Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 feb 2009 - Anul XIV, nr. 46 (4032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Până în 15 mai Codurile se discută în Parlament apoi Guvernul îşi asumă răspunderea

Joi, 26 Februarie 2009 (15:29:01)

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, despre adoptarea Codurilor juridice în Guvern, că s-a stabilit ca până pe 15 mai, aceste coduri să stea în comisia specială parlamentară iar după acest termen, până la care Guvernul va nota observaţiile acesteia, legile să fie adoptate prin asumarea răspunderii.

Întrebat dacă este de părere că Parlamentul va adopta cele patru coduri sau este nevoie de asumarea răspunderii de către Guvern, Băsescu a spus că, la nivelul forţelor de decizie, s-a luat hotărârea ca aceste coduri să fie trimise Parlamentului de către Guvern, ceea ce s-a întâmplat după şedinţa de miercuri, iar în legislativ actele să intre în dezbaterea unei comisii speciale parlamentare până pe 15 mai, timp în care Guvernul să-şi noteze observaţiile acestei comisii şi după care codurile să fie adoptate prin asumarea răspunderii de către Executiv.

El a ţinut să sublinieze faptul că România şi-a asumat ca obiectiv adoptarea celor patru noi coduri până la 1 ianuarie 2009, menţionând că spune acest lucru plecând de la faptul că există politicieni care în prezent declară la posturi de televiziune că nu este nicio grabă în legătură cu adotparea acestor legi.

Băsescu a spus că la întâlnirea pe care a avut-o la Cotroceni, săptămâna trecută, cu factorii responsabili din justiţie cum sunt Ministerul Justiţiei, Ministerul Internelor, CSM, Curtea Constituţională, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reprezentanţi ai Parlamentului, s-a stabilit ca Guvernul să trimită Parlamentului pe 25 februarie codurile, ceea ce s-a şi întâmplat iar acestea să stea până pe 15 mai în analiza unei comisii parlamentare speciale.

"Iar pe 15 mai, după ce Guvernul analizează observaţiile din Comisia specială parlamentară, codurile să fie adoptate prin asumarea răspunderii astfel încât până la 20 mai să avem codurile promulgate", a spus Băsescu.

Întrebat dacă în aceste condiţii România ar scăpa de monitorizarea pe justiţie Băsescu a răspuns că nu este neapărat să se întâmple acest lucru, pentru că există şi alte condiţionalităţi în afară de adoptarea acestor coduri.

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectele Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă, conform anunţului făcut, la începutul săptămânii, de reprezentanţii Coaliţiei de guvernare.

El a precizat că proiectele vor fi transmise Legislativului spre dezbatere, dar nu vor intra imediat în vigoare după adoptarea lor de către Parlament.

"Va fi un interval de timp rezonabil pentru ca aceste noi instrumente judiciare din România să poată fi cunoscute de autorităţile abilitate, pe de o parte, dar şi de către cetăţeni, pe de altă parte", a spus premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat, săptămâna trecută, la Cotroceni, reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în reforma justiţiei precum şi pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, pe premierul Emil Boc, pe vicepremierul Dan Nica şi pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Întâlnirea a vizat o analiză a măsurilor ce trebuie întreprinse astfel încât România să îşi îndeplinească obligaţiile asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Băsescu le-a spus celor prezenţi la întâlnire că obiectivul final al discuţiilor este realizarea unui grafic al acţiunilor care trebuie întreprinse, pentru ca monitorizarea justiţiei din România de către CE să fie ridicată.

"În opinia mea, nu avem dreptul să mai abordăm fiecare instituţie în parte raportul pe justiţie şi făcând uz de articolul 148, alineat 4 din Constituţie, am considerat că o discuţie între toate instituţiile este necesară", a spus Băsescu, cu acest prilej.

Comsia Europeană a arătat, în Raportul pe tema Justiţiei, făcut public la începutul lunii februarie, că viteza progreselor în reforma justiţiei, menţionată în iulie 2008, nu a fost menţinută.

"Deşi au existat câteva semnale pozitive în reforma justiţiei, rezultatele sunt dificil de demonstrat. Guvernul a finalizat proiectele de amendamente la Codul Civil, un proiect al Codului Penal şi proiecte ale Codurilor de Procedură Penală şi Civilă, dar este încă nevoie ca acestea să fie adoptate. Intenţiile CSM de a accepta un rol mai important în reforma justiţiei sunt încurajatoare, dar trebuie să fie transformate în fapte. ANI a stabilit un record operaţional de cazuri, ceea ce trebuie menţinut", se arată în raport.

Comisia notează însă că "în cele mai multe din celelate domenii lipsurile identificate în iulie 2008 rămân".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Până în 15 mai Codurile se discută în Parlament apoi Guvernul îşi asumă răspunderea.
 Vizualizări articol: 526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Până în 15 mai Codurile se discută în Parlament apoi Guvernul îşi asumă răspunderea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei