Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mar 2009 - Anul XIV, nr. 73 (4059)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele vor propune câte cinci criterii de ierarhizare a funcţiei pentru elaborarea legii unice

Luni, 30 Martie 2009 (17:03:48)
Fiecare reprezentant al sindicatelor trebuie să propună câte cinci criterii de ierarhizare a funcţiei publice, fără a ţine cont de salarii sau domeniul din care provin angajaţii, aceasta fiind decizia în urma întâlnirii de luni cu Guvernul pentru elaborarea legii unice de salarizare.

Reprezentanţii grupului de lucru reunit, luni, la Ministerul Muncii, pentru discuţii privind legea unică de salarizare a bugetarilor vor trebui să identifice fiecare câte cinci criterii de ierarhizare a funcţiei, ca de exemplu responsabilitatea, creativitatea, studiile, statutul special, a declarat, la finalul întâlnirii, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

Acesta a precizat că partenerii de dialog vor lua în calcul, la elaborarea acestui act normativ, sistemele de salarizare din alte ţări europene, precum şi legile româneşti dinaintea de 1990, cum este legea din 1974.

Preşedintele "Pro Lex" a subliniat că, în cazul poliţiştilor, un criteriu ar putea fi statutul special.

Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", Emilian Marian, a precizat, la finalul întâlnirii, că cere guvernanţilor ca, în paralel cu discuţiile privind legea unică de salarizare, să înceapă şi negocierile pentru legea unică a sistemului de pensii.

"În prezent există mai multe sisteme de pensii. De exemplu, cei din Ministerul Apărării au o pensie mult mai mare decât militarii din ţările care se află în răbzoi", a subliniat reprezentantul Federaţiei "Publisind".

Emilian Marian a mai spus că solicită ca sporurile să reprezinte maximum 20 la sută, fără a se referi la sporul de vechime.

"Trebuie identificate sporuri generale, care ar trebui să se regăsească în viitorul salariu de bază. Sperăm ca de la 1 ianuarie, când legea va intra în vigoare, să scadă ponderea sporurilor în venitul lunar şi să crească ponderea salariului de bază", a afirmat liderul "Publisind".

Sindicaliştii au mai cerut ca în această lege să se regăsească şi parlamentarii şi primarii.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, la finalul întâlnirii de luni, că termenul ca această lege să fie pusă în aplicare este 1 ianuarie 2010. "Este o obligaţie a statului român ca fiecare instituţie bugetară să funcţioneze cât mai coerent şi eficient posibil", a spus Mocanu.

La întâlnirea de luni au participat confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Premierul Boc a asigurat din nou că legea de salarizare unitară în sistemul bugetar va fi adoptată în acest an şi a amintit că Executivul va permite cumulul pensiei cu salariul de la stat doar în cazul persoanelor ale căror venituri nu depăşesc echivalentul salariului mediu pe economie.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, duminică, la Congresul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", că s-a decis reducerea cheltuielilor din sistemul public, fie prin îngheţarea salariilor funcţionarilor publici şi contractuali şi, în timp, o aşezare a sporurilor la 30% din salarii, de la categorie la categorie, fie prin reducerea cu 5% a numărului de funcţionari existenţi.

Băsescu a menţionat că modalitatea de aplicare va depinde de modul de negociere cu sindicatele.

Liderii sindicali au anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie, că prin legea de salarizare unitară vor fi majorate veniturilor bugetarilor cu salarii mici şi îngheţate salariile mari, astfel încât, într-un interval de patru-şase ani, să fie redus decalajul dintre salariul minim şi cel maxim, de la un raport de 1-50 la 1-15.

Ei au apreciat atunci că proiectul legii salarizării unice în sistemul bugetar ar putea fi elaborat în maximum trei luni, iar întregul proces de aplicare ar putea fi finalizat în patru-şase ani.

Confederaţiile sindicale au solicitat ca legea unică de salarizare să prevadă ca salariul de încadrare în sectorul bugetar să reprezinte cel puţin 80% din ponderea venitului salarial, în timp ce adaosurile la salariu să nu depăşească un procent de 20% din acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele vor propune câte cinci criterii de ierarhizare a funcţiei pentru elaborarea legii unice.
 Vizualizări articol: 791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele vor propune câte cinci criterii de ierarhizare a funcţiei pentru elaborarea legii unice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei