Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mar 2009 - Anul XIV, nr. 61 (4047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România,nemulţumită că referirea la proiectul Nabucco a fost înlocuită de "coridoare sudice"

Luni, 16 Martie 2009 (15:56:47)

România a blocat, luni, la CAGRE, obţinerea unui consens în ceea ce priveşte concluziile Consiliului European de la 19 martie, nemulţumită că, în pachetul de finanţare privind securitatea energetică, sintagma "proiectul Nabucco" a fost înlocuită de "coridoare energetice sudice".

Sursele europene au declarat pentru MEDIAFAX că, la lucrările Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), în pachetul de finanţare privind securitatea energetică, a fost înlocuită sintagma "proiectul Nabucco" cu "coridoare energetice sudice".

Eliminarea referirii textuale la proiectul Nabucco a nemulţumit România, care, în consecinţă, şi-a utilizat voturile pentru a bloca posibilitatea obţinerii unui consens pe acest subiect, au afirmat sursele citate.

La reuniunea CAGRE din 23 februarie, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a reiterat propunerile României pentru finanţare în cadrul Planului European de Redresare Economică, respectiv proiectul Nabucco, interconectările de gaz cu Ungaria şi Bulgaria şi constituirea unor facilităţi de stocare a gazului.

Sumele propuse de Comisia Europeană se ridicau la 200 milioane de euro pentru Nabucco, 30 milioane euro pentru interconectarea de gaz cu Ungaria şi 10 milioane euro pentru cea cu Bulgaria.

"Proiectele propuse de România răspund aşteptărilor actuale în materie de securitate energetică. Acestea vor permite diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare a UE, precum şi asigurarea unei mai bune interconectări a statelor membre, care astfel pot fi mai bine pregătite în caz de întrerupere a aprovizionării cu gaz", a declarat ministrul Diaconescu la respectiva reuniune.

Proiectul Nabucco urmează să transporte gaze naturale din zona Mării Caspice către statele din Europa de Sud-Est şi Centrală, pe o distanţă de 3.300 de km, începând cu 2013. Proiectul este susţinut de Uniunea Europeană întrucât vizează reducerea dependenţei de importurile din Rusia.

Construcţia Nabucco ar necesita investiţii de circa 7,9 miliarde de euro, potrivit ultimelor estimări, însă directorul consorţiului, Reinhard Mitschek, a declarat că suma ar putea coborî ca urmare a scăderii preţului oţelului.

Din compania de proiect fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), RWE (Germania) şi BOTAS (Turcia).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România,nemulţumită că referirea la proiectul Nabucco a fost înlocuită de \"coridoare sudice\".
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România,nemulţumită că referirea la proiectul Nabucco a fost înlocuită de \"coridoare sudice\"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei