Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mar 2009 - Anul XIV, nr. 62 (4048)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

JTI: Preţurile pachetelor de ţigări vor creşte cu 40-50% în acest an, ca urmare a majorării accizei

Marţi, 17 Martie 2009 (18:24:21)
Preţurile pachetelor de ţigări vor creşte în acest an cu 40% în cazul sortimentelor premium şi cu 45-50% în cazul produselor ieftine, ca urmare a majorării accizei, potrivit companiei Japan Tobacco International România.

"Per total, creşterile de preţuri vor fi de 40% la premium şi 45-50% la ieftine în acest an", a declarat directorul corporate affairs al JTI România, Gilda Lazăr, care consideră că, în aceste condiţii, contrabanda va depăşi 30% din piaţă.

Preţurile au crescut deja cu 0,3 lei la începutul lunii, pentru a pregăti majorarea accizei, iar, cel mai probabil, în aprilie pachetele de ţigări se vor scumpi cu 0,4 lei în cazul sortimentelor premium, ajungând la un preţ 7,2 lei pe pachet, conform lui Lazăr.

Sortimentele de pe segmentul mediu de preţ vor costa 6,6 lei, faţă de 6,2 lei în prezent, iar cele ieftine se vor scumpi de la 5,8 lei la 6,3 lei pe pachet.

"În septembrie nu se ştie cu cât se vor scumpi, depinde de structura accizei. Ţigările premium vor ajunge la aproximativ opt lei pachetul, iar cele ieftine în jurul a şapte lei. În ianuarie va fi tragic. În funcţie de structura accizei, se va adăuga încă un leu pe pachet", a mai spus Lazăr.

Acciza specifică va creşte de la 1 aprilie de la 27,31 euro la 35,06 euro/1.000 de ţigarete, iar acciza ad valorem va scădea de la 25% la 23% din preţul maxim de vânzare, potrivit unui proiect de ordonanţă de guvern, care propune şi creşterea accizei totale la 74 euro/1.000 de ţigarete în 2010.

Proiectul de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), care va intra în vigoare de la 1 aprilie, propune majorarea accizelor la ţigarete în două etape în acest an.

Prima modificare va fi aplicată de la 1 aprilie şi va duce la o creştere cu şapte euro a accizei totale, la 57 euro/1.000 de ţigarete, iar a doua majorare, tot de şapte euro, va fi introdusă începând cu 1 septembrie, când taxa va ajunge la 64 euro/1000 de ţigarete.

Acciza va creşte la 74 euro/1.000 de ţigarete în 2010, prevederea privind ajustarea anuală la data de 1 iulie fiind abrogată. Astfel, majorarea accizei programată pentru anul viitor se va aplica chiar de la 1 ianuarie.

"La asteriscul de la nota de subsol a Anexei 1, Titlul VII - Acciza şi alte taxe speciale, se prevede că, pentru tutun, acciza creşte la 1 iulie. Acest asterisc se abrogă conform proiectului. Aşadar, în trei luni (septembrie- ianuarie), acciza va creşte din nou, cu încă zece euro. În total, în nouă luni, acciza va creşte cu 24 de euro, cu aproape 50% faţă de prezent. Va fi o creştere fără precedent", a afirmat Lazăr.

În nota de fundamentare, publicată marţi, se arată că modificarea accizelor va duce la creşterea preţurilor la ţigări va creşte cu aproximativ 22%. Proiectul de ordonanţă nu face referire la acciza minimă aplicabilă de la 1 aprilie, care va râmâne, în consecinţă, la 91% din valoarea accizei totale.

Lazăr a mai spus că transperenţa decizională în domeniu este minimă, proiectul fiind publicat cu mai puţin de două săptămâni înainte de intrarea în vigoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului JTI: Preţurile pachetelor de ţigări vor creşte cu 40-50% în acest an, ca urmare a majorării accizei.
 Vizualizări articol: 615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JTI: Preţurile pachetelor de ţigări vor creşte cu 40-50% în acest an, ca urmare a majorării accizei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei