Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mar 2009 - Anul XIV, nr. 61 (4047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Raport WWF: Zece specii ar putea dispărea în acest secol, din cauza încălzirii globale

Luni, 16 Martie 2009 (13:43:34)
Organizaţia internaţională World Wide Fund for Nature (WWF) a lansat, cu ocazia campaniei Earth Hour 2009, un raport privind zece specii pe cale de dispariţie în acest secol, motivul principal fiind încălzirea globală.

Potrivit raportului, multe din aceste specii au fost deja decimate de activităţi umane precum vânatul ilegal, comerţul necontrolat şi dezvoltarea economico-socială nesustenabilă.

Astfel, cei mai ameninţaţi de schimbările climatice sunt urangutanii, tigrii şi balenele. Totodată, şase din cele şapte specii de ţestoase sunt în pericol, iar o treime din cangurii australieni se află în aceeaşi situaţie.

Urşii polari ar putea dispărea şi ei în 75 de ani. Trei subspecii ale tigrului bengalez au dispărut deja, iar patru nu au mai fost văzute în sălbăticie de 25 de ani.

În plus, 16 la sută din recifurile de corali nu mai existau în 1998, iar 80 la sută din cele actuale ar putea muri până în 2060, se mai arată în raport.

Numărul pinguinilor scăzuse cu 66 la sută în 1983, iar diminuarea stratului de gheaţă de la poli îi face extrem de vulnerabili pe cei în viaţă.

Elefanţii africani sunt printre cele mai ameninţate specii de încălzirea globală, din cauză că le lipsesc resursele de apă şi hrană.

Pescăruşii au devenit şi ei vulnerabili, atât din cauza pescuitului masiv, cât şi din cauza schimbărilor climatice care dereglează ciclul lor de viaţă.

"Acesta nu este un viitor pe care să-l putem accepta. Oameni, companii şi guverne trebuie să facă tot ce le stă în putinţă pentru a ţine piept schimbărilor climatice şi a reduce impactul asupra ecosistemelor de care noi toţi depindem. Nu e târziu să oprim extincţia, dar trebuie să acţionăm imediat!", a spus directorul WWF International, James Leape, citat într-un comunicat de presă de luni al organizaţiei.

WWF subliniază importanţa anului 2009 pentru mediu, în contextul în care la Copenhaga, în decembrie, are loc o conferinţă a Naţiunilor Unite privind stabilirea unui acord global pentru combaterea schimbărilor climatice.

Totodată, WWF promovează campania mondială Earth Hour 2009 (Ora Pământului), acţiune la care România ia parte pentru prima oară, în mod oficial, în 28 martie. Şapte oraşe din ţară, inclusiv Bucureştiul, vor stinge luminile în ziua respectivă, simultan, timp de o oră, în clădiri emblematice, la ora 20.30.

Organizatorii campaniei în România au precizat, în urmă cu o săptămână, în cadrul unei conferinţe de presă pentru lansarea proiectului, că în Capitală se vor stinge luminile la Palatul Parlamentului, la Ateneul Român, la Muzeul Naţional de Artă, la Cercul Militar şi la Operă.

Se va organiza şi un eveniment de stradă în Piaţa Constituţiei, unde mai mulţi tineri voluntari vor aprinde lumânări. Alte evenimente cu ocazia Orei Pământului includ "seri sau cine la lumina lumânării, în diferite cafenele şi restaurante", au mai precizat organizatorii.

În aceeaşi seară, la Astroclubul Bucureşti vor putea fi observate anumite corpuri cereşti care, de obicei, nu pot fi reperate pe cer, din cauza luminilor foarte puternice din Capitală.

Evenimente similare vor fi organizate de autorităţile locale în oraşele partenere.

Scopul campaniei WWF este de a stopa degradarea mediului şi efectele negative ale schimbărilor climatice.

În acest sens, a fost lansat şi un spot publicitar al cărui mesaj este: "De Earth Hour nu aprinzi lumina orice ar fi. Alătură-te celor un miliard de oameni care vor stinge lumina pentru o oră. Un gest simbolic care arată că ne pasă de schimbările climatice. Tu ce faci de Earth Hour?".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Raport WWF: Zece specii ar putea dispărea în acest secol, din cauza încălzirii globale.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raport WWF: Zece specii ar putea dispărea în acest secol, din cauza încălzirii globale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei