Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 feb 2009 - Anul XIV, nr. 46 (4032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

SNFP: Guvernul ia bani din administraţia publică şi îi transferă în zona politică

Joi, 26 Februarie 2009 (15:28:33)
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici susţine că banii economisiţi prin reducerea veniturilor din administraţia publică sunt cheltuiţi pentru plata unor drepturi ale funcţionarilor publici aduşi la Guvern de la Cluj, în acest fel banii din administraţie fiind transferaţi în zona politică.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că până în prezent peste 60 de funcţionari publici din Cluj au fost aduşi în Guvern, cheltuindu-se bani în plus pentru cazarea şi transportul lor.

"E un exemplu negativ pe care îl dă Guvernul mărind cheltuielile de cazare şi toate celelalte. Astfel, sumele economisite prin reducerea veniturilor din administraţie se duc în zona politică. Rezolvăm probleme de familie cu banii publici", a spus Oprescu.

Liderul sindical a precizat că sindicaliştii afiliaţi SNFP - funcţionari publici, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi personal contractual din administraţia publică - vor intra, luni, între orele 8.30 şi 10.30, în grevă de avertisment, urmând ca în 9 martie să fie declanşată greva generală pe perioadă nedeterminată.

Sindicaliştii cer alocarea sumelor aferente drepturilor salariale ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică (inclusiv plata orelor suplimentare efectuate din dispoziţiile conducătorilor de instituţii şi a sporuruilor aferente condiţiilor vătămătoare sau specifice), protecţia juridică a funcţionarilor publici din instituţiile de control şi demararea negocierilor privind încheierea Acordului şi Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.

"Subfinanţarea administraţiei publice, lipsa protecţiei juridice a funcţionarilor publici în perioadele de criză economică, perioade în care comportamentul unor agenţi economici sau grupări infracţionale poate fi influenţat negativ din cauza realităţilor socio-economice, vor avea efecte negative asupra bugetului de stat şi chiar a ordinii de drept. Prin politica salarială deficitară, Guvernul României este în culpă în ceea ce priveşte corupţia", a arătat preşedintele SNFP.

Sebastian Oprescu a mai spus că, vineri, de la ora 12.00, reprezentanţii SNFP au fost invitaţi la Palatul Cotroceni, precizând că discuţiile vor fi "informale, nu decizionale", astfel încât este exclusă posibilitatea anulării sau amânării acţiunilor de protest anunţate.

De asemenea, luni, de la ora 16.00, membrii SNFP au fost invitaţi la Guvern pentru a discuta despre angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi.

Oprescu a declarat că va cere Executivului încadrarea persoanelor disponibilizate pe alte posturi sau plata a zece salarii compensatorii, precizând că această solicitare este justificată de faptul că "suntem într-o criză economică, acei oameni fiind în imposibilitatea de a-şi găsi noi locuri de muncă".

Totodată, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că Ministerul de Finanţe a invitat, vineri, de la ora 10.00, reprezentanţii funcţionarilor publici la discuţii despre problema reducerii sporurilor.

SNFP a decis, luni, să se retragă de la negocierile cu membrii Executivului şi să reia acţiunile de protest.

Liderii SNFP au susţinut că negocierile cu reprezentanţii Guvernului privind revendicările funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică sunt "neserioase" şi că "în spatele acestora se pregătesc acte normative care nu ţin cont de negocierile în curs şi care aduc diminuări semnificative ale veniturilor angajaţilor din administraţie".

Totodată, SNFP acuză că "se încearcă politizarea excesivă a administraţiei publice, cu efecte negative asupra calităţii serviciilor publice oferite populaţiei".

SNFP anunţa, joia trecută, că renunţă la acţiunile de protest anunţate pentru 20 şi 27 februarie, pentru o perioadă de zece zile, cât vor dura negocierile cu Guvernul, sindicaliştii luând în calcul anularea grevelor în funcţie de rezultatul discuţiilor.

Prima întâlnire a sindicaliştilor cu membrii Executivului a avut loc, vinerea trecută, la întâlnire participând reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Însă în urma acesteia, reprezentanţii funcţionarilor publici au acuzat membrii Executivului că mimează dialogul social.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Locală, Răzvan Bordeanu, a declarat, după întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Muncii, că se mimează dialogul social.

Nemulţumiţi de modul în care au descurs discuţiile, reprezentanţii Sed Lex s-au retras de la negocieri, arătând că s-a încercat aducerea în discuţie a unor teme deja dezbătute, respectiv reducerea de personal, eliminarea unor sporuri, pentru care s-au găsit deja soluţii.

Sindicaliştii cer plata orelor suplimentare şi a sporurilor, salarizare conform Statutului funcţionarilor publici şi începerea negocierilor privind încheierea Acordului şi Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.

Executivul a decis că salariile în sectorul bugetar vor fi majorate în acest an cu 5%, în două etape, cu 3% în luna aprilie şi 2% în luna octombrie, iar pensia socială minimă de 350 lei va fi acordată tot în două tranşe, de la 1 mai, cu plata în luna iunie, şi de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit ca discuţiile privind majorările salariale din acest an să aibă loc după 15 aprilie 2009, pe baza rezultatelor economice din primul trimestru.

Până la 15 aprilie vor începe şi discuţiile pentru elaborarea legii de salarizare unică în sectorul bugetar. În acelaşi timp, sporurile salariale şi stimulentele, altele decât cele prevăzute în Codul Muncii, vor fi reduse sau eliminate printr-un act normativ distinct.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SNFP: Guvernul ia bani din administraţia publică şi îi transferă în zona politică.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SNFP: Guvernul ia bani din administraţia publică şi îi transferă în zona politică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei