrea să reorganizeze şi să descentralizeze Inspecţia Socială

Luni, 30 Martie 2009 (15:44:24)
Ministerul Muncii intenţionează să reorganizeze şi să descentralizeze Inspecţia Socială (IS), această instituţie putând să treacă în subordinea Inspecţiei Muncii (IM) sau chiar a Ministerului Sănătăţii, a declarat, luni, la o întâlnire cu directorii DGASPC, secretarul de stat Mariana Nedelcu.

Secretarul de stat pe probleme de asistenţă socială Mariana Nedelcu a precizat, în cadrul întâlnirii organizate, la Sinaia, de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, că până în prezent sunt luate în calcul două variante de reorganizare şi descentralizare, prima vizând introducerea Inspecţiei Sociale în Inspecţia Muncii.

Cea de-a doua variantă, pe marginea căreia urmează să se discute, se referă la posibilitatea introducerii Inspecţiei Sociale în subordinea Ministerului Sănătăţii, la fel ca în alte state din Uniunea Europeană.

Bogdan Simion, reprezentantul unei organizaţii nonguvernamentale, a atras atenţia asupra faptului că aplicarea celei de-a doua variante luate în calcul ar însemna o schimbare fundamentală de viziune atât pentru Inspecţia Socială, cât şi pentru Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Simion a amintit că leagănele pentru copii sau căminele pentru persoanele cu handicap sau bătrâni, servicii care trebuie inspectate de Inspecţia Socială au fost scoase din subordinea Ministerului Sănătăţii şi trecute în cea a Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

"Aceasta a fost doar o idee preluată de la un coleg. Nu s-a stabilit nimic, din discuţiile cu ministrul (Marian Sârbu - n.r.) a venit ideea cu Inspecţia Muncii. Legătura cu Sănătatea a fost doar o idee", a explicat Mariana Nedelcu.

Pe de altă parte, reprezentanţii DGASPC şi ai organizaţiilor nonguvernamentale au reclamat modul în care îşi desfăşoară inspectorii sociali activitatea de control.

Secretarul de stat a spus că a atras deja atenţia că rolul acestei instituţii este de consiliere şi contabilizare, pentru a ajuta în găsirea de soluţii la nivelul naţional, iar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, vina aparţine, în opinia sa, inspectorilor sociali care nu au pregătirea necesară.

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Socială, Maria Muga, a declarat pentru MEDIAFAX că până în prezent nu a fost informată despre faptul că instituţia pe care o conduce urmează să fie reorganizată.

În opinia sa, această decizie este cauzată mai degrabă de faptul că de la apariţia IS au fost depistate în scurt timp o serie de probleme.

"Până la urmă, fiecare îşi apără teritoriul. Inspectorii sociali sunt bine pregătiţi, iar dacă nu este aşa, ei nu au fost bine pregătiţi în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap sau ANPDC, de unde au fost preluaţi. Reacţia este negativă pentru orice acţiune de control", a spus Maria Muga.

Ea a menţionat că în anul 2008 nu au fost aplicate sancţiuni şi că inspectorii sociali au făcut doar planuri de consiliere acolo unde au găsit nereguli. În opinia acesteia, acuzaţiile legate de calitatea inspecţiei sunt false.

În ceea ce priveşte modul în care Ministerul Muncii gândeşte reorganizarea Inspecţiei Sociale, inspectorul general de stat spune că nu vede ce legătură au prestaţiile sociale cu Inspecţia Muncii sau cu Ministerul Sănătăţii.

În plus Maria Muga susţine că o eventuală reorganizare a instituţiei trebuie discutată şi cu Uniunea Europeană, cu care s-a semnat un memorandum care prevede înfiinţarea a trei instituţii, respectiv Inspecţia Socială, Observatorul Social şi Agenţia de Prestaţii Sociale.

Muga apreciază că ideea trecerii Inspecţiei Sociale la Inspecţia Muncii ar putea să nu fie rea, dar că trebuie discutat în ce condiţii se face această trecere.

Secretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, prezent la întâlnirea cu şefii DGASPC, a declarat că până la urmă nu contează atât de mult în subordinea cui lucrează Inspecţia Socială. În schimb, Panait consideră că este imoral "ca un om fără competenţe să facă inspecţie de asistenţă socială".

"Inspecţia Socială trebuie să controleze standarde. Am fost printre cei care am susţinut ideea înfiinţării Inspecţiei Sociale, dar cred că inspectorii sociali trebuie să fie mai bine pregătiţi", a declarat Bogdan Panait.

La sfârşitul lunii ianuarie 2008, Inspecţia Socială a preluat atribuţiile corpurilor de control din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Inspecţia Socială verifică activităţile din domeniul asistenţei sociale, realizate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi de persoanele fizice sau juridice privind prevenirea, limitarea sau înlaturarea efectelor temporare ori permanente ale unor situaţii ce pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanelor, familiei, grupurilor ori comunităţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Muncii vrea să reorganizeze şi să descentralizeze Inspecţia Socială .
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Muncii vrea să reorganizeze şi să descentralizeze Inspecţia Socială0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei