Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mar 2009 - Anul XIV, nr. 73 (4059)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liberalii au decis să depună moţiune de cenzură, dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Coduri

Luni, 30 Martie 2009 (15:43:49)
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că Delegaţia Permanentă a luat, cu unanimitate de voturi, decizia politică de a recomanda parlamentarilor PNL să iniţieze o moţiune de cenzură în cazul în care Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea asupra celor patru Coduri juridice.

"Delegaţia Permanentă a luat în unanimitate o decizie de natură politică, o recomandare pentru grupurile noastre parlamentare - dacă Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea asupra Codurilor, ca procedură parlamentară, va încerca să le treacă fără dezbatere prin Parlament, atunci parlamentarii noştri vor iniţia o moţiune de cenzură. Suntem categoric de părere că este un subiect şi un câmp legislativ mult prea important pentru a fi trecut prin procedura asumării răspunderii", a susţinut Crin Antonescu.

El a explicat că decizia DP a fost luată ca umrare a unei propuneri a deputatului Bogdan Olteanu.

"Nu suntem singurii în această opinie - după cum cunoaşteţi ONG-uri diverse, cu diverse simpatii politice aş putea să spun, au ridicat serioase semne de întrebare şi au cerut discutarea foarte serioasă şi temeinică a acestor Coduri. Avem nevoie de ele de multă vreme, dar nu înseamnă că trebuie să le trecem într-un «hei-rup» care să ne provoace mai multe daune decât efecte pozitive", a mai spus Antonescu.

Prim-vicepreşedintelePNL, Ludovic Orban, a declarat, la finalul DP, că Norica Nicolai, Bogdan Olteanu, Renate Weber şi Smaranda Enache au fost mandataţi de Delegaţia Permanentă să pregătească ofensiva PNL contra prevederilor aberante din aceste coduri.

Organizaţiile nonguvernamentale nemulţumite de lipsa dezbaterilor publice pe tema codurilor juridice adoptate de Guvern au anunţat, luni, că ar putea reclama în instanţă Executivul, pentru încălcarea legii transparenţei, în această săptămână.

Coaliţia de ONG-uri a anunţat, luni, lansarea oficială a campaniei "Opriţi codurile", ocazie cu care directorul Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), Georgiana Iorgulescu, a anunţat că ar putea declanşa în această săptămână procesul în contencios administrativ împotriva Guvernului.

"Am depus plângerea prealabilă la Guvern săptămâna trecută. Săptămâna aceasta am putea declanşa acţiunea în instanţă, întrucât legea nu ne obligă să aşteptăm un răspuns, ci doar să facem acest demers", a spus Georgiana Iorgulescu.

Directorul Executiv al CJR a afirmat că ziua în care va fi deschisă acţiunea judiciară împotriva Guvernul va fi stabilită în urma unior întâlniri cu premierul şi ministrul Justiţiei, ambele programate pentru marţi.

Mircea Toma, liderul Agenţiei de Monitorizare a Presei, a declarat, în conferinţa de presă de luni, că o parte din cei implicaţi în campania "Opriţi codurile" vor avea, marţi dimineaţă, o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu care vor discuta despre forma celor patru acte normative.

Pe de altă parte, Clubul Român de Presă va avea, tot marţi, o întâlnire cu premierul Emil Boc, pe agenda discuţiilor figurând şi subiecte legate de cele patru coduri juridice.

"În funcţie de rezultatele discuţiilor vom stabili ziua în care demarăm acţiunea în instanţă", a spus Georgiana Iorgulescu, precizând că nu se aşteaptă la evoluţii spectaculoase.

Campania "Opriţi codurile" are drept scop să convingă puterea politică de la Bucureşti de faptul că cele patru legi fundamentale conţin prevederi "neclare, abuzive şi nedemocratice".

Mai multe ONG-uri au depus, marţea trecută, la sediul Executivului, o plângere prealabilă acţiunii în instanţă, cerând premierului Emil Boc să retragă codurile civil, penal, de procedură civilă şi de procedură penală din dezbaterea Parlamentului, acuzând deficienţe grave ale acestora.

Plângerea prealabilă înaintată Guvernului este semnată de reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice şi Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi susţinută de alte 11 organizaţii nonguvernamentale: Transparency International (TI) România, Institutul pentru Politici Publice (IPP), Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR), Federaţia Română a Jurnaliştilor "MediaSind", Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Clubul Român de Presă (CRP), Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS), Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CRPP) şi Asociaţia Pro Democraţia (APD).

Cele 13 organizaţii contestă actele normative prin care Executivul a adoptat proiectele codurilor juridice şi cer Guvernului să le retragă din dezbaterea Parlamentului, pentru a organiza, pentru fiecare în parte, dezbateri publice cu durate de timp suficiente pentru ca societatea civilă să poată formula recomandările necesare.

Comisiile parlamentare de specialitate au început de aproape două săptămâni discuţiile pe tema proiectelor celor patru coduri juridice. Termenul de finalizare a dezbaterilor în Parlament asupra acestora este 15 mai, după care vor fi adoptate prin asumarea răspunderii de către Guvern.

Şi PC şi UDMR au criticat intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe codurile juridice.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liberalii au decis să depună moţiune de cenzură, dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Coduri.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liberalii au decis să depună moţiune de cenzură, dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Coduri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei