Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 feb 2009 - Anul XIV, nr. 32 (4018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stoica: Respingerea OU la Legea petrolului nu înseamnă abrogarea ei cu efect retroactiv

Marţi, 10 Februarie 2009 (18:02:05)
Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că respingerea Ordonanţei care modifică Legea petrolului şi care a dus la Hotărârea Guvernului din 2007, privind concesiunea către Sterling as unor perimetre din Marea Neagră, nu înseamnă abrogarea ei cu efect retroactiv.

"Dacă nu a fost respinsă încă Ordonanţa în Parlament, îşi produce efectele, numai că rămâne de văzut dacă acest contract este legal chiar în raport cu Ordonanţa şi chiar în raport cu Constituţia", a spus Valeriu Stoica, avocat şi fost ministru al Justiţiei.

El a ţinut să precizeze, însă, că "respingerea Ordonanţei nu înseamnă abrogarea ei cu efect retroactiv, astfel că nu poate produce efecte retroactive".

Ordonanţa de urgenţă în baza căreia acordul dintre Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi compania Sterling pentru platformele din Marea Neagră a fost transformat din unul de explorare într-un acord de concesiune este încă la Parlament şi poate fi respinsă, a declarat, luni, premierul Emil Boc, la o dezbatere publică pe tema IMM-urilor.

El a cerut parlamentarilor să trateze "cu maximă responsabilitate" dezbaterile asupra acestei ordonanţe care a permis transformarea din punct de vedere legal a contractului încheiat în 1992 într-un contract de acord petrolier.

"A fost o acţiune premediată a Guvernului Tăriceanu. Din 2007, şi-a pregătit mişcarea din 2008, pe final de mandat, pentru a acorda acel contract care prejudiciază financiar interesele României, iar noi avem datoria să curmăm acest abuz", a spus Boc.

Legea petrolului a fost modificată în octombrie 2007 prin ordonanţă de urgenţă, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, afirmând că actul normativ permite transformarea unui contract de explorare în contract de concesiune.

Ordonanţa de Urgenţă a fost depusă la Senat în 9 octombrie 2007 şi aprobată în 27 noiembrie 2007, iar la Camera Deputaţilor a ajuns în 10 decembrie 2007.

În 5 mai 2008, actul normativ a primit raport de respingere în comisia de industrii a Camerei. În 13 mai a fost dezbătut în plenul Camerei şi retrimis Comisiei de industrii.

Dezbaterea politică şi transferată în plan public privind acest acord a fost generată de o hotărâre a fostului Guvern, condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia din Marea Neagră către firma canadiană. Hotărârea Guvernlui Tăriceanu din 12 noiembrie este un act adiţional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling.

Subiectul acestei dezbateri este suspiciunea că statul român, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre. Curtea Internaţională de Justiţie a decis, la 3 februarie, că României îi revine 79,34% din teritoriul disputat.

- Corpul de Control al Guvernului a început să verifice documentele de la Secretariatul General al Executivului, cancelaria premierului şi ministerele Justiţiei, Mediului, Afacerilor Externe şi Finanţelor care dau dreptul companiei Sterling Resources să extragă hidrocarburi din Marea Neagră.

"Controlul are drept scopt verificarea respectării legislaţiei privind acest contract", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Mărăcineanu.

Un astfel de control a fost iniţiat luni la ANRM.

Verificările au fost solicitate de premierul Emil Boc, ca urmare a dezbaterii privind actul adiţional dintre Sterling Resources şi ANRM la un contract încheiat în 1992, care permite companiei să exploateze rezervele de petrol şi gaze aflate în două perimetre din Marea Neagră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stoica: Respingerea OU la Legea petrolului nu înseamnă abrogarea ei cu efect retroactiv.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stoica: Respingerea OU la Legea petrolului nu înseamnă abrogarea ei cu efect retroactiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei