Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 feb 2009 - Anul XIV, nr. 46 (4032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Crescătorii de animale ar putea beneficia de credite garantate cu subvenţiile

Joi, 26 Februarie 2009 (14:52:47)
Crescătorii de animale ar putea contracta credite garantate cu subvenţiile pe care urmează să le primească, prin extinderea produsului financiar ai cărui beneficiari sunt în prezent agricultorii care primesc plăţi pe suprafaţă.

"A fost analizată, împreună cu partenerii de dialog, problematica implicării băncilor comerciale, a fondurilor de garantare şi a Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură în derularea produselor financiare privind creditarea beneficiarilor schemelor de plăţi directe pe suprafaţă în vederea asigurării resurselor financiare necesare fermierilor în campania agricolă din primăvara anului 2009. În plus, a fost analizată şi s-a căzut de acord asupra extinderii acestui produs financiar şi pentru sectorul zootehnic", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Produsul financiar care va fi extins şi în sectorul zootehnic prevede că fermierii care primesc subvenţii pe suprafaţă din fonduri UE şi de la buget pot contracta credite de de până la 70% din valoarea acestor subvenţii.

APIA eliberează o adeverinţă prin care certifică că fermierul urmează să primească o anumită sumă, reprezentând subvenţii pentru suprafaţa respectivă, iar fermierul foloseşete documentul pentru a lua împrumut de la una dintre băncile cu care agenţia a semnat convenţii.

Instituţia a încheiat convenţii cu trei bănci, respectiv CEC Bank, BRD - Groupe Societe Generale şi BCR, pentru acordarea acestui tip de finanţare, în contul subvenţiilor aferente campaniei 2008, şi a început să elibereze adeverinţe din luna decembrie a anului trecut.

Conform convenţiilor încheiate, băncile acordă beneficiarilor eligibili credite în lei pentru finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente, în cuantum de până la 70 % din
valoarea plăţilor cuvenite fiecărui beneficiar, corespunzător suprafeţei prevăzute în adeverinţa eliberată de APIA.

Totodată, Fondul de Garantare a creditului Rural are obligaţia că încheie cu banca o convenţie - cadru plafon de garantare, prin care va garanta până la 50% din valoarea creditelor acordate de bancă.

Instrumentul financiar a funcţionat şi pentru plăţile aferente anului 2007, când APIA a eliberat 1.366 de adeverinţe.

Ministerul Agricultrii, Ilie Sârbu, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii fondurilor de garantare şi ai băncilor din programul "Fermierul".

"Atât băncile comerciale, cât şi fondurile de garantare prezente la discuţii şi-au arătat disponibilitatea de a elabora în cel mai scurt timp procedurile şi documentele pentru implementarea prevederilor Ordinului MAPDR 40/2009, astfel încât activitatea de creditare si finanţare a beneficiarilor PNDR să poată începe în cel mai scurt timp", se arată în comunicat.

În anul 2009 ajutorul de stat acordat în baza Programului Fermierul, cumulat cu sprijinul dat prin măsurile finanţate prin PNDR, nu trebuie să depăşească intensităţile maxime stipulate in regulamentele comunitare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de animale ar putea beneficia de credite garantate cu subvenţiile.
 Vizualizări articol: 624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crescătorii de animale ar putea beneficia de credite garantate cu subvenţiile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei