Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mar 2009 - Anul XIV, nr. 73 (4059)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fălticeni

Sărbători de Paşte fără apă potabilă la robinete

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Datoriile fălticenenilor care locuiesc în cele peste 7000 de apartamente din  municipiul Fălticeni către operatorul sistemului de alimentare cu apă potabilă şi canalizare au ajuns la o cotă fără precedent, 523.549 RON.  Situaţia poate aduce societatea în blocaj financiar, mai ales că şi cei care stau la case au restanţe la utilităţi.

Agenţia ACET Fălticeni se află în imposibilitatea de a achita facturile către E.ON Moldova pentru captarea şi pomparea apei care ajunge la robinetele fălticenenilor, iar datorită ritmului scăzut al încasărilor la asociaţiile de proprietari, unitatea nu-şi poate achita la rândul ei datoriile către furnizori.

„Dacă nu privim lucrurile serios, vom face sărbătorile de Paşte fără apă. Vom trece la restricţionarea apei. Am lăsat impozitele la nivelul cel mai de jos, nu le-am mai mărit de trei ani. Locatarul de la bloc nu vrea să plătească, dar vine la mine la primărie să-i fac subsol, acoperiş, să-i înlocuiesc instalaţia sanitară din apartament pentru că îl inundă pe vecin, să-i dau cu var pe casa scării, să-i izolez termic blocul, să-i mătur în faţa blocului şi el nu face nimic. Sunt subsoluri în care îţi trebuie costum de scafandru ca să poţi intra”, ne-a spus primarul. Vasile Tofan.

 

E.ON va opri energia electrică la staţiile de captare

Aşa cum am aflat de la ing. Vasile Cozma, şef filiala ACET Fălticeni, în decursul colaborării de trei ani dintre furnizorul de apă şi asociaţiile de proprietari a fost o relaţie de respect pentru consumator, încercându-se a se rezolva cât mai repede toate problemele apărute.

„Până acum am avut perioade cu restanţe rezonabile, dar în ultimele luni datoriile au crescut foarte mult, punând în pericol funcţionarea societăţii. Suntem foarte aproape de oprirea energiei electrice la staţiile de pompare. Pentru că singurele venituri sunt din activitatea de apă – canal, nu putem achita facturile din alte surse. Lipsa resurselor financiare a dus la îngreunarea activităţii, nu mai avem bani pentru materiale, piese de schimb, ceea ce face ca întreaga activitate a societăţii să se desfăşoare din ce în ce mai greu. Sunt asociaţii care achită facturile la zi, dar şi asociaţii cu facturi restante de câteva luni” , ne-a spus Vasile Cozma.

 

Pensionarii, cei mai conştiincioşi la plata utilităţilor

Asociaţiile în care majoritatea locatarilor sunt pensionari sunt singurele fără datorii, cum este cazul asociaţiilor de proprietari nr 1, nr.3, nr. 4, nr.5, nr. 7.  În schimb, asociaţiile de proprietari din cartierele „muncitoreşti”  sunt „campioane” la neînacasarea facturilor la utilităţi. Pentru ultimele trei luni, Asociaţia de proprietari nr. 10 mai are de achitat la ACET 82.700 RON, în timp ce locatarii din Asociaţia nr.14 au rămas restanţi la facturile pentru apa potabilă cu suma totală de 35.100 RON.

Chiar dacă s-au trimis somaţii de plată, restanţierii nu au reacţionat pozitiv, iar unii dintre chiriaşii primăriei nu au plătit nimic pentru utilităţile consumate de mai bine de trei ani. Asociaţiile de proprietari i-au acţionat în instanţă pe datornici pentru recuperarea sumelor restante, dar procesele durează mai mult de un an, iar pentru cele care există o sentinţă definitivă executorul judecătoresc nu a pus-o în aplicare pentru că doreşte ca onorariul de 20 % din suma executată să fie plătit anticipat de asociaţie şi nu adăugat la suma care urmează a fi recuperată.

Conform preşedintelui Asociaţiei de proprietari nr.10, Gheorghe Tudose, “există asociaţii fără garsoniere şi cămine de nefamilişti unde nu sunt datorii, majoritatea locatarilor fiind pensionari. În asociaţia pe care o conduc (Asociaţia de proprietari nr. 10) sunt 1030 de aparatamente, iar din datoria de 827 de milioane de lei vechi, peste 400 de milioane reprezintă sumele datorate de cei 70 de chiriaşi ai primăriei. Sunt oameni fără salarii, fără venituri, care nu au cu ce să plătească. Şi mai sunt o parte care nu doresc să plătească diferenţele la apă potabilă înregistrate între apometrul de la intrarea în bloc şi suma apometrelor individuale din apartamente. Pe 1900 de persoane câte sunt în asociaţie trebuie împărţită o cantitate de 7.000 de metri cubi de apă, cât reprezintă această diferenţă”, a declarat Gheorghe Tudose.

 

·       Chiriaşii datornici urmează să fie evacuaţi

 

Primăria Fălticeni este decisă ca imediat după sărbătorile Pascale să treacă la evacuări pentru cei care au restanţe la plata utilităţilor sau a chiriei. Majoritatea celor cu datorii mari sunt chiriaşii primăriei, care plătesc lunar o chirie care este, conform primarului Tofan, „cât trei pachete de ţigări”. Aceştia provoacă cele mai mari neplăceri, pentru că „nu plătesc, strică instalaţii, sparg geamuri”.

„După sărbători, pentru cei care există deja sentinţă trecem la evacuări, pentru că nu şi-au achitat datoriile. Nu se poate să existe cetăţeni cu datorii de 10.000 de RON la asociaţie, să facă stricăciuni şi să nu mai plătească. Nu-mi pot permite, nu am personal să mă apuc de la Primărie să strâng banii în asociaţie de la cei care nu plătesc”, a spus primarul. Vasile Tofan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbători de Paşte fără apă potabilă la robinete.
 Vizualizări articol: 877 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sărbători de Paşte fără apă potabilă la robinete5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei