Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mar 2009 - Anul XIV, nr. 61 (4047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Swoboda: România ar trebui să fie "mai puţin nervoasă", iar Ungaria, mai sensibilă

Luni, 16 Martie 2009 (18:26:41)
Vicepreşedintele grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a declarat, luni, la Bucureşti, că România ar trebui să fie "mai puţin nervoasă" în ceea ce priveşte minoritatea maghiară şi, de asemenea, că Ungaria ar trebui să dea dovadă de mai multă sensibilitate.

Eurodeputatul PSE a reamintit că aceeaşi problemă există şi în Slovacia. "Aceeaşi problemă există şi în Slovacia. Guvernele sunt foarte sensibile deoarece se tem de intervenţia unei alte ţări în problemele interne şi cred că România, Slovacia, dar şi state nemembre UE, ca Ucraina sau Serbia, ar trebui să fie de acord cu Ungaria în ceea ce priveşte modul în care minoritatea maghiară este tratată în legătură cu ţara-mamă, ca să zic aşa", a comentat Swoboda.

El a menţionat că mai multe vizite ale preşedintelui ungar în Slovacia au fost privite foarte critic. "Acum se întâmplă la fel în România. Cred că ar fi mai bine să avem un mod agreat de gestionare a acestei situaţii. De exemplu, să stabilim că preşedintele ungar poate veni într-o ţară vecină ca să se adreseze comunităţii maghiare, dar să existe întotdeauna o notificare sau o limitare a numărului de vizite", a spus eurodeputatul.

Swoboda a apreciat că ţările implicate în astfel de probleme, printre care România, nu ar trebui să fie atât de "nervoase", dar a atras atenţia, pe de altă parte, că şi din partea Ungariei se impune o altă atitudine.

"Cred că, pe de-o parte, ţările vizate, gen Slovacia şi România, nu ar trebui să fie atât de nervoase. Pe de altă parte, Ungaria ar trebui să aibă mai multă sensibilitate pentru acest subiect. Ungaria nu are acest fel de minorităţi pe teritoriul său, dar ar trebui să îşi imagineze că are şi că preşedintele unei alte ţări ar veni şi ar gestiona situaţia....Cred că e o problemă uneori utilizată greşit şi mai multă sensibilitate din partea ambelor părţi ar fi binevenită", a spus el.

Pe de altă parte, eurodeputatul a precizat că dacă o astfel de vizită are ca scop susţinerea culturală şi dacă aceasta îşi propune să dea minorităţii sentimentul de legături tradiţionale strânse, este vorba despre un factor pozitiv. "Dar să nu fie vorba despre susţinerea unei probleme politice ca autonomia", a spus el.

Preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, intenţiona să vină în Transilvania pentru a participa, duminică, la ceremoniile oficiale organizate de Ziua Ungariei, celebrată la 15 martie, însă, potrivit UDMR, autorităţile române i-au recomandat acestuia să nu participe la manifestări. Potrivit unor informaţii apărute pe surse, autorităţile române au transmis preşedintelui Ungariei că vizita sa nu ar fi oportună în această perioadă, având în vedere intenţia acestuia de a susţine ideea autonomiei teritoriale, în contextul manifestărilor de la 15 martie. Întrebat, joi, dacă are cunoştinţă de un astfel de demers la adresa preşedintelui ungar, făcut de Preşedinţia României sau de MAE, preşedintele Traian Băsescu a răspuns: "Este problema autorităţilor române".

Preşedinţia Ungariei anunţa, vineri, că preşedintele Laszlo Solyom va vizita Ţinutul Secuiesc în cursul zilei de sâmbătă, vizita fiind devansată pentru că autorităţile aeronautice române au retras permisiunea de aterizare a avionului prezidenţial. Vizita era programată iniţial pentru duminică, dar a fost devansată pentru că autorităţile aeronautice române au retras permisiunea de aterizare duminică a avionului lui Solyom la Târgu Mureş.

Directorul Aeroportului "Transilvania" din Târgu Mureş, Ştefan Petru Runcan, a declarat că, până vineri după-amiază, nu i s-a comunicat că autorizaţia de zbor pentru avionul preşedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, programat să aterizeze duminică, pe aeroportul din Târgu Mureş, ar fi fost retrasă. Runcan spunea că, din câte ştia, Solyom urma să ajungă duminică la Târgu Mureş, cu un avion militar. "Nu am primit nicio comunicare oficială, dar pentru intrarea în ţară este nevoie de aprobări de survol din partea Ministerului Apărării Naţionale şi a Autorităţii Aeronautice Civile", a spus Runcan, care nu a exclus posibilitatea ca una dintre aceste două instituţii să nu fi permis survolul. Potrivit lui Runcan, operatorul aerian care a iniţiat procedura trebuie să îi anunţe pe reprezentanţii aeroportului despre eventuala contramandare a zborului.

Preşedintele Autorităţii Aeronautice Civile spune că a existat o cerere de survol de la MAE ungar pentru preşedintele Laszlo Solyom, dar pentru că era vorba despre o aeronavă militară, solicitarea a fost trimisă MApN, iar surse din Comitetul de organizare a vizitei anunţă că acesta vine cu maşina. Întrebat dacă a fost retrasă permisiunea de aterizare a avionului prezidenţial ungar, preşedintele Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR), Adrian Vasilache, a răspuns: "Exclus". "A existat o cerere de survol de la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, dar fiind vorba despre o aeronavă cu înmatriculare militară, cererea a fost trimisă la Armată", a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Vasilache.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), Costi Spânu, a precizat însă că instituţia din care face parte nu are nicio informaţie pe această temă. El nu a oferit detalii.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a spus, sâmbătă, că "nu a existat nicio solicitare şi nicio respingere" pentru survolarea spaţiului aerian românesc a vreunei aeronave civile în care să fie preşedintele ungar, spunând însă că deplasarea cu mijloace militare "este mai complicată şi plină de neprevăzut". "Domnul preşedinte (al Ungariei - n.r.), care credeam că e civil, nu a vrut să vină cu o aeronavă civilă, deci la noi nu a existat nicio solicitate şi nicio respingere (...) Dacă vrei să vii cu mijloace militare, viaţa e mai complicată şi mai grea şi plină de neprevăzut", a spus Berceanu.

Solyom, a intrat în România cu o coloană format din patru maşini, sâmbătă dimineaţă, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, judeţul Bihor, şi s-a îndreptat spre judeţul Harghita, fără a cere autorităţilor române protecţie. El a ajuns, sâmbătă după-amiază, în localitatea harghiteană Cozmeni, unde a fost întâmpinat de liderul UDMR, Marko Bela, de preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi de primarul localităţii, Bodo David, plecând spre Vârful Nyerges, pentru a participa la manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Laszlo a afirmat, sâmbătă seară, înainte de a pleca spre Ungaria, într-o conferinţă de presă susţinută pe Vârful Nyerges, despre neacordarea, de către autorităţile române, a autorizaţiei de zbor, că este "un gest curios, inamical şi neprietenos".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Swoboda: România ar trebui să fie \"mai puţin nervoasă\", iar Ungaria, mai sensibilă.
 Vizualizări articol: 924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Swoboda: România ar trebui să fie \"mai puţin nervoasă\", iar Ungaria, mai sensibilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei