Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 mar 2009 - Anul XIV, nr. 56 (4042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O cincime dintre companii nu fac angajări sau vor concedia personal în trimestrul II - studiu

Marţi, 10 Martie 2009 (16:52:00)

O cincime dintre angajatorii români nu vor face, în trimestrul al doilea al acestui an, noi recrutări, sau vor concedia salariaţi, iar ponderea firmelor interesate să-şi completeze echipele a scăzut la 15%, de la 28% în primul trimestru, România situându-se pe poziţia a 11-a în regiunea din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) în privinţa planurilor privind angajarea de personal, potrivit unui studiu realizat de compania de recrutare şi cercetare a pieţei Manpower.

Astfel, 19% dintre angajatori au declarat că vor face disponibilizări sau vor stopa recrutările în al doilea trimestru, în creştere cu şapte puncte procentuale faţă de primele trei luni ale anului.

Potrivit studiului, previziunea netă de angajare în trimestrul al doilea va fi de minus 4%, faţă de previziunea pozitivă de 16% raportată pentru intervalul ianuarie-martie 2009. Previziunea netă de angajare reprezintă diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere.

Directorul general Manpower România, Camelia Stănculescu, a declarat într-un comunicat că mediul de business va înregistra multe modificări în acest an.

"Piaţa forţei de muncă nu poate fi o excepţie, aşadar putem observa o creştere a gradului de prudenţă venit din partea angajatorilor din România. Cea mai bună soluţie pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă în aceasta perioadă sumbră este de a-şi menţine la un nivel ridicat abilităţile şi cunoştinţele deţinute şi de a înţelege că angajatorii se vor focusa mai mult pe strategii de maximizare a productivităţii", a afirmat Stănculescu.

Analiza Manpower arată că angajatorii din finanţe, asigurări, servicii imobiliare, transport, comunicaţii, industria extractivă sau comerţ şi-a revizuit în scădere planurile privind angajările. La polul opus se află cei din agricultură, vânătoare, silvicultură, pescuit şi din administraţia publică şi servicii sociale.

La nivel regional, majoritatea perspectivelor sunt pesimiste, excepţie făcând zona de Nord-Est, unde previziunea netă este de 7%, şi cea de Sud-Vest, unde angajatorii raportează o stagnare a ritmului de angajare.

Cea mai pesimistă prognoză a fost estimată de companiile din regiunea de Vest, astfel că previziunea netă de angajare în această regiune este de minus 27%.

"În timp ce personalul rămas preia sarcini suplimentare, crescând productivitatea pe termen scurt, angajatorii trebuie sa fie atenţi la suprasolicitarea acestora. În caz contrar, la primele semne de îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa muncii, angajaţii valoroşi suprasolicitaţi vor fi deja plecaţi, iar acest lucru poate să aducă probleme pe termen lung unei companii", a adăugat Stănculescu.

Deşi România avea, în trimestrul al doilea din 2008 şi primele trei luni din 2009, cele mai optimiste previziuni din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, statul se plasează în prezent pe poziţia a 11-a, într-un clasament condus de Africa de Sud, unde firmele anticipează creşterea numărului de angajaţi cu 14%, şi încheiat de Irlanda, cu -14%.

La sfârşitul anului trecut, previunile privind planurile de recrutare pentru perioada ianuarie-martie 2009 ale angajatorilor au plasat România pe primul loc într-un clasament compus din 17 ţări din regiunea EMEA.

Pentru trimestrul al doilea al acestui an, în regiunea EMEA doar angajatorii din Africa de Sud, Polonia, Olanda, Elveţia, Austria, Belgia şi Norvegia raportează perspective de angajare pozitive.

Companiile din Franţa, Grecia, Irlanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie au cele mai pesimiste planuri de angajare de la începerea studiului pe teritoriul lor, potrivit studiului.

"Pe viitor, cu siguranţă situaţia se va schimba, angajatorii fiind nevoiţi să îşi amintească faptul că pierderea unui angajat valoros este greu de înlocuit. Acesta este motivul pentru care trebuie depus un efort suplimentar în a reţine un angajat competent, indiferent de limitarea bugetară existentă", a concluzionat Stănculescu.

Studiul publicat marţi este primul chestionar realizat de compania de servicii în industria pieţei de muncă Manpower care anticipează un trend negativ pentru angajări în România, inclusă în cercetarea companiei din trimestrul al doilea din 2008.

Manpower a chestionat 72.000 de angajatori din 33 de ţări, iar România se regăseşte printre cele 23 de state unde studiul a avut cele mai slabe rezultate de la includerea în cercetare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O cincime dintre companii nu fac angajări sau vor concedia personal în trimestrul II - studiu.
 Vizualizări articol: 602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O cincime dintre companii nu fac angajări sau vor concedia personal în trimestrul II - studiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei