Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mar 2009 - Anul XIV, nr. 62 (4048)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bugetarii afiliaţi la CNS "Cartel Alfa" ameninţă cu pichete, din cauza ordonanţei privind sporurile

Marţi, 17 Martie 2009 (14:04:39)
Bugetarii afiliaţi la CNS "Cartel Alfa" vor picheta, luni, sediile prefecturilor din toată ţara, al Ministerului Muncii, al PDL şi al PSD, ameninţând cu declanşarea conflictului de muncă dacă ordonanţa privind sporurile bugetarilor va fi adoptată în forma actuală.

Astfel, sindicaliştii vor picheta, luni, între 11.00 şi 13.00, sediile prefecturilor din toată ţara şi, respectiv, între 12.00 şi 14.00, sediile Ministerului Muncii, al PDL şi al PSD.

Octavian Luca, vicepreşedintele CNS "Cartel Alfa" a spus că deja s-au făcut reduceri de cheltuieli la toate ministerele şi că ar mai fi nevoie de 3 - 4 % pentru a se ajunge la ţinta propusă de Guvern.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, luni seară, la finalul discuţiilor pe proiectul de ordonanţă privind eliminarea sporurilor, că unii sindicalişti au fost de acord cu modificarea unor articole, rămânând în divergenţă patru puncte, textul final urmând să fie elaborat săptămâna viitoare.

Marian Sârbu a spus că, la finalul discuţiilor de luni, o parte a sindicaliştilor au semnat o minută prin care au fost de acord cu modificarea unor articole din acest proiect, care arată stadiul discuţiilor de până acum.

Demnitarul a adăugat că discuţiile vor continua, săptămâna viitoare, pentru cele patru puncte rămase în divergenţă, respectiv salariul de merit (articolul 6), fondul de pemiere (articolul 7), indemnzaţiile de conducere şi cel privind obligaţia ordonatorilor de credite de a reduce cheltuielile de personal (articolul 20).

Ministrul Muncii a precizat că Guvernul nu cere sindicaliştilor să renunţe în totalitate la aceste sporuri şi indemnizaţii, ci doar să fie de acord cu o plafonare a acestora.

Potrivit lui Sârbu, reprezentanţii Ministerului Muncii au propus sindicatelor, la întâlnirea de luni, să renunţe la salariul de merit, fondul de premiere şi indemnizaţiile de conducere, în schimbul eliminării articolul 20 din textul final al proiectului de ordonanţă.

Sârbu a mai spus că cele două părţi au fost de acord ca sporul pentru cei care lucrează cu fonduri comunitare, pentru contractele de achiziţii publice şi pentru personalul de specialitate care lucrează cu împrumuturi externe să fie acordat diferenţiat, până în limita a 75 la sută. În prezent, toţi funcţionari publici primesc 75 la sută.

"În contextul economico-financiar actual, reprezentanţii bugetarilor par să fie preocupaţi de păstrarea locurilor de muncă mai mult decât de păstrarea unor sporuri. Cu excepţia a patru articole, textul ordonanţei se îndreaptă spre finalizare. Dacă Guvernul ar renunţa la un text care să dea prea multă libertate ordonatorilor de credite în schimbul stabilirii unui principiu de plafonare a unor sporuri, acest text ar putea fi finalizat săptămâna viitoare", a declarat Sârbu.

Ministrul a adăugat că va informa Guvernul despre stadiul în care se află proiectul de ordonanţă, subliniind că acesta nu va intra în dezbatere în şedinţa de Guvern din această săptămână.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, s-a declarat mulţumit, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, precizând că sindicatele au reuşit să scoată din textul ordonanţei punctele care vizau cei 100 de euro acordaţi cadrelor didactice pentru cărţi, decontarea navetei şi plata orelor suplimentare conform Codului muncii.

Reprezentanţii FSLI nu au fost de acord cu articolele privind eliminarea salariului de merit şi a fondului de premiere şi au cerut scoaterea articolului 20, spunând că nu vor accepta să negocieze aceste trei puncte.

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a spus că s-au eliminat unele "exagerări" din textul proiectului de ordonanţă, susţinând că orele suplimentare şi sporul de antenă vor fi plătite. Acesta a adăugat că este de acord cu plafonarea unor sporuri, cum ar fi fondul de premiere.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat că nu este de acord cu diminuarea salariului de bază, explicând că unii funcţionari care lucrau cu fonduri europene şi primeau 75 la sută nu aveau aceşti bani sub formă de sporuri, ci erau incluşi în salariul de bază.

Oprescu a precizat că a cerut acordarea în continuare a salariul de merit, a fondului de premiere, a sporului de antenă, a indemnizaţiilor de conducere, plata orelor suplimentare şi eliminarea articolul 20.

Liderul SNFP a mai spus că dacă Guvernul aplică ordonanţa de urgenţă în această formă, "personalul bugetar va deveni personal asistat".

El a precizat că, marţi dimineaţă, federaţiile afiliate Confederaţiei "Cartel Alfa" se vor întâlni pentru a decide asupra unui punct de vedere comun în privinţa negocierilor viitoare pe acest proiect de ordonanţă.

Liderul Alianţei "Sed Lex" Răzvan Bordeanu a spus că nu a semnat documentul încheiat, luni seară, cu ministrul Muncii, pentru că nu are mandat să accepte eliminarea salariului de merit, a indemnizaţiilor de conducere şi a fondului de premiere.

Anterior, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, care a plecat de la Ministerul Muncii înainte de finalizarea discuţiilor, a declarat că reprezentanţii cadrelor didactice nu susţin proiectul de ordonanţă privind eliminarea sporurilor, deoarece acesta diminuează grav veniturile salariale ale personalului din învăţământ, încălcând o lege organică, respectiv Statutul cadrelor didactice.

"Până la această oră nu există niciun acord, nu se poate încheia niciun acord, respingem actualul proiect de ordonanţă de urgenţă şi ne vom întâlni, mâine (marţi - n.r.), toate federaţiile din învăţământ, pentru a lua o decizie privind următoarele forme de protest. Este posibil să ajungem la grevă generală şi la blocarea examenelor naţionale. La întâlnirea de mâine i-am invitat şi pe premierul Boc, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vicepremierul Dan Nica şi preşedintele Traian Băsescu", a spus Marius Nistor.

Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a subliniat faptul că reprezentanţii Ministerului Muncii le-au propus sindicaliştilor să renunţe la trei articole, cele care privesc salariul de merit, fondul de premiere şi sporul de antenă pentru ca articolul 20 cu privire la reducerea cheltuielilor de personal să fie eliminat din proiectul de ordonanţă.

În opinia sindicaliştilor, articolul 20 referitor la măsurile pe care fiecare ordonator de credit este obligat să le ia pentru reducerea cheltuielilor ar trebui eliminat. Sindicaliştii afirmă că reducerea cheltuielilor de personal înseamnă de fapt disponibilizarea a 20 la sută din bugetari.

Afirmaţia a fost negată de secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu, el spunând, la finalul discuţiilor de săptămâna trecută, că "articolul 20 întăreşte ideea că fiecare ordonator de credite are obligaţia de a se încadra în bugetul acordat şi să ia măsuri în acest sens, dar asta nu înseamnă disponibilizări".

Primul-ministru Emil Boc a declarat, săptămâna trecută, în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Auto Industry, că Guvernul nu-şi poate justifica existenţa dacă nu va lua măsuri pentru eliminarea problemelor de eficienţă economică şi îmbunătăţire a raportului dintre consum şi producţie.

"Din nefericire, prea mult din aceşti ani de după 1989 am consumat mai mult decât am produs. Suntem şi acum într-o asemenea situaţie, consumăm mai mult decât producem. Guvernul are forţa şi capacitatea de a lua măsuri active, chiar dacă nu vor fi întotdeauna foarte populare sau foarte plăcute pe termen scurt. Aceste măsuri structurale trebuie luate acum, chiar dacă este criză - criza poate fi un factor pozitiv din acest punct de vedere - poate fi poate ceasul al 12-lea pentru fiecare dintre noi, să ne trezim că nu mai putem merge la infinit cu aceeaşi poltică, de a consuma mai mult decât producem, de a da salarii, sporuri, beneficii, îndemnizaţii acolo unde nu se justifică. Ele trebuie date acolo unde se justifică, pe bază de competenţă şi profesionalism", a spus Boc.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar a fost pus, în 27 februarie, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

În proiect se arată că vor fi sistate sporuri salariale pentru funcţionari, salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor în acest an, iar sporul de radiaţii va fi plătit în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.

Banca Mondială a recomandat autorităţilor române ca, pe termen scurt, să limiteze creşterea salariilor la inflaţie, să îngheţe angajările şi să înceapă un plan multianual de eliminare a sporurilor, arătând că lipsa unei strategii salariale coerente a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetarii afiliaţi la CNS \"Cartel Alfa\" ameninţă cu pichete, din cauza ordonanţei privind sporurile.
 Vizualizări articol: 699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetarii afiliaţi la CNS \"Cartel Alfa\" ameninţă cu pichete, din cauza ordonanţei privind sporurile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei