Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 mar 2009 - Anul XIV, nr. 56 (4042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele şi Ministerul Muncii nu au ajuns la un acord final privind eliminarea sporurilor

Marţi, 10 Martie 2009 (18:14:43)
Sindicaliştii şi reprezentanţii Ministerului Muncii au discutat toate articolele proiectele ordonanţei privind eliminarea sporurilor şi indemnizaţiilor fără a ajunge la o înţelegere finală, urmând ca joi să se întâlnească din nou pentru redactarea actului normativ.

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, consideră că negocierile de la Ministerul Muncii ar fi trebuit să vizeze "exagerările în privinţa sporurilor", dar în realitate se discută de "sporuri corect acordate".

"Pentru poliţişti, multe sporuri sunt cuprinse în salariul de bază, influenţându-le astfel pensia şi nu suntem dispuşi să renunţăm la salariul de merit, sporul de antenă, prime şi orele suplimentare", a declarat, la finalul discuţiilor de marţi, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex".

Lincu a mai spus că articolul 20 din proiectul de ordonanţă spune că ordonatorii de credite au obligaţia ca în termen de 30 de zile de la data intrării în vigioare a actului normativ să ia toate măsurile necesare pentru încadrarea în limita cheltuielilor de personal aprobate în condiţiile legii.

Vasile Lincu consideră că acest articol ar fi trebuit din start eliminat, pentru că se referă la disponibilizări. Liderul "Pro Lex" a mai spus că reprezentanţii Ministerului Muncii au propus eliminarea sporului de 55 la sută pentru managerii publici.

"La nivelul întregii ţări există 200 astfel de manageri şcoliţi în străinătate, iar dacă acest spor va fi eliminat, mulţi dintre ei vor pleca şi astfel tot statul pierde banii cheltuiţi pentru şcolirea lor în ţările UE", a explicat Lincu.

El a mai spus că reprezentanţii Guvernului au mai propus ca indemnizaţia de conducere, cuprinsă între 20 şi 50 la sută, care în prezent se acordă pe funcţie, să se acorde individual, după performanţă, "fără a stabili însă o limită minimă şi nişte criterii".

Lincu spune că nici forurile europene nu susţin acordarea indemnizaţiei de conducere individual.

Preşedintele Federaţiei "Columna", Sorin Stan, a spus că sindicaliştii nu renunţă la salariul de merit, la plata orelor suplimentare sau la prime şi sunt dispuşi să reformuleze unele articole, cum ar fi cel privind sporul pentru limbi străine.

Reprezentantul Alianţei "Sed Lex", Răzvan Bordeanu, a declarat că sindicaliştii sunt dispuşi să renunţe la sporurile pentru achiziţiile publice sau la cele pentru comisiile de concurs, dar nu vor renunţa la sporuri consacrate care ar afecta serios veniturile personalului din administraţie.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, s-a declarat nemulţumit de întâlnirea de marţi şi a precizat că vineri va avea loc o întâlnire la nivelul Confederaţiei "Cartel Alfa" în care se va decide, în funcţie de întâlnirea de joi de la Ministerul Muncii, dacă se renunţă sau nu la protestele anunţate.

Ministerul Muncii a promis sindicaliştilor din educaţie că vor fi păstrate sporurile şi indemnizaţiile, adică salariul de merit, plata orelor suplimentare, 100 de euro anual pentru cărţi, decontarea navetei şi fondul de premiere lunar de 2 %, a declarat prim-vicepreşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Hancescu a spus că partenerii sociali au discutat, marţi, în timpul întâlnirii cu secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, toate cele 23 de articole ale ordonanţei privind eliminarea sporurilor şi indemnizaţiilor, urmând ca, joi, să aibă loc o nouă întâlnire în care să fie prezentată forma finală a acestei ordonanţe.

"Din cele 23 de articole ale ordonanţei, şapte se referă la învăţământ. Am adus argumente care au determinat Ministerul Muncii să-şi revizuiască atitudinea de eliminare a acestor sporuri, care ar duce la o economie nesemnificativă, dar la efecte neplăcute pentru foarte multe cadre didactice. Am primit promisiunea că aceste sporuri vor rămâne", a declarat Simion Hancescu.

Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a susţinut că reprezentanţii cadrelor didactice nu vor renunţa la niciun spor prevăzut pentru cei care lucrează în învăţământ şi că cer în continuare aplicarea legii de majorare salarială pentru cadrele didactice.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii,Valentin Mocanu, nu a confirmat faptul că ar fi promis sindicaliştilor din învăţământ că păstrează toate sporurile pentru cadrele didactice care se acordă în prezent, subliniind că cele două părţi sunt în negocieri şi nu a fost luată o decizie finală.

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai sindicaliştilor au analizat, vineri, într-o primă întâlnire, nouă din cele 22 de articole ale ordonanţei de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizaţii ar urma să fie sistate sau diminuate.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar a fost pus, în urmă cu aproape două săptămâni, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

În proiect se arată că vor fi sistate sporuri salariale pentru funcţionari, salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor în acest an, iar sporul de radiaţii va fi plătit în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele şi Ministerul Muncii nu au ajuns la un acord final privind eliminarea sporurilor.
 Vizualizări articol: 633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele şi Ministerul Muncii nu au ajuns la un acord final privind eliminarea sporurilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei