Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mar 2009 - Anul XIV, nr. 62 (4048)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Banii câştigaţi de stat din diferenţa de curs, folosiţi inclusiv pentru plata debitelor către UE

Marţi, 17 Martie 2009 (14:02:47)
Banii rezultaţi din diferenţa favorabilă de curs valutar la conversia fondurilor UE pentru agricultură în moneda naţională vor fi folosiţi pentru activităţi precum plata debitelor către UE, în caz de nereguli, şi cofinanţarea şi prefinanţarea sumelor de la UE, potrivit unui proiect de act normativ.

"Diferenţele favorabile de curs valutar rezultate din conversia fondurilor nerambursabile în moneda naţională se utilizează pentru plata cofinanţării FEGA, FEADR şi FEP, prefinanţării FEGA, FEADR şi FEP, avansurilor aferente FEGA şi FEADR, cheltuielilor aferente transferului de fonduri din conturile Ministerului Agriculturii în scopul efectuării plăţilor, taxei pe valoarea adăugată, debitelor datorate bugetului UE, pentru nereguli, inclusiv a majorărilor de întârziere ca urmare a nerecuperării la timp de la beneficiari, şi pentru acoperirea diferenţelor nefavorabile de curs valutar", se arată în proiectul de ordonanţă de urgebţă postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

FEGA, FEADR şi FEP sunt cele trei fonduri europene din care sunt finanţate sectoarele agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit.

Statul poate câştiga sume la buget în urma diferenţei dintre cursul valutar la care face plăţile către beneficiarii fondurilor UE şi cel la care sunt convertite sumele rambursate de Uniunea Europeană.

Un astfel de câştig a fost obţinut în urma plăţii subvenţiilor la hectar din agricultură aferente anului 2007. Acestea au fost distribuite convertind subvenţia din euro în moneda naţională la un curs stabilit de reglementările europene, respectiv cel mai recent curs de schimb al Băncii Centrale Europene înaintea datei de 1 octombrie a anului pentru care se acordă ajutorul.

Fermierii au avut de primit, pentru 2007, o subvenţie de 97,55 euro pe hectar. Cursul comunicat de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2007 a fost de 3,441 lei/euro, astfel că producătorii agricoli au încasat câte 326,21 lei pe hectar.

Banii au fost acordaţi de APIA în perioada aprilie-decembrie 2008 şi rambursaţi de Comisia Europeană, în euro, pe măsura realizării plăţilor. Banii primiţi de la Comisie sunt schimbaţi în lei, iar cursul din perioada rambursărilor banilor a fost mai bun decât cel la care s-au realizat plăţile, rezultând un câştig pentru buget.

De exemplu, în luna decembrie 2008, cursul mediu a fost de 3,91 lei pentru un euro, faţă de rata de schimb de 3,441 lei/euro folosită pentru plata subvenţiilor.

Suma câştigată la buget în urma diferenţei favorabile de curs valutar se află într-un cont la Trezorerie, potrivit Ministerului Agriculturii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Banii câştigaţi de stat din diferenţa de curs, folosiţi inclusiv pentru plata debitelor către UE.
 Vizualizări articol: 735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Banii câştigaţi de stat din diferenţa de curs, folosiţi inclusiv pentru plata debitelor către UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei