Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mar 2009 - Anul XIV, nr. 61 (4047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE: Diaconescu cere, la CAGRE, menţionarea proiectului Nabucco în concluziile Consiliului European

Luni, 16 Martie 2009 (17:48:56)
Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a solicitat la reuniunea CAGRE, ca în proiectul de concluzii ale lucrărilor Consiliului European ce va avea loc pe 19 şi 20 martie să fie menţionat explicit proiectul Nabucco şi să nu se folosească expresia "proiecte din coridorul sudic", informează MAE.

Diaconescu a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), principalele subiecte discutate fiind Planul european de redresare economică şi proiectul de concluzii pentru Consiliul European din 19-20 martie, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Ministrul Diaconescu a subliniat importanţa adoptării de către UE a pachetului de proiecte pentru relansarea economiei europene, ca un semnal politic în ceea ce priveşte capacitatea UE de a acţiona rapid în circumstanţele actuale.

"Pe de altă parte, ministrul Diaconescu a subliniat clar că «România nu poate accepta înlocuirea cuvântului Nabucco cu formularea proiecte din coridorul sudic, proiectul Nabucco aducând valoare adăugată pentru regiune şi sprijinind obiectivul UE de diversificare a surselor şi rutelor de aprovizionare». Astfel, ministrul Diaconescu a solicitat să se revină la formularea iniţială din propunerea Comisiei Europene, respectiv menţionarea expresă a proiectului Nabucco", se arată în comunicat.

Diaconescu a amintit importanţa interconectărilor cu Bulgaria, şi respectiv cu Ungaria, şi a indicat că este nevoie de mai multă claritate în ceea ce priveşte proiectele referitoare la infrastructura şi echipamentele care să permită fluxurile inverse de gaz în eventualitatea întreruperii aprovizionării, menţionează MAE.

România a blocat, luni, la CAGRE, obţinerea unui consens în ceea ce priveşte concluziile Consiliului European de la 19 martie, nemulţumită că, în pachetul de finanţare privind securitatea energetică, sintagma "proiectul Nabucco" a fost înlocuită de "coridoare energetice sudice". Surse europene au declarat pentru MEDIAFAX că, la lucrările Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), în pachetul de finanţare privind securitatea energetică, a fost înlocuită sintagma "proiectul Nabucco" cu "coridoare energetice sudice".

Eliminarea referirii textuale la proiectul Nabucco a nemulţumit România, care, în consecinţă, şi-a utilizat voturile pentru a bloca posibilitatea obţinerii unui consens pe acest subiect, au afirmat sursele citate. Proiectul Nabucco urmează să transporte gaze naturale din zona Mării Caspice către statele din Europa de Sud-Est şi Centrală, pe o distanţă de 3.300 de km, începând cu 2013. Proiectul este susţinut de Uniunea Europeană întrucât vizează reducerea dependenţei de importurile din Rusia.

Construcţia Nabucco ar necesita investiţii de circa 7,9 miliarde de euro, potrivit ultimelor estimări, însă directorul consorţiului, Reinhard Mitschek, a declarat că suma ar putea coborî ca urmare a scăderii preţului oţelului.

Din compania de proiect fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), RWE (Germania) şi BOTAS (Turcia).

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc vor particpa, joi şi vineri, la Bruxelles, la lucrările Consiliului European de primăvară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE: Diaconescu cere, la CAGRE, menţionarea proiectului Nabucco în concluziile Consiliului European.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE: Diaconescu cere, la CAGRE, menţionarea proiectului Nabucco în concluziile Consiliului European0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei