Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mar 2009 - Anul XIV, nr. 62 (4048)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Camera Deputaţilor a adoptat modificările PDL-PSD la Statutul funcţionarilor publici

Marţi, 17 Martie 2009 (18:00:06)
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, modificarea Statutului funcţionarilor publici în sensul numirii politice a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi înfiinţarea funcţiei de director coordonator la nivelul instituţiilor judeţene deconcentrate.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu majoritate de voturi, în favoarea actul normativ exprimându-şi votul 172 de deputaţi aparţinând PDL şi PSD.

Deputaţii PNL nu şi-au exprimat votul privind această lege, ca urmare a disputelor pe procedură avute cu conducerea Camerei în privinţa procedurii de vot.

Înainte de votul final, deputaţii au constatat că s-a defectat sistemul electornic de vot, iar vicepreşedintele Camerei Bogdan Olteanu a propus votarea legilor cu raport de respingere până când se remediază problemea sistemului electronic.

Propunerea liberalului a fost ingnorată, legea fiind votată deschis prin ridicare de mâini.

După vot, vicepreşedintele grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a acuzat din nou conducerea că încală Regulamentul.

"Aţi încălcat ordinea de zi şi nu aţi mers în ordinea proiectelor de lege. Dacă nu respectaţi Regulamentul, vă puteţi da demisia, dacă nu în sesiunea asta, în următoarea", a spus el.

Deputaţii PNL şi UDMR au părăsit, marţi, lucrările Camerei Deputaţilor, apreciind că dezbaterea în plen a proiectului de modificare a Legii 188/99 privind Statutul funcţionarilor publici are loc fără respectarea prevederilor Regulamentului, dar s-au întors în plen la votul final.

Eugen Nicolăescu a susţinut că au fost încălcate prevederile regulamentare de către conducerea Camerei Deputaţilor, deoarece proiectul a fost analizat printr-o şedinţă "ad-hoc", marţi, de Comisia de administraţie şi apoi introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei, explicând că ar fi trebuit să existe minim trei zile până la dezbaterea proiectului în plenul Camerei Deputaţilor.

Liderul grupului UDMR, Marton Arpad, a precizat că deputaţii Uniunii nu participă la şedinţă pentru că nu tolerează "încălcarea flagrantă" a Reglamentului.

"Grupul parlamentar al UDMR părăseşte sala de şedinţă pentru toată ziua şi vom medita când vom reveni dacă doriţi să continuaţi această încălcare a Regulamentului", i-a spus Marton Arpad preşedintetului Camerei, Roberta Anastase.

După ce deputaţii PNL şi UDMR au părăsi sala de şedinţă, liderii PSD şi PDL au pledat pentru continuarea dezbaterilor la proiectul de lege, arătând că nu au fost încălcate procedurile regulamentare.

Comisia pentru administraţie publică din Cameră a respins, marţi, toate amendamentele PNL şi UDMR, care au fost discutate şi votate ca urmare a deciziei plenului, menţinând modificările privind numirea politică a conducătorilor de servicii deconcentrate, dar nu şi a prefecţilor.

Preşedintele Comisiei pentru Administraţie publică, Sulfina Barbu, a declarat, la finalul şedinţei comisiei, că după dezbaterea şi respingerea amendamentelor depuse de deputaţii PNL şi UDMR, Comisia va reface raportul inserând amendamentele respinse, urmând să trimită noul raport către Biroul Permanent, care să decidă când va intra în discuţia plenului.

"Colegii noştrii din PNL şi UDMR au solicitat astăzi să mai depună amendamente. Ne-am întors din plen, am venit la şedinţă pentru a le da posibilitatea să depună amendamentele, foarte puţine au fost în formă scrisă, dar le-am acceptat şi pe cele verbale. Le-am dezbătut pe articole, le-am supus la vot, şi acum refacem raportul în care inserăm amendamentele lor şi îl trimitem la BP, care va decide când va fi discutat", a susţinut Sulfina Barbu.

Întrebată când a fost elaborat raportul contestat de PNL şi UDMR, Sulfina Barbu a menţionat că raportul a fost elaborat de comisie în şedinţa de joia trecută, condusă de vicepreşedintele Comisiei Mircea Duşa (PSD), care este şi iniţiator al legii.

În ceea ce priveşte modificările aduse de PDL şi PSD la Statutul funcţionarilor publici faţă de textul adoptat de Senat, Barbu a menţionat că, pe lângă numirea politică a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, una din prevederile legii ar fi salarizarea corectă a conducătorilor aflaţi în subordinea ministrelor, care să fie salarizaţi la rang de secretari de stat.

"Comparativ cu ceea ce a fost la Senat, au fost mai clar definite serviciile deconcentrate, pentru că ele nu erau bine definite nici în Legea 188 şi trebuiau definite într-o hotărâre de Guvern, dar ea nu a mai apărut şi au fost definite aici. Au mai fost incluse şi acea prevedere referitoare la conducătorii care sunt în subordinea directă a ministerelor. Dacă o agenţie este în subordinea ministerului, atunci conducătorul nu poate să aibă un rang mai mare de secretar de stat la salarizare, chiar dacă nu are rang de secretar de stat, dar pentru o ierarhizare şi la acest nivel s-a introdus şi această prevedere, pentru că erau multe instituţii în subordinea ministerelor care aveau conducătorii cu salarii mai mari decât ale ministrului şi nu este corect din punctul nostru de vedere", a spus deputatul PDL.

Toate amendamentele formulate de deputaţii PNL şi UDMR au fost respinse cu 10 voturi "pentru" şi 19 "împotrivă", textul legii rămânând în forma adoptată de comisie, săptămâna trecută.

Plenul Camerei a decis, marţi, să retrimită, ca urmare a contestaţiei deputaţilor UDMR şi PNL, raportul asupra legii de modificare a Statutului funcţionarilor publici în sensul politizării funcţiei de prefect, la Comisia de administraţie, pentru discutarea amendamentelor care nu au putut fi depuse.

Conform deciziei de marţi, din plen, a liderilor de grup, noul raport trebuia să fie supus dezbaterii plenului în jurul orei 11.45, însă deputaţii din Comisia pentru Administraţie au terminat dezbaterile la ora 12,.0, prea târziu pentru discutarea noului raport, acesta fiind dezbătut şi votat în a doua parte a şedinţei de plen.

Senatul a eliminat prevederile referitoare la numirea prefecţilor, iar propunerea legislativă, prin care se introduce o nouă funcţie politică la nivelul instituţiilor judeţene deconcentrate, cea de director coordonator, a fost adoptată de plenul Senatului în 9 martie, cu 73 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camera Deputaţilor a adoptat modificările PDL-PSD la Statutul funcţionarilor publici.
 Vizualizări articol: 777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Camera Deputaţilor a adoptat modificările PDL-PSD la Statutul funcţionarilor publici5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei