Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 feb 2009 - Anul XIV, nr. 46 (4032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Mediului anunţă că programul "Casa Verde" va fi operaţional din martie, în noua formă

Joi, 26 Februarie 2009 (14:05:38)
Programul "Casa Verde" ar putea fi pus în aplicare de la sfârşitul lunii martie, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, arătând că modul de aplicare a acestuia a fost îmbunătăţit pentru a creşte eficienţa utilizării fondurilor publice.

Programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, cunoscut drept "Casa Verde", promovat pe final de mandat de fostul titular al portofoliului de la Mediu, Korodi Attila, este, practic, anulat după intrarea în vigoare a unui ordin în acest sens al ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara, în 15 ianuarie, într-o conferinţă de presă, că programul "Casa Verde" nu poate începe conform calendarului stabilit anterior de ministrul Korodi, invocând în acest sens mai multe motive de amânare. Cu acea ocazie, Nemirschi a criticat modul în care programul a fost legiferat, spunând că regulamentul a fost făcut "în grabă şi cu iz de campanie electorală".

"Mâine (vineri - n.r.) voi avea pe masa mea draftul Ghidului de implementare pentru programul «Casa Verde». Acesta va conţine modificări ale tuturor neajunsurilor pe care le-am identificat în proiect", a spus Nemirschi.

Ministrul nu a putut da detalii despre forma documentului, precizând doar că el va servi scopului de a cheltui "cu folos real" cele 130 de milioane de euro alocate pentru acest program.

"Vom păstra suma, însă vom schimba destinaţia banilor şi cota de subvenţie. Acea cotă de subvenţie de 90 la sută pentru locuinţe personale era foarte generoasă în a crea probleme", a spus Nemirschi.

El a anunţat că beneficiarii vor fi, cu prioritate, instituţiile de stat şi sediile în care acestea funcţionează, dând ca exemplu spitalele, căminele de bătrâni, căminele studenţeşti şi alte clădiri cu funcţiuni sociale.

"Vreau ca banii statului să se ducă pe sisteme de acest tip destinate locurilor în care statul plăteşte pentru căldură şi apă caldă", a spus Nemirschi.

Şi asociaţiile de locatari vor fi în vârful listei beneficiarilor, Ministerul Mediului urmând să stabilească, în acest sens, un mod de aplicare a programului în comun cu furnizorii de apă caldă pentru populaţie.

"Încerc să păstrez şi subvenţia pentru locuinţele familiale private, însă va fi clar şi explicit reglementat faptul că sistemele plătite de stat nu vor ajunge să fie folosite la case de vacanţă de pe Valea Prahovei, de pildă, unde proprietarii fac trei duşuri vara şi două iarna", a declarat Nemirschi.

El a susţinut că ţinta ministerului pe care îl conduce este ca programul să fie operaţional "de la sfârşitul lunii martie".

Întrebat despre eficienţa sistemelor, Nemirschi a precizat că, din experienţa sa de inginer, cunoaşte că, vara, pe litoral, hotelurile echipate cu sisteme de încălzire solară a apei economiseau până la 20 la sută din costurile pentru apă caldă.

Ministerul Mediului încearcă "să cupleze" programul-pilot "Casa Verde" cu proiectul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei legat de izolarea termică a blocurilor, ministrul Nemirschi anunţând că a avut deja discuţii în acest sens cu Vasile Blaga, titularul portofoliului Dezvoltării Regionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Mediului anunţă că programul \"Casa Verde\" va fi operaţional din martie, în noua formă.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Mediului anunţă că programul \"Casa Verde\" va fi operaţional din martie, în noua formă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei